Aquarama 2009 i Singapore

Aquarama 2009 i Singapore

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Alla foton är klickbara till större storlek för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 273 stycken) finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

 

Detta evenemang kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

 

Nytt för i år var också att jag samtidigt som mässan pågick skrev en rapport därifrån som jag la in på min blogg här på Zoopet. Varje dag samlade denna blogg mellan 200 och 300 läsare vilket måste anses vara bra, eftersom det var första gången som vi testade detta.  

 

Vartannat år äger en stor akvariemässa - Aquarama - rum i Singapore. Mässan pågår under 4 dagar (i år 28-31 maj) och de första 2.5 dagarna är den enbart öppen för fackbesökare, medan den halva lördagen och hela söndagen även är öppen för allmänheten.

 


Aquarama ägde denna gång (i likhet med för 2 år sedan) rum i ett stort mässcenter (Suntec Singapore International Convention and Exhibition Centre - se fotot ovan) som ligger mitt inne i centrala Singapore.
Samtidigt som denna mässa ägde rum pågick även andra mässor och aktiviteter i denna jättelika byggnad. Aquarama-mässan höll till på 6:e våningen i byggnaden.

 


Den högtidliga invigningen ägde rum en timma innan mässan öppnade och denna förrättades av parlamentssekreteraren (i ministeriet för nationell utveckling) Dr. Mohd Maliki Bin Osman och denne höll ett tal där han bl.a. tog upp om akvaristikens betydelse för Singapore. Därefter delade han också ut priser till de olika Grand Champiovinnarna i fisk och akvarietävlingen.

 


I mässhallen huserade 158 utställande företag från 22 länder.

 


Denna siffra var väl i och för sig rätt OK, men inte desto mindre var mässan klart mindre än för 2 år sedan då det var ca. 200 utställande företag från 27 länder. Kollade man lite bakom "kulisserna" fanns det också en del tomma ytor i mässlokalen.

 

Jag kommer att dela in denna mässartikel i 4 delar - 1/ Montrarna 2/ Tävlingarna 3/ Föredragen 4/ OFI-konferensen om Invasive Alien Species.

 

MONTRARNA
Ur affärssynpunkt är självklart själva monterdelen den viktigaste och dessutom hittar man också i många montrar väldigt vackert inredda akvarier och intressanta fiskarter. Så var även fallet denna gång.

 


Nanotrenden höll i sig och det visades upp flera smarta modeller av nano-akvarier. Den på bilden ovan hade filtret praktiskt placerad längst bak och dessutom en förvånansvärt effektiv LED-belysning. Jag köpte med mig hem 2 st av belysningarna för att kunna kolla på dom lite närmare.

 

                A-DSC_0893.jpg A-DSC_0968.jpg
Till vänster en praktisk kylanordning för akvarier som vid behov kan hängas över akvariekanten. Till höger en snygg akvarieställning avsedd för användning i affärer.

 


En annan nyhet var en ny transportförpackning för fisk. Istället för den vanliga frigoliten inne i papplådan, presenterades en uppblåsbar plastbox som sades kunna hålla såväl värme som kyla betydligt bättre än frigolit. Dessutom har den en stor fördel i och med att den tar minimalt utrymme när den är tom, vilket gör att man sparar lagerutrymme och transportkostnader.

 


Den stora nyheten som alla pratade om var annars något som kallades för Magical Water. Det magiska med det vattnet var att det gjorde att man kunde hålla både sötvattens- och saltvattensfiskar i samma akvarium.

 

             
I texten till höger på fotot ovan kan ni läsa en "förklaring" över vad detta vatten är för något.
Just detta magiska vatten diskuterades väldigt mycket och många var nog minst sagt skeptiska till att det skulle fungera för känsliga fiskarter och koraller, andra menade att det kanske kan funka en kort tid, medan andra var lite mer optimistiska. Utan tvekan väckte i alla fall denna nyhet en hel del förundran. 

 

        A-DSC_00814.jpgA-DSC_00802.jpg
I en monter visades några akvarier upp med en annorlunda design. Saltakvariet tyckte jag var rätt snyggt, medan "tidningsstället" till höger kanske inte var riktigt lika snyggt. Speciellt eftersom man hade glömt att bygga in en förvaringsplats för elprylarna.

 


Ett annorlunda nanoakvarium fanns också till beskådande i en monter.

 


Det fanns som sagt flera snygga akvarier att titta på i montrarna, ovan kan ni se några exempel på sådana.

 


         A-DSC_0641.jpgA-DSC_0655.jpg

I montrarna fanns också en hel del vackra och intressanta fiskar till beskådande....

 


...och dessutom en del räkor.
Ibland dock med väldigt lustiga namn. Räkan ovan hade handelsnamnet "Blueberry shrimp" vilket väl var OK, men den hade också fått det vetenskapliga namnet Hypostomus paleatus. Kommentarer överflödiga.

 

Även om monterdelen i år var något mindre än för 2 år sedan fanns det mycket att titta på och en del nyheter presenterades och nya fabrikanter dök upp - vilket gör att mässan ur affärssynpunkt är väl värd ett besök.

 


Den uppmärksammades också en hel del av massmedia. Här intervjuas en arowanaupp-födare/grossist.  

 


Man blir ju då synnerligen förvånad hur få svenskar som hade sökt sig hit - hur stort är det akvaristiska intresset från svenska företag inom branschen!!!!
På bilden ovan syns i alla fall ett gäng med glada zoohandlare från Norrköping/Linköping. Dessa samt Micke från Imazo, Arnold från Åleds Akvarium.....

 


... och Larry Stockholm (användarnamnet här på Zoopet) och Arne från Akvarielagret var faktiskt de enda svenskar jag såg till här.
Jag kan dock självklart ha missat någon.

 

TÄVLINGARNA

 


I ca. 1500 olika akvarier tävlades det i olika kategorier som snyggaste växt- resp. saltakvariet, bästa diskus, dragon fish (arowana), ny art/variant, molly, platy, svärdbärare, tetra, Corydoras, gurami, ciklid, pleco, guldfisk, guppy, Betta splendens.
Dessa kategorier var sedan indelade i flera olika klasser och totalt var det mer än 100 olika klasser.... Så domarna hade utan tvekan ett tufft arbete med att utse de 3 bästa i varje klass.

 

Totalt var det alltså över 300 stycken som hamnade på prispallen och man kan lugnt säga att den asiatiska dominansen i tävlingen var bastant. Samtliga dessa vinnare kom nämligen från Asien och av dom var närmare 80% från just Singapore och de flesta övriga från grannländer som Malaysia, Thailand och Indonesien. De mest långväga vinnarna kom från Sri Lanka och Filippinerna.

 

Lite tråkigt tycker jag att det var så liten spridning på var deltagarna kom ifrån. Inte desto mindre tyckte jag dock att kvaliten genomgående var rätt hög.      

 

Nedan visas några vinnare på foto. Goldmedlemmar uppmanas att kolla i Zoopets stora fotoarkiv där ni i stort format (1250 pixlar) kan se ca. 80% av samtliga 100 klassvinnare och dessutom foton på flera fiskar som hamnade på pallen, samt foton på samtliga akvarier i tävlingarna, snyggaste växt- resp. saltakvariet.

 

Betta splendens

Grand Champion

 

            A-DSC_0401.jpgA-DSC_0384.jpg 
            A-DSC_0464.jpgA-DSC_0523.jpg
            A-DSC_0499.jpgA-DSC_0514.jpg
             Några andra klassvinnare

 

Ciklider - klassvinnare


 

Corydoras - klassvinnare

 

Diskus

Grand Champion

 

        A-DSC_0360.jpgA-DSC_0367.jpg
        Ytterligare några klassvinnare

 

Guldfisk
 
Grand Champion

 

       A-DSC_1054.jpgA-DSC_0034.jpg
       Ytterligare några klassvinnare

 


OK - denna guldfisk vann visserligen inte någon klass, men jag visar ändå ett foto på den, eftersom jag tyckte den var riktigt snygg och jag hade gärna haft den i utedammen hemma. Dels hade den en kroppsform som mer påminner om "naturformens" och dels hade den väldigt snygga "koifärger". 

 

Guppy

Grand Champion

 

            A-DSC_02961.jpgA-DSC_0327.jpg
            Ytterligare några klassvinnare

 

Gurami - klassvinnare

 

Mollys-klassvinnare

 


Fast denna molly tyckte jag nog ändå var snyggast av alla, även om den "bara" blev 3:a i sin klass.

 

Nya arter/varianter - klassvinnare

 

Svärdbärare - klassvinnare

 

Platy - klassvinnare

 

Tetror - klassvinnare

 

Arowanor - klassvinnare

 

Snyggaste växtakvarium

Denna tävling tyckte jag inte riktigt höll måttet. Bara 9 tävlingsbidrag och inga riktigt innovativa ideer vad gäller design. Det vinnande akvariet var visserligen rätt OK - men den där "rinnande vita floden" har vi sett några gånger nu så det börjar kännas lite ute. Nej då är växtakvarietävlingen som hålls i Hannover Tyskland betydligt bättre.

 

Nedan visas de 3 akvarierna som hamnade på pallen (ettan överst) - samtliga övriga tävlande akvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv.


 

Snyggaste saltakvariet

Däremot håller som vanligt tävlingen med saltakvarier en mycket hög nivå. Antalet tävlande var 18 st och inget av akvarierna tyckte jag var riktigt dåligt utan generellt var det snyggt inredda akvarier med hög kvalitet på fiskar och koraller.

 

Nedan visas de 3 akvarier som hamnade på pallen (ettan överst). Samtliga tävlande akvarier finns på foto i Zoopets stora fotoarkiv.


 

Generellt sett höll som sagt hela tävlingen en mycket hög nivå, kanske då bortsett från växtakvarietävlingen samt några få av fiskklasserna som hade rätt få deltagare.
Bäst tyckte jag att kategorierna Betta splendens, samt snyggaste saltakvariet var.

 

En del av er kanske reagerar över hur "onaturligt" formade de olika guldfiskarna var och smaken för denna typ av fiskar är minst sagt olika. Jag vill dock påstå att de tävlande guldfiskarna i regel var var oerhört stora, kraftigt byggda och var rejält aktiva. Detta att de var så pass stora (ofta mer än 20 cm långa) visar dock tydligt att denna typ av fiskar verkligen inte hör hemma i småakvarier eller i små guldfiskkupor utan kräver stora akvarier.

 


Att fota fiskar på en mässa är sannerligen inte lätt eftersom det är nästintill omöjligt att undvika reflexer från andra akvarier, spottar och annat. På fotot ovan har en fotograf löst problemet genom att han spänt upp ett svart skynke mellan 2 stativ framför akvariet och som han sedan kan gömma sig bakom. Sedan är det ett hål i skynket där han sticker fram objektivet. Dessutom har han en medhjälpare som bl.a. kan hjälpa till att hålla upp blixten, samt hjälpa till med att bära all utrustning.

 

En jättebra lösning som jag gärna också hade haft - det hade i alla fall varit betydligt enklare än att fota samtidigt som jag hade 2 kryckor att hoppa runt medWink. Det var garanterat ett oändligt antal med gånger som kryckorna ramlade i golvet när jag ställde ifrån mig dom för att fota och massor av foton fick jag deleta eftersom jag lyckats få med dom på fotot (se bl.a. ett av Arowana-fotona ovan). Nåja nöden har ingen lag och jag fick trots detta ihop en hel del rätt hyfsade foton.

 

Fast en gång höll det på att gå helt åt skogen. Det var när jag skulle fota ett nanoakvarium (det med "Hypostomus paleatus"-räkorna) som stod på en hög pidestal. När jag skulle ställa ifrån mig kryckorna mot väggen bakom för att kunna fota, hade jag kameran med ett stort objektiv hängande på magen. Jag gick då emot pidestalen med kameran och den gungade till så pass rejält att några liter med vatten skvätte ut över bordet/pidestalen med duk, på min kamera och på heltäckningsmattan. Det var faktiskt på vippen att akvariet ramlade ner i golvet.  

 

FÖREDRAGEN
Den som ville kunde också lyssna på ett ganska stort antal föredrag (drygt 25 st) hållna av välmeriterade föredragshålllare. Speciellt under torsdag och fredagen var det många föredrag. 

 

            
           Torsdagens och fredagens föredragsprogram.

 

Jag hade tänkt att lyssna på flera av föredragen, eftersom de lät väldigt intrressanta, men som så ofta förr sprack den intentionen. Antingen glömde jag helt enkelt av det hela, eller så var jag just då inblandad i någon intressant diskussion med någon, så jag struntade i det.

 

Det är förresten ofta som så att man missar något, antingen av slarv eller av ouppmärksamhet. Till exempel hade jag inför mässan föresatt mig att kolla in allt nytt i bokväg och sedan när jag väl var hemma och gick igenom mina foton från mässan så upptäcker jag i kanten av ett av fotona en helt ny växtbok som presenterades. Just en sådan som jag var ute efter - på mässan såg jag den överhuvudtaget inte. Det första man blir blind på är ju som sagt ögonenEmbarassed

 

Men nu var det som sagt om föredragen detta skulle handla. De allra flesta av föredragen behandlade av naturliga skäl akvaristiken, men några få berörde även andra ämnen. Ett föredrag som jag gärna hade lyssnat på (apropå bl.a. Rottweiler-tråden här på Zoopet) var ett föredrag som hade titeln - Dangerous Dogs.... or Dangerous owners. Det hölls av Dr. Roger Mugford, UK. Men detta och även flera andra intressanta föredrag missade jag som sagt.

 


Det enda föredrag som jag lyssnade på var föredraget "Crystal Red Shrimh and Dwarf Shrimp" som hölls av Dilwyn Tng, Singapore. Det var ett helt OK föredrag, även om det kanske var lite väl basic i mitt tycke, men det var gott om folk som lyssnade och det var ju ett "publikt" (dvs öppet för alla) föredrag så det var nog helt rätt nivå.

 

Nedan lägger jag in några foton från hans föredrag


 

OFI-KONFERENSEN OM INVASIVE ALIEN SPECIES
Hela lördagen ägnade jag åt att delta på OFI-konferensen om Invasive Alien Species.

 


Vad är då en Invasive Aliens Species för något - ja den definitionen kan ni läsa ovan. Kort och gott handlar det helt enkelt om en främmande art som har hamnat på fel ställe i naturen och där ställt till med problem.

 

Varför skall då en branschorganisation behöva ägna sig åt sådant? Jo svaret är givet - detta är de facto ett stort problem världen över. Visst - det är rätt ovanligt att det är akvarister och företagare i branschen som är "skurkarna", men inte desto mindre förekommer det även i vår bransch så vi kan definitivt inte svära oss fria från att även vi kan orsaka dessa problem.

 

Dessutom är det som så att när dessa problem uppstår runt om i världen, är det ofta vår bransch som i regel oförskyllt pekas ut som de stora skurkarna av press/organisationer/myndigheter. Detta i sin tur leder till att akvaristiken riskerar att drabbas av stora restriktioner som mer eller mindre kommer, om de genomförs fullt ut, att leda till att hela akvariehobbyn kommer att försvinna.

 

Därför är det oerhört viktigt att branschen dels tar itu med de problem som de facto existerar för att komma tillrätta med dom, samt dels i än högre grad sätter sig in i och utreder frågan så att fakta kan presenteras när myndigheter etc. kritiserar branschen.

 

Denna endagskonferens kan man säga var ett "första steg" i denna riktning. "Första steget" är kanske lite fel ordval eftersom flera branschorganisationer (t.ex. PIJAC i USA och OFI) under flera år har jobbat med att ta fram en handlingsplan och redan börjat genomföra den. Men det var det första steget i så måtto att det var startskottet för ett gemensamt arbete i denna fråga och även till en direkt kommunikation med ansvariga myndigheter.         

 

     
Under dagen hölls det totalt 9 föredrag/genomgångar. Fördragshållarna representerade vitt skilda organisationer/myndigheter med olika utgångspunkter, varav en del var rejält kritiska mot branschen, andra självklart mer positiva. Detta ledde också till att debatten efter vissa föredrag var rätt tuff när åsikter och synpunkter luftades. Jag vill dock påstå att även om det fanns olika åsikter, ägde all diskussion rum i en mycket positiv anda och med stor respekt för varandra. Jag är fullkomligt övertygad om att samtliga deltagare var mycket nöjda med konferensen och att detta utan tvekan kommer att leda till betydligt mer diskussioner över "gränserna" och detta är enbart positivt.

 

För min egen del ökade också kunskapen i ämnet eftersom samtliga fördragshållare var mycket kunniga och de alla speglade problemet utifrån sin horisont. Jag har ungefär 50 sidor med anteckningar från mötet som jag ännu inte ens har hunnit titta på - så småningom kommer jag dock att förhoppningsvis få tid över till att gå igenom dom och då blir det kanske en artikel om detta här på Zoopet.    

 

        A-DSC_0759.jpgA-DSC_0744.jpg
         A-DSC_0736.jpgA-DSC_0802.jpg
         A-DSC_0774.jpgA-DSC_07581.jpg
         A-DSC_0821.jpgA-DSC_0843.jpg
Föredragshållarna på mötet var från vänster till höger och uppifrån och neråt. Svein Fosså, Norge (OFI Cites specialist); Anil Kumar, Indien (MPEDA); Junko Shimura, Kanada (CBD); Keith Davenport, UK (OATA); Peter Ng, Singapore (Raffles Museum); Anthony Ramsey, Australien (OFPIG); Lorenzo Vilizzi, Australien (Murray Darling Freshwater Research Centre); Michael Browne, Nya Zealand (ISSG) samt sist men inte minst Marshall Meyers, USA (PIJAC).   


 

     




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar