Zoopet - Physa sp.
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Physa sp.


Vetenskapligt namn:
Physa sp.
Tidigare vetenskapligt namn:
Physa fontinalis
Physa acuta
Familj:
Physidae
Handelsnamn:
Blåssnäcka
Utbredning:
Europa, men den är allmänt spridd också på andra ställen

Foto: Jens AnderssonOmnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta (inkl. alger) och de behöver inte matas med speciellt foder.
Arten är en hermafrodit och den är mycket produktiv. Äggen (3-30 st) placeras i en transparant "påse" på en ruta, växt, rot eller liknande.
Arten fungerar som en städpatrull i akvariet eftersom den t.ex. äter foder- och växtrester, men ibland kan det bli alldeles för många av arten och orsaken till det är att akvariet sköts dåligt (övermatning, felaktig (för fiskarna) mat, vattenbyten sköts dåligt, dålig filtrering etc.) och det bästa sättet att komma tillrätta med detta är att börja sköta akvariet bättre. Om man vill minska antalet så kan man manuellt sortera bort dem eller ha snäckätande fiskar (t.ex. vissa botior och kulfiskar) eller snäckätande snäckor (Anentome helena) i akvariet. Man skall inte använda snäckdödande preparat eftersom de tar livet av samtliga snäckor och när alla dör och samtidigt ruttnar så är risken stor att vattnet blir dåligt och fiskarna dör.
Man kan hålla arten i ett sällskapsakvarium.

Av denna snäcka förekommer det flera olika arter som kan vara lite olika färgade (det finns även individuella skillnader) och dessutom blandas ofta de olika arterna ihop.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Fenomenal algätare av makro (2012-09-20 18:09:56)

Jag hade dessa i ett kar först och märkte att det var renare från alger än de andra två. Sedan jag släppt i snäckorna i de andra karen så tog det inte lång tid förrän algerna var borta. Nästan för bra. Bästa städarna man kan ha :)

kan äta växter av freddi36 (2011-03-30 11:03:12)

kan om det inte finns tillräckligt med mat eller om man har känsliga växter i akvariet ge sig på och äta av dessa. - det blir som små hål i bladen där de har ätit.
annars bra städare och förökar sig mycket fort.

missuppfattad av Tour (2011-03-21 07:03:46)

En utomordentligt bra städare, har den just nu i ett Tanganyikakar där den får gå och hålla efter alger. trevlig liten snäcka som är lätt att hålla efter i antal om dom blir för många, tyvärr anses både denna och posthornsnäckan ofta vara ohyra.

Lättodlade av VisualDarkness (2011-03-20 22:03:02)

Dessa små saker kastar jag i alla mina kar och de överlever även att vara i sista slurpen i en vattenbytes hink i veckor. Extremt uppskatad levandeföda åt dvärgbotior!