Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text: Kjell Fohrman
Universeum som öppnades 2001 ligger centralt i Göteborg alldeles intill Liseberg, Världskulturmuseet, Scandinavium och mässhallarna. Detta är på gott och ont – det positiva är att man har nära till alla dessa begivenheter och att det finns bra allmänna kommunikationer dit. Det negativa är att det ibland är mycket svårt att hitta parkeringsplats, speciellt om det pågår en mässa på Svenska Mässan och att det är dyrt att parkera. Universeums egen parkering är oftast full och det är dessutom mycket dyrt att parkera där – bättre är att parkera vid Lisebergs södra parkering eller på parkeringshuset Focus vid motorvägen, men från bägge ställena är det några hundra meter att gå.
Universum består av flera olika delar men vi har nöjt oss med att titta på den levande delen (dessutom finns två ”populärvetenskapliga” avdelningar – Explora och Kalejdo). Hela anläggningen är mycket smart uppbyggd utefter ett naturligt berg och man börjar med att ta en ”släphiss” högst upp på berget och börjar sedan vandringen neråt till ”anakondaträsket” längst ner – totalt en sträcka på mellan 1.5 och 2 kilometer, lite beroende på hur man går.
I den första delen ”Vattnets väg” får man följa vattnet genom det svenska landskapet uppifrån fjället genom fjällbäckar, sjöar och älvar ända ut i Östersjön och här kan man bl.a. titta på vilka fiskar som återfinns i de olika miljöerna.
Nästa stora avdelning är ”Akvariehallen” med ”Rockatanken”, ”Västerhavet”, ”Oceanakvariet” samt några mindre akvarier. Västerhavet är mycket stort och framför den 18 meter långa framrutan känner man sig verkligen som om man hamnat på havets botten. Det mest imponerade är dock det stora Oceanakvariet med sina 1.4 miljoner liter vatten. Här kan man sitta länge framför ”akvariet” och se hajar och andra majestätiska fiskar glida förbi.
Genom en lång tunnel under Oceanakvariet tar man sig sedan in till den tredje avdelningen – ”Regnskogen”. Där inne möts man av ”tropisk” hetta, dvs varmt och mycket fuktigt vilket gör det ganska påfrestande att befinna sig där under en längre period. Men blir det jobbigt – gå ut och ta en paus och kom tillbaka för i regnskogen finns det mycket att titta på och man måste ta sig tid för att hinna med att upptäcka ens en bråkdel av alla djur som finns där (många lever fritt).
Vad finns det då för något som kan vara sevärt för oss akvarister och som vi kanske kan få lite inspiration av när det gäller våra egna akvarier?
Jo i akvariehallen finns det några olika akvarier (betydligt färre än tidigare) med bl.a. en större Nordamerikabiotop och ett korallrevsakvarium. Dock skall genast sägas att dessa inte imponerade – korallrevet såg ut som det var nystartat (fast det var det väl ändå inte) med få och små koraller. Nej i denna avdelning får man inte direkt någon inspiration.
Däremot finns det väldigt mycket att titta på och få inspiration av i regnskogen – en del tycker kanske att vattnet är väl brunt, men det är snarare mindre brunt än det är i fiskarnas naturliga biotop. Det bruna vattnet gjorde det visserligen svårtfotat, men fiskarna trivdes (vilket är det primära) och jag såg bl.a. ett diskuspar leka (se foto nedan).
Sammanfattningsvis så är Universeum väl värt ett besök och man skall se till att ta rejält med tid på sig för framförallt i regnskogen finns det mycket att upptäcka.
Öppettider:
Lågsäsong (1/1 - 25/6 samt 4/9 - 31/12):Alla dagar10.00-18.00 (julafton stängt)
Högsäsong: 26/6-3/9: Alla dagar: 10.00-19.00
Entré:
Barn under 5 år fri éntre
Lågsäsong:
Vuxen: 135 kr/person
Barn och ungdom (5-19 år):95 kr/person
Familjebiljett (2 vuxna + max. 3 barn):420 kr/familj
Högsäsong:
Alla: 145 kr/person
Familjebiljett (2 vuxna + max. 3 barn):520 kr/familj
Hemsida : http://www.universeum.se
Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat. Fler foton från Universeum finnsi Zoopets stora fotoarkiv.