Zoopet - Filopaludina martensi
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Filopaludina martensi


Vetenskapligt namn:
Filopaludina martensi
Tidigare vetenskapligt namn:
Paludina martensi
Viviparia martensi
Familj:
Viviparidae
Handelsnamn:
Wizard white snäcka
Utbredning:
Sydostasien (främst Thailand)

Foto: Mikael HåkanssonVäxt och allätare. Arten äter genom att filtrera vattnet från små partiklar. Men den är inte så kinkig i maten utan äter i akvarium även detrit och andra överskottsprodukter på botten, samt även en del alger. I akvarium bör den som tillskott få pulvermat som den filtrerar ut ur vattnet.
De är inte hermafroditer utan en hane och en hona parar sig och sedan föder honan levande ungar (1-14 st). Ungarna föds oftast på natten. Honan kan bära flera ungar i olika utvecklingsstadier.
Arten kan hållas i ett sällskapsakvarium förutsatt att den ges pulvermat som komplement. Den kan hållas ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor och den är mest aktiv på natten. På dagen gräver den ofta ner sig. Vattnet bör vara relativt kalkrikt (hårt).
Honan är oftast något större än hanen.
Det finns både brunaktiga och vita varianter av denna art. Det verkar dock som om även de vita (i handeln de vanligaste) föder bruna ungar. Kanske är det så att de i naturen äter en viss föda som ger det vita skalet, eller så är de bruna särklassigt vanligast i naturen men de som samlas in för hobbyn är de vita (då de är vackrast). En annan teori är att unga snäckor är bruna, men allteftersom de växer så blir de mer och mer vita.


Av denna snäcka förekommer det också flera olika underarter och det förs en diskussion om det rör sig om en eller flera arter.
I Thailand fångas arten regelbundet för att ätas.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar