Zoopet
Aponogeton ulvaceus
Aponogeton

Aponogeton ulvaceus


Vetenskapligt namn:
Aponogeton ulvaceus
Familj:
Aponogetonaceae
Handelsnamn:

Utbredning:
Madagaskar

Lökväxt
Foto: Jouni Jaakola

Aponogeton ulvaceus är en stor och kraftig lökväxt som man bara skall hålla i stora akvarier. Normalt blir bladen 30-40 cm långa och 4-6 cm breda, men de kan bli betydligt större om den ges bra förutsättningar.
Det är en vacker växt med sina ljusgröna och böljande blad. Eftersom den blir så stor skall den planteras som solitärväxt i mitten av ett stort akvarium. Från en rotknöl, som skall planteras relativt grunt, kan det växa ut mer än 40 blad. Om ljuset är för svagt växer den på höjden istället för på bredden vilket är snyggare. Den trivs bäst om CO2 tillföres.
Det finns flera olika varianter av denna växt och en del av dem behöver en viloperiod. Efter en period av bra tillväxt kommer en period då de flesta bladen ramlar av. Man rensar då rotknölen från bladrester och lägger den ovanpå akvariesanden. Efter 2-3 månader kan man sedan plantera den igen.
Förökning, som sker genom fröbildning, är svår i akvarium. Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Snabbväxare
Kommentar av: vordf den 2010-07-18

Från första lilla stickling från löken till 10 massiva 20cm långa 5cm breda blad - på två veckor. Ofattbart vacker och enkel växt.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia