Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text och foto: Kjell Fohrman
Gold-medlemmar kan klicka upp fotona i artikeln till fullformat.
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 149) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar).
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om Interzoo 2014, gör det i denna forumtråd.
Återigen var det dags för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nűrnberg, Tyskland. Som vanligt var mässan större än någonsin tidigare. I de 12 mässhallarna (11 för 2 år sedan) på totalt drygt 110.000 kvadratmeter (100.000 för 2 år sedan) samsades 1.720 utställare (1.539/2012, 1.502/2010, 1.346/2008, 1.275/2006, 1.101/ 2004) från 63 länder som försökte attrahera de drygt 37.000 besökare (ungefär lika många som för 2 år sedan) från mer än 120 länder. Av dessa kom 31% från Tyskland (en minskning med ca. 8%) medan 69% kom från andra länder (ökning med ca. 7%).
Inleder med samma uträkning som jag gjorde i Interzooartikeln för 2012 för att få ytterligare ett begrepp om hur stor utställningen egentligen var. Om man promenerar genom alla hallar och lägger 1 minut på att passera varje monter tar det nära 28,3 timmar (om man inte tar någon paus). Inte desto mindre så klarade jag faktiskt av att gå igenom alla gångar i 10 av de 12 hallarna redan första dagen. Jag stannade då inte någonstans utan om jag såg något intressant i någon monter så ringade jag in montern på ”mässkartan” och sedan besökte jag de montrar jag ringat in någon av de andra 3 dagarna. Som jag har påpekat i tidigare Interzooartiklar så är dessvärre alla hallar mixade – dvs montrar, med hund, katt, akvarier, terrarier etc. etc. är placerade huller om buller så för att få se allt måste man promenera runt i alla gångar i alla hallar.
Enligt mässans egen statistik fanns det hund- och kattartiklar i 64% av montrarna (49% 2012) och akvaristiska prylar i 20% (20% 2012) av montrarna. Jag var dock enbart intresserad av akvariemontrarna och varken tittade i andra montrar eller la ner tid på att fota i dessa.
Från Skandinavien kom det totalt 6 utställare från Sverige, 4 från Finland, 5 från Norge och 22 från Danmark.
Mitt intresse gällde dock som sagt enbart de akvaristiska utställarna och av dessa kom 1 från Sverige och 3 från Danmark och jag informerar nedan lite kort om dessa 4.
SKANDINAVISKA AKVARIEMONTRAR
Det svenska företag som ställde ut var ”Back to Nature”. Dock så har ju inte längre detta företag svenska ägare utan ägs numera av tyska Aqualogistik, men produktionen äger fortfarande rum i Sverige och verksamheten drivs av ett separat svenskt bolag.
Det är nu 20 år sedan som dessa svenska kvalitetsprodukter första gången förevisades på Interzoo och jag var med den gången och var även med på ett litet hörn denna gång. Tyvärr avled ju den svenske ägaren Joel Malmström förra hösten och jag blev då en del involverad i att försöka rädda företaget och lyckades så småningom hitta en köpare (Aqualogistik) som var villig att fortsatta produktionen. Denna mässa var deras första större utställning och jag var där för att i viss mån kunna bidra med att presentera de nya ägarna för de gamla distributörerna.
Uwe Sporleder (ägare av Aqualogistik) var väldigt nöjd med utfallet av mässan och de fick en hel del nya kontakter och jag är övertygad om att de kommer att lyckas väl i framtiden och de hade också en mycket snygg monter på mässan.
Back to Nature visade på mässan upp lite prover på olika färger som de skulle kunna ta fram de nuvarande bakgrunderna i - färgen på den ovanstående tyckte jag nog var den bästa.
De 3 danska företag som ställde ut var de gamla etablerade Tropica Aquarium Plants, Eldorado/Akva Stabil samt ”nykomlingen” Nordic Reef.
Det danska växtföretaget Tropica Aquarium Plants hade som vanligt en mycket snygg och informativ monter (alla växter i utställningsakvarierna hade namnen angivna på info bredvid akvariet). I likhet med förra gången så hade de låtit några aquascapers inreda akvarierna och de hade gjort det riktigt bra. Ovan kan du se 3 av dessa akvarier - ovanifrån ett akvarium designat av George Farmer, sedan Adrie Baumann och nederst Grégoire Wolinski.
Tropica presenterade också en del nya växter och ovan visas 6 av dessa - övre raden från vänster Alternanthera ’rosanervig’, Murdannia keisak och Limnophila hippurioides, nedre raden från vänster Taxiphyllum ’flame’, Lagernandra meeboldi och Micranthemum ’Monte Carlo’.
Eldorado/AkvaStabil hade också en väldigt snygg monter och de presenterade bl.a. ett DIY-system för att bygga akvarieinredningar i affärer (övre fotot) och självklart visade de också upp deras nya LED-system. På fotot ovan är det Poul Jensen som visar dessa för ett gäng från Akvarieleasing i Sverige.
Nordic Reef var en ny bekantskap för mig och de hade på mässan en stor och snygg monter där de bl.a. visade upp det som de hade specialiserat sig på - dvs det mesta inom saltvatten och saltvatten är helt klart väldigt stort just nu. Kul med nya företag som satsar inom branschen.
2012 ÅRS TRENDER
För 2 år sedan utsåg jag Aquascaping, växter, Kina och ”maneter” som trender - hur stod sig då dessa trender i år?
Aquascaping - ja det var en jäkla massa aquascapade akvarier också i år och det var aquascapade workshops etc. etc. - men nog tyckte jag att det i år tyvärr mer handlade om kvantitet istället för kvalitet för i år var det faktiskt relativt få riktigt bra aquascapade akvarier. Några aquascapade akvarier syns på fotona ovan.
Växter - nåja montrarna för Tropica och Anubias var riktigt bra, men i övrigt - nja. Fotot ovan från Anubias monter.
Kina - också denna gång var det ungefär lika många utställare från Kina (307 st) som det var från Tyskland (308 st) så man kan väl inte längre tala om att det är en trend utan snarare mer en tradition. På fotot ovan pumparna som det kinesiska företaget Jebao sålde.
Maneter - förra gången var det många som använde manetakvarier som dekoration - så också i år men inte var det fler än förra gången.
2014 ÅRS TRENDER
Som vanligt var det svårt att urskilja trender - men jag har i alla fall nedan gjort försökt plocka ihop några ”trender”.
Akvaristik
Glädjande nog tyckte jag att det var mer akvaristik denna gång. Visst - enligt statistiken så innehöll 20% av montrarna akvarieprylar såväl 2014 (= 344 montrar) som 2012 (= 319 montrar) så där var det ingen större skillnad. Utan skillnaden bestod nog snarare i att akvaristiken lyftes fram mer i de kombinerade montrarna, samt att akvariemontrarna var större. Det presenterades också bra mycket fler akvaristiska nyheter än vad det har gjorts någon gång tidigare och då har jag ändå besökt alla Interzoomässor sedan 1988 (eller om det nu var 1986 jag var där första gången) och detta var mycket glädjande.
Bredare sortimentet
De stora företagen som förr var mer nischade breddar sig idag alltmer och går nu mer in för att ha ”allt”. Akvariefoderstillverkare börjar med hund och kattmat, ”pumpföretaget” Eheim har nu breddat sortimentet genom att börja sälja belysningar, foder, vattenpreparat och gödningar etc. etc (se fotot ovan). Om detta är bra eller dåligt för konsumenten kan man ju diskutera för även om det är bra med ökad konkurrens så innebär det ju också att de små specialiserade företagen i framtiden får det betydligt svårare.
LED-belysningar
Jag hade nog trott att det stora LED-genombrottet skulle ha kommit redan för 2 år sedan, men det gjorde det inte. Men denna gång så kom det i alla fall och LED fanns nu i ”alla” montrar. De hade utvecklats väldigt mycket och de fanns i olika färger anpassade för olika typer av akvarier, det fanns sådana som var extremt platta, andra som var avsedda som spottar och de fanns i mängder av olika designer. Det fanns även sådana med integrerade funktioner som den hos företaget Aquatlantis (fotot till höger i översta raden) där LED-belysningen även fungerade som en värmare, dvs en pump pumpade upp vattnet som sedan rann i en kanal ovanför LED-belysningen och sedan rann vattnet ner på andra sidan - energisparande och miljövänligt.
Det fanns verkligen allt och det mesta såg också riktigt bra ut - men säkert kommer en del av dessa LED-belysningar inte att hålla måttet i längden och jag vet inte heller vad de kostade nu, men kvalitet kostar ju, men nu i och med det stora genombrottet så kommer säkert priserna att sjunka. Om 5 år (om inte tidigare) så kommer det här i Europa (tidigare i Asien) att enbart säljas LED-belysningar. På fotona ovan så ses från vänster i övre raden LEDs från Amazonia, Aquatech, Aquatlantis; nedre raden från vänster CE.A.B., RIA, Tekno Green.
Saltvatten
Trend eller inte, men det fanns i alla fall väldigt många snygga saltvattensakvarier på mässan och ovan kan ni se några av dessa och i dom fanns det många snygga fiskar och koraller. En del riktiga dyringar fanns också till ”beskådande”. Inte för att jag såg de riktiga dyringarna ("pepparmintskejsaren" och "kingin") mer än i en snabb glimt eftersom de var väldigt skygga. De fanns i alla fall i ett DeJongs akvarier. De lär i alla fall kosta cirka 150.000-200.000 kronor stycket till affär!!!!!
På fotona ovan visa akvarier från Preis Aquaristik (överst), DeJong, och Schuran.
NYHETER
Att leta nyheter på en mässa som denna är svårt för att inte säga omöjligt. I alla montrar marknadsförs det produkter med braskande reklamslogans om att just deras foder, filter etc. etc. är bättre än alla andras. Så för att verkligen hitta nyheter måste man gå in i de olika montrarna och grundligt diskutera igenom deras produkter och detta är något som nästan inte alls hinns med. Några saker hittade jag i alla fall och det fanns med all säkert fler som jag helt missade, eller bara tog för reklam.
LED har jag ju redan nämnt och det fanns på mässan drygt 130 företag som presenterade sådana belysningar så det fanns som sagt en hel del sådana att titta på.
Genialisk nyhet, eller?
Denna gång så åkte jag ner ihop med Lasse Forsberg och vi hade väldigt trevligt ihop därnere och Lasse trivdes som allra bäst när han fick prata teknik med andra tekniknördar. Här trivs han i det italienska företaget Tekno Greens (som var en av de företag som sålde intressanta LED-belysningar) monter där han fick testa deras ”genialiska” system där man samtidigt som man lyssnade på havets brus kunde känna en doft av havet.
Så himla genialiskt var det nog inte eftersom Lasse inte kände doften, men det berodde säkert på att han är en gammal gubbe utan luktsinne eller…….
Pumpar och filter
I många montrar presenterades nya pumpar och filter, men de flesta av dessa var ”bara” förbättringar av tidigare modeller men flera företag presenterade också helt nya typer av pumpar. En del av dessa kommer nog att slå igenom på bred front medan andra kommer att floppa.
Företaget Macro Aqua presenterade många innovativa akvaristiska produkter i sin monter. De hade ett brett sortiment av olika streamers/Wavemakers (de 2 övre fotona), men det var det många företag som hade denna gång (det var nästan så att skulle kunna kalla streamers/wavemakers för en trend). Dock så tyckte jag att detta företags pumpar verkade väldigt innovativa (och prisvärda) genom att deras smarta wavecontroller kunde styra flödet (och även andra saker) i flera pumpar. Detta företag hade också flera modeller av Biopelletsreaktorer/filter - just den modell på fotot ovan verkade väldigt smart eftersom den fick alla biopellets att rotera på ett mycket effektivt sätt. Den borde också kunna användas som en yngelkläckare. Den finns ännu inte ute på marknaden men skulle komma ut inom några månader.
Företaget Maxspect presenterade en helt ny typ av teknologi för pumpar som byggde på en s.k. gyrogenerator som innebar att allt vatten i akvariet kan cirkulera ganska kraftigt och utan att det finns döda ytor (som det blir med en vanlig pump) samtidigt som vattenytan är lugn. Denna pump hade ett utseende som inte på något sätt påminde om den vanliga typen av pumpar. En klart intressant produkt. Den beräknas komma ut på marknaden framåt höst och de kunde ännu inte ge en hint om var priset skulle hamna.
Jag blev tipsad om att ett polskt företag - Aquanetta - sålde en helt ny typ av syreslang som var otroligt tunn, men som ändå var lika användbar som en vanlig syreslang. Han som stod i montern berättade om att den var framtagen för att användas för aquascaping i nanos och den var så tunn att den knappt syntes (den som försäljaren håller i handen).
Aquanetta-montern var rätt liten och egentligen lite sunkig (ägaren hade inte gått någon aquascaping-kurs ;)) och försäljaren drog in mig i montern och ville berätta om deras fantastiska patenterade filtersystem (fanns både för söt och salt). Det byggde på att man fick vatten att cirkulera bakom en bakvägg på akvariet. Vattnet togs in längs ner och drevs upp genom luftcirkulation med små luftbubblor och längst upp fick man detriten att sedimentera och falla ner i en ”slamfälla” och sedan gick det rena vattnet ut i akvariet igen: Detta var en tämligen komplicerad process som innehöll många steg och försäljaren riktigt bubblade över för att få berätta om detta fantastiska system och han pratade i det närmaste ”huvudet av mig” (som inte direkt är någon teknik/kemi-nörd). Så efter allt tjöt med folk i montrarna under dagen (och för den delen efter några öl) orkade jag inte riktigt med detta så jag bad Lasse (som ju också är en ”bubblande tekniknörd”) gå till montern för att undersöka om det var något vettigt de sålde. Naturligtvis kunde inte heller Lasse avgöra om det var en revolutionerande produkt, eller om det var en bluff, men han kunde i alla fall notera att försäljaren helt klart visste vad han pratade om. Så kanske såg vi här för första gången framtidens akvariefilter, kanske var det sista gången som denna flopp visades upp - vi får se.
Den minsta luftpump jag någonsin sett visades i företaget Collars monter. Inte nog med att den var liten utan den verkade också ha rejält tryck och den drev en syresten som var placerad i ett plaströr som var ca 1 meter hög. I reklamen angavs att det var värdens minsta och världens tystaste luftpump.
Theiling presenterade i sin monter ett nytt filtersystem som såg ut som en toapappersrulle. Dock var det så klart inte papper som användes som filtermaterial utan ett finmaskigt tyg och när det blir blockerat av smuts så matar en vals automatiskt fram nästa ”tygbit”. Filtermaterialet är så finmaskigt att det inte ens släpper igenom encelliga parasiter.
Så slutligen då det sista nyhetstipset om filter/pumpar. Det var Aquatlantis som presenterade ett system där vattnet pumpades upp från akvariet till en ”filterbädd” med lecakulor där man odlade kryddväxter. Ett smart och miljövänligt sätt att både ha ett snyggt akvarium med ett bra biologiskt filter samtidigt som man odlar växter som växer med hjälp av det cirkulerande akvarievattnet.
CO2 och andra växtprylar
Överhuvudtaget så fanns det rikligt med CO2-prylar i montrarna - på fotot ovan så visas några CO2-system som såldes av företaget Tzong Yang.
Även här så höll sig det kinesiska/taiwanesiska företaget Macro Aqua framme i det första ledet med nya innovativa produkter genom att presentera en CO2-anläggning som samtidigt tog in ytvattnet. En rätt smart grej som verkade fungera alldeles utmärkt.
De presenterade också en ny slags diffusor som varade i ca. 1 år innan den ”kloggade igen” (normalt tar det ca. 2 månader). Man kan ju verkligen hoppas att något svenskt företag skaffar sig agenturen för detta företags produkter så att vi snart får se deras produkter i Sverige eftersom de visade upp så många godbitar på mässan.
Flera företag presenterade också redskap för hantering av växter i akvarier. Ett av dessa var Aquatic Style som visade upp en komplett uppsättning med produkter av mycket hög kvalitet samtidigt som priserna var väldigt resonabla.
Algmagneter
Det dök också upp några nya typer av algmagneter.
EFS visade upp Robosnail som är en robotmagnet som fungerar ungefär som de självkörande och självladdande robotgräsklippare som man kan köpa till sin trädgård. En kul grej men jag undrar verkligen om en så pass dyr pryl (kostar över tusenlappen) kommer att slå igenom? Men en del lockar det nog.
Mag Float, som var det företag som tog fram de flytande algmagneterna som jag tycker är riktigt bra, presenterade denna gång en algmagnet som man dra runt hörnen i akvariet. Detta var en smart konstruktion som säkerligen inte fördyrar algmagneten så mycket så den kommer säkert att slå igenom.
Akvariemöbler
På mässan visades det en hel del snygga akvariemöbler och en del med lite udda design. När jag kom hem från mässan och gick igenom korten visade det sig dock att jag hade tagit dåligt med foton på dessa (Nikon?) - inte så mycket att göra åt så här i efterhand.
Överst visas en rätt snygg möbel i EFS monter där akvariet var format som ett ”strykjärn” även om de nog ville efterlikna en båt. Underst ses dock en ”akvariebåt”: udda - ja, snyggt - nja.
Företaget Ifalos visade i sin monter upp flera riktigt snygga akvariemöbler som var konstruerade som en helhet med filter under akvariet och belysningen ovanför. Riktigt snygga var de och även praktiska att sköta.
AQUASCAPARMÖTE
Christian Brams hade bjudit in ett gäng med aquascapare till en liten miniträff i Anubias monter och här samlades en hel hög med aquascapare från världens alla hörn.
Och här minglade man runt en stund och snackade med likasinnade samtidigt som man passade på att äta god italiensk mat och dricka bubbeldricka…..
…. och kollade på Anubias snygga akvarier…..
….och under bordet gömdes skräpet undan, men dom där Canonfotograferna var nog inte så smarta om de trodde att ingen såg deras kameror under ett glasbord. Fast å andra sidan - vem sjutton snor så sunkiga kameror!!!!!!!
OFI
I vanlig ordning deltog jag också på OFIs Ornamental Fish International årsmöte. OFI är en internationell branschorganisation som jobbar med frågor runt akvaristiken och de gör ett ovärderligt arbete för branschen för branschen och akvariehobbyn i stort och utan dom hade vi nog inte haft någon akvariehobby idag. De gav utförliga rapporter över vad som har hänt sedan föregående årsmöte och vad som är på gång. Keith Davenport från OATA i England rapporterade också om det arbete de redan hade lagt ner och även framöver skulle arbeta med för att ta upp kampen mot djurrättsorganisationers och EU-parlamentarikers strävan att mer eller mindre ”förbjuda” akvariefiskhållning.
En representant från fiskeridepartementet (Ministério da Pesca e Aquicultura) i Brasilien rapporterade om att en ny positivlista var på gång i Brasilien vilket skulle innebära att man framöver skall kunna exportera betydligt fler arter från Brasilien än vad som kan göras idag. Detta var ju positivt och det kom som en liten kontrast mot alla tråkiga rapporter om angreppen på akvaristiken som det har varit på sistone och kommer att bli framöver.
Det är också rent ut sagt bedrövligt att det bara finns 5 svenska företag som är medlemmar i OFI (lika dåligt i många andra länder) - finns det inte fler företag i branschen som tycker att det är värt att slåss för att deras verksamhet skall överleva.
SAMMANFATTNING
Interzoomässan har i än högre grad blivit en internationell mässa och det är antalet internationella utställare som ökar och inte de tyska, samtidigt som fler och fler av besökarna (denna gång 69%) kommer från andra länder än Tyskland. En anledning till detta är säkert att antalet affärer i Tyskland har minskat rejält under senare år.
Denna gång kändes ändå mässan betydligt mer positiv är för 2 år sedan och då speciellt för var akvaristiken ett lyft framåt genom att fler och fler företag satsar på akvariedelen, samtidigt som akvariemontrarna denna gång också var betydligt större. Så detta kändes klart positivt ur akvaristisk synpunkt, men samtidigt så pratade jag med många av utställarna och de menade att akvaristiken hade gått bakåt under de senaste åren så kanske var denna positiva känsla ändå lite fel?
Som jag skrev ovan så hade många av de stora i branschen satsat hårdare och breddat sitt sortiment, men om det är bra eller dåligt är svårt att avgöra - kanske innebär det bara att många företag kommer att slås ut i framtiden om inte marknaden samtidigt växer och hur skall den kunna göra det med de hot som finns.
Men låt oss nu glömma dessa dystra tankar för en stund och glädjas över att så många akvaristiska nyheter nog aldrig tidigare har presenterats och att såväl besökare som utställare överlag verkade klart nöjda med utfallet av mässan.
Vi ses på Nűrnbergmässan 2016.