Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Familj: Aponogetonaceae.
Härstamning: Södra och mellersta Afrika, södra Asien och delar av Oceanien.
Ljusbehov: Varierande men för de flesta arter, från medium till mycket stort.
Övrigt: Aponogeton-släktet räknas till ett av de allra populäraste akvarieväxtsläktena.
Kännetecknande för dessa växter är rotknölen som i regel är rund (hos en del arter mer långsträckt). Rotknölen är rik på stärkelse. Detta tyder på att det rör sig om växter med en bestämd livscykel, vilket är ganska naturligt eftersom de i sin naturliga miljö ofta hittas i områden där vattnet torkar ut under torrperioden. Om därför en Aponogeton plötsligt avstannar i växten och eventuellt tappar bladen så är det ett tecken på att det är dags för en viloperiod. En viloperiod sträcker sig normalt 2-3 månader. För en del arter räcker det att man plockar upp löken och lägger den på akvariegruset, andra skall tas ur akvariet och sedan placeras fuktigt och svalt (ca 10ºC).
I detta släkte ingår det ett mycket stort antal arter (ca 60 är vetenskapligt artbestämda) varav vi enbart nämner de allra vanligaste - Aponogeton boivinianus, A. crispus, A. elongatus, A. longiplumulosus, A. madagascariensis, A. rigidifolius, A. ulvaceus och A. undulatus.
De allra flesta av dem blir tämligen stora och passar därför bäst som solitärväxt i akvarium. Vid plantering skall löken planteras grunt.
De flesta arter förökas genom frö (ett fåtal genom adventivväxter) och är därför mycket svåra att få att föröka sig i akvarium. För att fröbildning överhuvudtaget skall ske, måste frömjölet överföras (helst mellan två blommande plantor) med hjälp av en mjuk pensel. En kort tid efter att befruktning har skett sjunker stjälken ner under vattnet och fröbildningen börjar.