Poeciliaweekend 2011

Poeciliaweekend 2011

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman och Evert Karlsson samt resp. föredragshållare (observera att dessa foton är avfotade från projektorduken – i verkligen var kvalitén betydligt högre än vad man kan se här).

Alla foton är klickbara till stort format (gäller enbart för goldmedlemmar).
Dessutom finns det fler foton (totalt 122 st) från evenemanget att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart för goldmedlemmar).
Evenemanget kan diskuteras i denna forumtråd.

 

Under helgen 6-8 maj samlades ett gäng med akvarister på Björkängs vandrarhem som ligger utanför Tvååker, Varberg. De dryga 70 som samlades har som specialintresse ungfödare/levandefödare och de kom från 11 olika länder (Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland, Österrike, Andorra, Guatemala och Mexiko). Arrangör för träffen var Poecilia Scandinavia.

 

FREDAG
På fredagsförmiddagen hämtade jag upp paret Macallister på Säve flygplats och de fick följa med hem där vi kollade på mina akvarier och hade en hel del trivsamt fisksnack över några koppar kaffe. Så småningom dök också ”Lillfrasse” upp och vi 4 åkte gemensamt ner till vandrarhemmet utanför Varberg. Där hade redan några stycken anlänt och ytterligare fler dök upp allt efterhand under eftermiddagen.

 

Helgens program lovade en hel del och redan på fredagskvällen skulle det dra igång.

 

Program:
Fredagen den 6 maj
19.30-20.15 Välkomsthälsning och en lättare måltid
20.15-21.00 Poecilia Scandinavias förre ordförande Michael Larsen berättar historier och anekdoter om speciella personer, spännande fiskar och stora projekt i Poecilia Scandinavias historia.
Lördagen den 7 maj:
8.00-9.30 Frukost
9.30-10.00 Välkomsthälsning och praktiska upplysningar
10.00-10.45 Omar Dominguez, biologiprofessor från delstaten Michoacans universitet i Mexico, håller föredrag om Goodeidefamilien.
10.45-11.15 Kaffepaus
11.15-12.00 Rune Evjeberg och Kai Qvist håller föredrag om sina böcker och resor i Mexico samt om projektet Freshwater Biotopes of Mexico.
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.45 David Macallister, ordförande i British Livebearer Association (BLA), håller föredrag om fiskar som han har fångat, hållit och odlat – speciellt de från Xiphophorus och Brachyrhaphis-släktena.
13.45-14.00 Paus
14.00-14.45 Omar Dominguez håller föredrag om bevarandeprojektet Aqua Lab.

14.45-15.45 Kaffepaus
15.45-18.30 Auktion
18.30-19.00 Möjlighet till social samvaro och eventuell avräkning för auktionen etc. (för de som åker hem på lördag)

19.00-20.30 Middag
20.30- Social samvaro.
Söndagen den 8 maj:
8.00-10.00 Frukost samt avräkning för auktionen etc

 

                Utomhus
Men det var ytterligare en stund innan programmet skulle starta så det blev tid över till en hel del trivsamt fisksnack i det strålande solskenet i vandrarhemmets trädgård.

 

Normalt har det tidigare år brukat komma ca-50-60 personer på Poeciliaweekenden och vi trodde väl att det skulle bli så även denna gång och därför valde vi att denna gång förlägga det på Björkängs vandrarhem som visserligen inte är så stort, men det är verkligen naturskönt beläget och det finns även gott om plats utomhus. Nu blev det väldigt många anmälningar och vi tvingades sätta en gräns på 70 deltagare (antagligen hade det blivit fler än 90 st om vi inte hade satt stopp) och även med 70 presoner visste vi det skulle bli rätt trångt.

 

Ett än större problem var dock att alla rum på vandrarhemmet inte hade hunnit bli klara i tid och därför räckte helt enkelt inte sängplatserna till. Dessutom hade vi bokat några små stugor på den närbelägna campingen och dessa visade sig vara i mycket dåligt skick vilket inte gjorde boendeproblemet mindre. Det mesta löste sig dock acceptabelt genom att deltagarna accepterade att det blev lite mer trångbott i en del rum, samt att några husvagnar och en husbil fanns på plats.

 

För min del var det dock inga som helst problem med sovplats utan jag hade ett annat problem. Sent under eftermiddagen blev jag tröttare och tröttare och började må lite illa, så jag gick och la mig en stund för att vila. Det visade sig att jag hade fått maginfluensa och jag mådde sedan inte speciellt bra under natten.

 

Så jag vet inte hur maten smakade på kvällen, jag deltog inte i fisksnacket runt borden och dessutom så lyssnade jag inte på Michael Larsens föredrag och det grämde mig en hel del när jag låg där i sängen i rummet intill möteslokalen och kunde höra skrattsalvorna eka under hans föredrag. Nåväl de andra verkade i alla fall ha trevligt.

 

LÖRDAG
På lördagsmorgonen var jag ruskigt trött efter en natts usel sömn, men maginfluensan hade i alla fall släppt och det var ju riktigt skönt för nu kunde jag delta under lördagen
               Inledning
Efter frukosten var det dags för Poecilia Scandinavias ordförande dansken Thue Grum Schwensen att i en överfull möteslokal hälsa oss alla hjärtligt välkomna.

 

               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
Han presenterade också dagens förste föredragshållare Omar Dominguez. Omar är biologiprofessor vid delstaten Michoacans universitet i Mexico. Hans föredrag handlade om arterna i familjen Goodeidae.

 

               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
               Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
 
              Omar Dominguez - Goodeidefamiljen
Det var ett föredrag som hade en stark vetenskaplig anknytning och tog bl.a. upp problemen med vetenskaplig artbestämning. Det skall direkt sägas att jag inte hängde med i alla svängar och anledningen till det var absolut inte att Omars föredrag var vetenskapligt högtravande utan anledningen var helt enkelt att jag var urlakad och huvudet hängde inte med (pga av den jobbiga natten). Jag frågade därför några andra vad de tyckte om Omars föredrag och de var alla väldigt positiva till föredraget och tyckte att det var lätt att förstå. Nåväl alltefter dagen gick så kryade jag också till och de resterande föredragen hängde även jag hyfsat med på.

 

Efter Omars föredrag kom det en skön kaffepaus och det var väldigt trevligt att bara gå ut i det fina vädret och prata lite med folk.

 

               Rune Evjeberg + Kai Qvist
Nästa föredragshållare var Rune Evjeberg från Norge och Kai Qvist från Danmark och de berättade om sina resor i Mexico samt om deras projekt - Freshwater Biotopes of Mexico. Deras föredrag handlade definitivt inte bara om levandefödare utan om deras Mexikoresor och fotona visade byggnader, natur, miljöförstöring, människor, djurfaunan och självklart en hel del om fiskarna som återfinns där. De fiskar som visades var främst olika ciklider och levandefödare vilket kanske inte är så konstigt eftersom dessa fiskar ju är vanligast i denna del av världen.

 

                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
                Rune Evjeberg + Kai Qvist
I sitt föredrag gick de grundligt igenom deras resa och sedan några olika biotoper. Först med ett foto på hur biotopen såg ut och sedan med exempel på vad man kunde hitta i vattnet. Egentligen var föredraget en sammanfattning av deras böcker i ämnet. Del 1 av denna kom ut för 2 år sedan, del 2 kom ut i samband med mötet (självklart har jag köpt bägge) och del 3 kommer till hösten. Böckerna ger en mycket grundlig och intressant genomgång av deras Mexikoresor. Föredraget kunde av naturliga skäl inte bli så grundligt men det var ändå mycket intressant. Värt att nämna är också att samtliga föredrag under helgen hölls på engelska. Detta är en gammal Poecilia-tradition vilken säkert är en av anledningarna till att uppslutningen på deras möten är så internationell (denna gång som sagt från 11 olika länder).
               Utomhus
Sedan var det dags för en gedigen lunch med kyckling, revbensspjäll, potatissallad och vanlig sallad. Det smakade mycket bra och det kändes skönt att få lite mat i magen och som dessutom stannade kvar där. Efter lunchen minglade vi runt utomhus i det vackra vädret. Vi hade som ni kan se satt upp ett tält om utifall att vädret skulle bli dåligt, men det var det inte och varför skulle det vara det? Detta var den tredje Poeciliaweekenden för mig och även på de bägge föregående (i Danmark) var vädret strålande så vackert väder en gammal fin Poeciliaweekend-tradition.
               David Macallister
Efter lunchen var det dags för David Macallister att prata. David, som är ordförande i British Livebearer Association, höll föredrag om fiskar som han har fångat, hållit och odlat – speciellt de från Xiphophorus (svärdbärare och platy) och Brachyrhaphis-släktena.
               David Macallister
               David Macallister
               David Macallister
               David Macallister
               David Macallister
               David Macallister
Också Davids föredrag var mycket bra och intressant och påminde egentligen lite om det föregående, men tog även upp en del av odlingen av olika arter. Det hela flöt på riktigt bra och vi fick många tips och fick även se foton på en hel mycket vackra levandefödare.
                Omar Dominguez - AquaLab
Helgens siste föredragshållaren var Omar Dominguez som denna gång pratade om bevarandeprojektet Aqualab i Mexico. Detta projekt drivs av det universitet som Omar jobbar på och det har under många år också stöttats av Poecilia Scandinavia.
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
               Omar Dominguez - AquaLab
Omars föredrag var mycket intressant och han gjorde en grundlig genomgång av miljöproblemen i Mexico och berättade om Aqualabs uppkomst, vad de gör idag (forskning, bevarandeprojekt, utbildning, odling etc. etc.) och planerna för framtiden.

 

               Lotteri
Efter Omars föredrag var det kaffepaus och lite minglande samt lottförsäljning

 

               Vinster lotteri
Det var många fina vinster i lotteriet och dessa hade skänkts av givmilda sponsorer (Akvarielagret, Stockholm; Akvarieteknik, Filipstad; Akvarietjänst, Malmö; Arken Zoo, Kungsbacka; Bollmora Akvarieklubb, Stockholm; Ciklidhuset, Lerum; Diskus Varberg; Fohrman Aquaristik, Jonsered; Imazo, Vara; On the Rocks, Kopparberg; Trop Akvariefiskimport, Göteborg; Dyrego Zoo, Norge). Ett stort tack till dessa givmilda företag.

 

Dessvärre hade programmet under dagen blivit en dryg timme förskjutet så lottdragningen fick ske i mycket rask takt, för raskt tyckte nog en del. Dessutom återstod ju den längsta programpunkten för dagen, nämligen auktionen.
               Auktion
Utropare var holländaren Kees deJong som ropade på i bra takt, men den tog ändå 4 timmar mot planerade 3. Auktionen var i alla fall fantastisk och bland de 240 utropen fanns det säkert 75 arter som aldrig tidigare har funnits till salu i Sverige så intresset var stort och folk bjöd på bra. Kolla in fisklistan längst ner på denna sida där de flesta av arterna som såldes finns med.
               Auktion
Om jag minns rätt så såldes det levandefödare för totalt 44.000 kronor på auktionen vilket ger ett snittpris på ca. 180 kr per utrop. På bilden ovan är det mumin som sträcker upp armen för att lägga ett bud.
               Auktion
En annan som ropade hem en del fiskpåsar var bossep. Bosse hade ju åkt till Sverige från Guatemala (där han bor) ”bara” för att delta på detta möte och vad ropar han in – jo påse efter påse med Poecilia reticulata från Bolivia. Så i fortsättningen kommer han att kallas för Bolivaguppy.
               Omar Dominguez - AquaLab
En del fiskar gick väldigt dyrt och en art som jag var väldigt intresserad av var Xiphophorus clemenciae och jag hängde med i budgivningen ända upp till 90 EUR innan jag gav upp. Den lycklige, men numera fattige, som köpte påsen var en annan Zoopetare - nothobranchius
               Auktion
Nåväl jag fick i alla fall med mig 2 arter hem, dels Phalloceros caudimaculatus (fotot ovan) och Xenotoca eiseni. Den första av dessa stod på min önskelista, medan den andra arten mer var ett ”panikköp” – vad tusan 2 arter ville jag i alla fall ha med mig hem. Allt fungerade dock inte perfekt vid utropen och Kees sa av naturliga skäl de vetenskapliga namnen med holländsk betoning och då missade jag (och även många andra hörde jag) ibland vad det var för art som utropades. Bättre hade varit om artnamnet hade angivits på projektorduken eller om varje utrop åtminstone hade haft en nummer så man hade kunnat följa med på en lista. Mycket bra var i alla fall att man ca. en vecka innan mötet fick en lista över de arter som skulle säljas så man kunde läsa på.

 

Klockan hade nu hunnit bli rätt mycket och vi var rejält hungriga och kvällens middag (buffé) smakade alldeles utmärkt. Under hela helgen hade vi catering-mat och det blev både billigt och gott så det fungerade alldeles utmärkt.
               Avslutning
Efter att middagen hade avnjutits drogs ett lotteri till och Thue delade också ut lite premier till väl förtjänta medlemmar i Poecilia Scandinavia. Dels var det Kai Quist som blev hedersmedlem ….
                Avslutning
…och dels Kim Walther som hedrades med Finn Morbechs pris

 

SÖNDAGEN
På söndagen händer ju egentligen inte så mycket utan vi äter frukost, man betalar vad man är skyldig (lotter, auktionen etc) och sedan drar var och en hem till sitt.

 

Jag åkte med lillfrasse tillbaka under förmiddagen och fick sedan en hel del trevliga besök under dagen  (så det blev en del kaffe drucket ) av sådana som varit på träffen (trevliga Zoopetare). Mycket trevligt.

 

Sammanfattning:
En mycket lyckad helg i strålande väder. Bra och givande föredrag, bra mat och ett lågt paketpris (2 övernattningar med frukost, 1 lunch, 2 middagar, kaffe och entré för ca. 1.000 svenska kronor). Vad som kunde ha funkat bättre var boendet (det blev för trångt), samt auktionen (namnen på de arter som utropades hördes inte riktigt).
Visst var det trångt i möteslokalen/matrummet – men det fina vädret samt den positiva stämningen gjorde att det hela ändå fungerade riktigt bra.

 

Om 2 år arrangeras nästa Poeciliaweekend i Norge – då ses vi där.

 

Arter på auktionen:
Ameca splendens, Balneario el Rincon, Teuchitlan, Jalisco. Mexico; Brachyrhaphis hartwegi, Escuintla, Chiapas. Mexico; Brachyrhaphis olomina, Olla Cero. Costa Rica; Goodea atripinnis luitpoldi, Lago de Patzcuaro, Michoacán. Mexico 1998; Ilyodon cortesae, Cupatitzio Spring, Michoacan. Mexico; Poecilia reticulata, Fransk Guyana; Poecilia reticulata, San Juan, Isla Margarita. Venezuela 2004; Scolichthys iota, Rio Chajmaic, Rio Semococh, Alta Verapaz. Guatemala 2003; Xiphophorus helleri, Rio Seco II, Oaxaca. Mexico 2002; Poecilia obscura „Rio Oropuche“; Poecilia obscura „Rio La Seiva“; Poecilia obscura „Rio Matura“; Poecilia reticulata „Rio Negro“; Xiphophorous couchianus; Xiphophorous meyeri; Xiphophorous milleri; Xiphophorous cortezi; Xiphophorous mayae; Xiphophorous nigrensis; Xiphophorous pygmaeus „gold“; Xiphophorous signum, Jenynsia onca; Quinta atrizona; Poecilia reticulata (different localities); Poecilia obscura (different localities); Poecilia wingei (different localities); Xiphophorus helleri; Poecilia mexicana; Phallichthys fairweatheri "Río Subín"; Zoogoneticus tequila Rio Teuchitlan, Ameca Basin, Jalisco. Mexico 1990; Characodon lateralis, Goodea atripinnis "Maravatio" Coll. Kees de Jong 2002; Chapalichthys pardalis" Lago de la Magdalena", Jalisco, Mexico; Nomorhamphus ebrardtii "Sungai Sumbersari, near Kendari; Sulawesi Tenggara; Indonesia - 2009 Coll. Evers"; Dermogenys spec. "Borneo; Poecilia reticulata, Bolivia; Poecilia reticulata, Enfocal, Santa Cruz de la Sierra. Bolivia 2007; Poecilia reticulata, Tena. Equador; Skiffia multipunctata, Lago de Camécuaro, Jalisco. Mexico 1991; Zoogoneticus tequila, Rio Teuchitlan, Ameca Basin, Jalisco. Mexico 1990; Xiphophorus alvarezi, Coban-Chisec Highway Guatemala 2003; Xiphophorus cortezi, Vinasco Mexico 2006; Xiphophorus helleri, Rio Otapo Mexico - Rusty Wessells; Xiphophorus maculatus, Acayucan-Catemaco highway Mexico 2009; Xiphophorus milleri, Howard Preston collection 1960s; Xiphophorus milleri, Catameco 2009; Xiphophorus montezumae, El Quince Mexico 2007; Xiphophorus nigrensis, Rio Choy Mexico 2007; Xiphophorus pygmeaus, Huichihuayan Mexico 2007; Xiphophorus signum, Rio Semicoch Guatemala 2006; Brachyrhaphis olomina, Olla Cero Costa rica 2008; Brachyrhaphis holdridgei, Upala Costa rica 2008; Gambusia ologisticta, Howard Preston collection 2009; Gambusia punctata, Las Tunas 2010; Gambusia punticulata, Isla de Juventad 2010; Girardinus microdactylus, Arroyo Norte, Las Terrazas; Girardinus metalicus, Arroyo Mason Las Terrazas; Girardinus uninotatus, Arroyo Norte Las Terrazas; Limia nigrofasciata, Aquarium strain; Limia tridens, Les Cayes 98 coll D.; Limia perugiae, Aquarium strain; Limia vitata, Aquarium strain; Heterandria formosa, Aquarium strain; Xiphophorus milleri, Aquarium strain; Poeciliopsis virosa 2000; Poecilia wingei chest Aquarium strain; Brachyrhaphis roseni Panama 1999; Xiphophorus maculatus Aqua-sol, Palenque, Tabasco. Mexico 2002; Xiphophorus variatus Punto Palomas, Chihuahua. Mexico; Phalloceros caudimaculatus m/lok(Morten Ask 2010); Phalloceros caudimaculatus; Xiphophorus milleri; Limia Caymanensis, Canaux, West bay, Grand Cayman 2008, Hispaniola, fångad av Eric Gerling, Frankrike; Poecilia salvatoris, Rio Guango, Panama; Gambusia holbrooki, Turkei, Xenoophorus captivus, Illescas, San Luis Potosi. Mexico (Juan Miguel Artigas Azas) 1995; Poecilia reticulata, Tena. Equador; Poecilia reticulata, Enfocal, Santa Cruz de la Sierra. Bolivia 2007; Skiffia multipunctata, Lago de Camécuaro, Jalisco. Mexico 1991;  Zoogoneticus tequila, Rio Teuchitlan, Ameca Basin, Jalisco. Mexico 1990; Characodon audax El Toboso CI2010, Durango, Mexico, Glaser; Characodon cf lateralis (audax), Guadalupe Aguilera, Durango, Mexico; Characodon lateralis, "Los Berros", Durango, Mexico; Characodon cf lateralis (audax), Guadalupe Aguilera red, Durango, Mexico; Limia nigrofasciata; Xiphophorus maculatus (Wildform Belize); Limia melanogaster; Xiphophorus alvarezi, Dolores; Micropoecilia sp aff minima; Xiphophorus maculatus, Rio Grijalva, Mexico; Xiphophorus montezumae; Xiphophorus nigrensis, Rio Choy 2008, Mexico; Xiphophorus pygmaeus, Rio Axtla, San Luis Potosi, Mexico; Nomorhamphus lie




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar