Zoopet
Boophis rappiodes
Amfibier

Boophis rappiodes
Central bright-eyed frog, blåögd trädgroda


Vetenskapligt namn:
Boophis rappiodes
Familj:
Mantellidae
Handelsnamn:
Central bright-eyed frog, blåögd trädgroda
Utbredning:
Madagaskar
Foto: Mikael Håkansson

Carnivor (insektsätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker vid små strömmar och honan lägger ca. 150-300 ägg som befruktas av hanen och han håller dem sedan fuktiga. När äggen efter några dygn kläckts flyttar han dem till en vattensamling (om de inte redan befinner sig där) där den fortsatta utvecklingen sker.
De är svagt revirhävdande. De kan hållas parvis (eller i en liten grupp) eller i en större grupp (då krävs mer utrymme). De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för ett par eller 2 hanar och en hona skall minst vara ca. 60x30 cm och ca. 30 cm högt och bör innehålla en akvariedel. Se till så att grodorna utan problem kan klättra upp på land. På botten av landdelen kan man ha ett syntetiskt material som tar upp fukt och detta kan sedan täckas med t.ex. javamossa eller torv. De smutsar ner en hel del så det bör vara lätt att storstäda och detta måste göras regelbundet (minst var 14:e dag). Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 21-22 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet