Swedish flag English flag
Zoopet
Hyla versicolor
Amfibier

Hyla versicolor
Grå lövgroda, grå trädgroda


Vetenskapligt namn:
Hyla versicolor
Familj:
Hylidae
Handelsnamn:
Grå lövgroda, grå trädgroda
Utbredning:
Östra halvan av USA
Foto: Mikael Håkansson

Carnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. flugor, syrsor, gräshoppor etc.. Fodret bör ibland pudras med kalk och A-vitamin tillskott.
Honorna lägger mellan 1000 och 2000 ägg på grunt vatten som hanen befruktar. Äggklumpen delas sedan upp och fästs på växtrötter och kläcks efter ca. 3-7 dygn och blir sedan "grodor" efter ytterligare ca. 6-8 veckor. Man bör flytta föräldrarna efter leken.
Arten är nattaaktiv och är duktiga klättrare (kan även klättra på glaset). Den är tämligen fredlig (om än revirhävdande i lekperioden) och man kan hålla flera ihop och även tillsammans med andra arter. Har de väl anpassat sig är de tåliga djur.
Ett akvarium/akvaterrarium för 3-4 st skall minst vara ca. 50x25x45 cm och skall innehålla en vattendel, men vattendjupet behöver inte vara så stort (10-25 cm). Se till att det finns växter (kraftiga), grenar, korkbarksrör etc. så att de lätt kan klättra. Vattnet skall hållas rent och man bör använda ett filter eller byta vatten dagligen. Lämplig dagtemperatur är 20-24 grader medan det på natten gärna kan vara svalare. Landdelen bör inredas med gömställen samt bottenmaterial som är lätt att rengöra och som håller fukten bra. Spraya regelbundet för att upprätthålla luftfuktigheten.
Honorna blir oftast lite större. Hanarna kväker.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg