Zoopet
Mantella betsileo
Amfibier

Mantella betsileo
Brun mantella


Vetenskapligt namn:
Mantella betsileo
Familj:
Mantellidae
Handelsnamn:
Brun mantella
Utbredning:
Madagaskar
Foto: Mikael Håkansson

Carnivor (insektsätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 20-100 ägg som befruktas av hanen och han håller dem sedan fuktiga (med sin egen urin). När äggen kläckts (efter ca. 2-6 dygn) flyttar han dem till en vattensamling där den fortsatta utvecklingen sker.
De är svagt revirhävdande. De kan hållas parvis (eller i en liten grupp) eller i en större grupp (då krävs mer utrymme). De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för ett par eller 2 hanar och en hona skall minst vara ca. 60x30 cm och ca. 30 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man ha ett syntetiskt material som tar upp fukt och detta kan sedan täckas med t.ex. javamossa eller torv. Den klättrar betydligt mindre än Dendrobates-arterna. De smutsar ner en hel del så det bör vara lätt att storstäda och detta måste göras regelbundet (minst var 14:e dag). Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 21-22 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna. Arten är B-listad och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg