Zoopet
Aponogeton madagascariensis
Aponogeton

Aponogeton madagascariensis
Gallerblad


Vetenskapligt namn:
Aponogeton madagascariensis
Familj:
Aponogetonaceae
Handelsnamn:
Gallerblad
Utbredning:
Madagaskar
Foto: Tropica

Aponogeton madagascariensis är en mycket stor lökväxt som bara skall hållas som solitärväxt i stora akvarier. På grund av sin storlek är den mycket populär i botaniska trädgårdar och den var faktiskt så eftertraktad att den under en period var nära att utrotas.
Det säregna med arten är att den saknar bladvävnad och att det bara är nervtrådarna som utvecklas, vilket gör att den liknar ett galler.
Det finns flera olika varianter av denna växt och dessa varierar mycket vad gäller "gallerstruktur" och bladbredd.
Den ställer mycket höga krav på bra vattenkvalitet (50% vattenbyten varje vecka) och bottengödning samtidigt som den är mycket känslig för algangrepp. Det är de bredbladiga varianterna som är svårast.
I naturen hittar man denna växt i regel i relativt snabbt strömmande vatten och den trivs också bäst i akvarium med en viss vattenrörelse. Den långsträckta rotknölen skall planteras grunt. Växten behöver en viloperiod.
Förökning, som sker genom fröbildning, är svår i akvarium. Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Vacker växt
Kommentar av: Mr J.E den 2012-04-02

En mycket intressant växt. Blommar ganska ofta. Men klipper av blommorna pga att dom slukar fruktansvärt med näring.. Mina har växt på bra i ett 1 år utan att visa någon tendens till att gå tillbaka. Man får väl vara nöjd så länge de växer, är gröna och frodas..

aponogeton madagascariencis
Kommentar av: Orangetrade den 2012-01-15

jag har mycket märkliga erfarenheter av denna växt... det är den vackraste jag någonsin haft. för 20 år sedan hade jag den i ett 540 kar med mycket bristfällig skötsel. den växte enormt och tog över hela karet, plötsligt gick den in i sin viloperiod (antagligen för att jag inte klippte av blommorna) och den vaknade aldrig igen. nu, 20 år senare med mycket mer erfarenhet co2 och massa annan teknik får jag den inte att leva mer än några veckor... lyckas man - ja, grattis till en enastående planta... tips emottages gärna:-)

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg