Ciklidstämman 2009 i Stockholm

Ciklidstämman 2009 i Stockholm

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 175 foton från detta evenemang som kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton i denna artikel kan klickas upp till betydligt större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.  

Så var det återigen dags för ciklidstämman - denna gång i Stockholm och det var Akvarielagret/Fjärilshuset som arrangerade ihop med Nordiska Ciklidsällskapet.
Denna gång var det dock inte "enbart" en massa föredrag utan det arrangerades även en minimässa som bl.a. innehöll ett diskuschampionat.
För mig var det det också den 31:a ciklidstämman i rad.

3/4 - FREDAG
Ciklidhelgen inleds sedan några år tillbaka redan på fredagen, genom att en gemensam middag avnjuts - så skedde också i år. Fast för min del åkte jag faktiskt upp till Stockholm redan på tosrdagen eftersom jag skulle hålla föredrag i Bollmora Akvarieklubb på torsdag kväll.

        
Ciklidevenemanget ägde rum i Fjärilshuset i Hagaparken. På fotot ovan ses själva Fjärilshuset i byggnaderna till vänster och möte/utställningslokalerna i byggnaderna till höger.

        
Eftersom jag kom dit redan på fredagsmiddagen fanns det gott om tid att kolla runt på vad som fanns att se på. T.ex. så sålde några företag lite olika prylar, Sune Holm hade en "workshop" i hur man bygger akvariebakgrunder", det fanns några utställningsakvarier och sedan hade Diskuschampionatet sin avdelning och så fanns här också en guppyutställning (se fotot ovan).

   B-Fredag-GuppyDSC_0240.jpgB-Fredag-GuppyDSC_0251.JPGB-Fredag-GuppyDSC_0224.jpg
I de ca. 30 guppyakvarierna fanns det väldigt många oerhört vackra guppyvarianter till beskådande. Ovan ses exempel på några av dessa.

         
I ett av utställningsakvarierna gick en grupp med väldigt snygga Tahuantinsuyoa macantzatza 

         
I ett annat ett grupp med extremt röda Labidochromis hongi (eller vad det nu var). 

        
På fredagskvällen samlades sedan ett hundratal akvarister i Fjärilshusets restaurang för att avnjuta en god sydamerikansk buffé - ja vi trodde i alla fall att det rörde sig om sydamerikanskt käk, även om vissa med emfas hävdade att det i själva verket var indiskt.

       
Trevligt hade vi i alla fall även om vissa verkade ha svårt för att svälja, medan andra hade färgat håret i påskens färger. Vilka ovanstående är - vet i alla fall de som följt med på Zoopetklubbvästs tysklandsresa.

         
Efter maten transkade vi runt i fjärilshusets regnskog. För er som inte besökt detta ställe så kan det verkligen rekommenderas för här finns det mycket att titta på - även några riktigt snygga akvarier och en stor koidamm.

Därinne gick middagsgästerna också en tipspromenad och för en gångs skull var frågorna väldigt bra och riktigt utslagsgivande vilket gjorde att den kunnigaste tog hem segern - vem som vann - jo jagWink 

Efter middagen och en stunds snack så drog vi oss tillbaka till hotellet (Scandic Järva Krog) för vila eller för lite trivsamt tjöt på något hotellrum  (t.ex. på rum 706).

 4/4 LÖRDAG
        
På lördag vid niotiden på morgonen var jag tillbaka i mässlokalen där det nu började samlas en hel del människor.

         
Många var det som lyssnade på Sune Holm när han höll igång.

         
Självklart var alla också nyfikna på de tävlande diskusarna i de 60 akvarierna.  

       
Programmet för stämman var minst sagt digert med 5 föredrag på lördagen och 4 på söndagen. 

         
Den som hälsade oss välkomna var Bosse Quiding (alias Boss på Zoopet) som sedan på ett trevligt sätt var konferencier för resten av helgen.

         
Omkring 200 personer hade då bänkat sig för att lyssna på dagens förste föredragshållare.

          
Som var Janne Wester vars föredrag hade rubriken "Små akvarier med enkla medel". Ett kul föredrag som ifrågassatte många "lagar" inom akvariehobbyn. Jag höll med om mycket av det han sa, medan jag tyckte att han hade helt fel i annat, men så skall ju ett bra föredrag vara. Det hade varit kul om det hade funnits tid för en rejäl debatt efteråt.
Kort och gott ett mycket bra föredrag även om jag nu gärna hade sett några exempel på hur hans "små akvarier med enkla medel ser ut" - teori i all ära, men lite praktisk "bevisning" hade inte skadat.

          
Därefter var det dags för "kulsprutan" Anton Lamboj vars föredrag hade titeln "Cichild genera of western Africa, the bigger ones" eller som det också stod i programmet - "På västfronten mycket nytt".
Anton lotsade oss i en rasande fart, men på en lättförståelig engelska,  runt bland dessa i handeln ofta rätt ovanliga ciklider.

Nedan kan ni se foton på några av de ciklidarter som han utförligt och kunnigt berättade om.
         
        

  AD-L_rdag-Cichild_genera_for_western_Africa_the_bigger_ones-Anton_LambojDSC_0080.jpgAD-L_rdag-Cichild_genera_for_western_Africa_the_bigger_ones-Anton_LambojDSC_0087.jpgAD-L_rdag-Cichild_genera_for_western_Africa_the_bigger_ones-Anton_LambojDSC_0081.jpg

          
Direkt efter Antons föredrag skulle nästa föredrag ta vid, men så blev det inte. Detta eftersom församlingen mer påminde om en skock med vargar och "överföll" grillarna i sin trängtan efter mat.
I ett moln av os grillades något som kallas för Nurnbergburgare (döpt efter en liknande skapelse som kan köpas under Interzoo-mässan i Nurnberg, Tyskland). Hur det smakar - ja uppriktigt sagt inget vidare och det gör de inte i Nurnberg heller för den delen, men eftersom de hungriga åhörarna knappast var kräsmagade så gick Nurnbergburgarna åt. Och var man kräsmagad så kunde man istället bege sig till fjärilshusets café där maten smakade riktigt bra.

        
Efter att magarna hade fyllts var det så äntligen dags för nästa föredragshållare som var Jörg Stendker från Tyskland. Jörg (ihop med familjen) äger det stora "diskusföretaget" Diskuszucht Stendker som genom åren har odlat fram åtskilliga miljoner med diskus - de har t.ex. hela 36 anställda.
Jörg guidade oss genom företagets historia fram till idag och berättade utförligt om diskusodling. Ett intressant föredrag som säkert gav många tips till den svenske diskusodlaren. Jörg pratade också han på en lättförståelig engelska och dessutom i ett betydligt lugnare tempo än Anton.

En intressant upplysning var t.ex. att de inte höll sina diskus i mjukt och surt vatten utan i tämligen ordinärt kranvatten - däremot var värderna på odlingsvattnet lite annorlunda.     

       
Näste man upp i talarstolen var Erik Åhlander som "predikade" över ämnet - Asiens cichlider. Ja det är faktiskt inte helt fel att skriva "predikade" eftersom han inledde med att läsa ur bibeln. Ett annat tämligen unikt grepp för ett ciklidföredrag var att Erik genomförde 3 klädbyten under sitt föredrag!!!
Som ni säkert förstått var det ett lite annorlunda föredrag och dessa lite annorlunda grepp bidrog säkert att det lite "smala" ämnet (det finns ju inte så många äkta asiatiska ciklider att berätta om) blev klart intressant.

Fast Erik - nog stavas det väl ciklider och inte cichlider på svenska - fast det klart om det nu står cichlider i bibeln så kanske du som rättroende måste följa detta.
       

Nedan visas några foton från Eriks föredrag.
AB-L_rdag-Asiens_Cichlider-Erik_hlanderDSC_0135.jpgAB-L_rdag-Asiens_Cichlider-Erik_hlanderDSC_0141.jpgAB-L_rdag-Asiens_Cichlider-Erik_hlanderDSC_0151.jpg

         

         

         

 

          
Lördagens siste föredragshållare var Hellmut Löfflad från Tyskland som pratade över ämnet "Reseupplevelser vid Malawi- och Tanganyikasjöarna", eller om man nu skulle gå efter programmet så var egentligen rubriken "Fiskens väg från Afrika" - bägge rubrikerna stämde bra med verkligheten.

Hellmut äger en fångststation vid Malawi- och Tanganyikasjön och han gav oss en del info om denna verksamhet. Han lyckades på ett bra sätt hålla intresset uppe på åhörarna vilket sannerligen inte är lätt när det handlar om dagens 5:e och sista föredrag. Också hans engelska var lättförståelig.

Nedan visas några foton från Hellmuts föredrag
AA-L_rdag-Fiskens_v_g_fr_n_Afrika-Hellmut_L_ffladDSC_0159.jpgAA-L_rdag-Fiskens_v_g_fr_n_Afrika-Hellmut_L_ffladDSC_0160.jpgAA-L_rdag-Fiskens_v_g_fr_n_Afrika-Hellmut_L_ffladDSC_0164.jpg

          

          

          
Detta föredrag blev en bra avslutning på lördagens föredrag och efter detta var det många som begav sig till hotellet för att vila en stund innan kvällens middag.

Själv hastade jag dock istället iväg till SARFs årsmöte
         
Intresset för detta var rätt stort för det samlade ett 50-tal deltagare. Även om det verkar som om SARF för tillfälligt befinner sig i en lite brydsam situation (t.ex. en rätt dålig ekonomi) så var stämningen rätt positiv. Det valdes också en ny styrelse där de flesta var helt nya och vi får verkligen hoppas att den nya styrelsen har förmågan att ta tag i de problem som finns.

Sedan var det som sagt dags för middagen som bestod av en trerättres meny. Till förrätt lax, huvudrätt anka och som dessert sorbetglass med någon form av "pudding". Efterrätten var formidabelt god, förrätten också bra, medan ankan i huvudrätten hade sett sina bättre dagar - totalt dock en bra middag som serverades mycket snabbt av serveringspersonalen.

         
Totalt sett var vi ca. 160 stycken som avnjöt middagen i fjärilshusets fina lokaler och trivdes tillsammans.

                
Det delades dessutom ut en del priser och det finaste av dem alla (guldabborren)  tilldelades Joakim Draktoft för sin mångåriga insats för Nordiska Ciklidsällskapet.

          
Christer Fredriksson (ägare till Akvarielagret, samt delägare i Fjärilshuset) tackades för det enorma arbete han lagt ner för att ro detta evenemang i land.

        
3 vackra damer prisades också för sitt slit i förberedelserna för ciklidstämman.

Det var rätt sent på kvällen innan vi begav oss tillbaka till hotellet för en stunds nattslummer.

          
Fast inte riktigt ändå för det blev också en stunds tjöt på rum 706. Själv gav jag upp framåt tretiden - men det fanns andra som fortsatte längre än så.

 5/4 SÖNDAG

        
Söndagen möten startade klockan 08:30 med Nordiska Ciklidsällskapets årsmöte. På bilden ovan ses till vänster Mikael Westerlund (ordförande NCS) och Lars Andersson (mötesordförande). Årsmötet samlade pinsamt få deltagare (ca. 15 st) och det är rent ut sagt bedrövligt med så få årsmötesdeltagare i en så pass stor förening.
Mötet flöt i alla fall på utan några större diskussioner så det blev en liten paus mellan årsmötet och söndagens första föredrag.

         
Bosse hälsar mötesdeltagarna välkomna på söndagsmorgonen, det var dock rätt få som hade orkat upp och Bosse verkar förundrad skåda ut över den glestaliga åhörarskaran. Dock under det att det första föredraget pågick dök det upp en hel del, så även om det var betydligt färre under söndagen än lördagen så var det även under söndagen ett högt deltagarantal.

       
Först ut på söndagen var Anton Lamboj som denna gång pratade om "Dwarfcichlids from West- and Centralafrica" och i ett rasande tempo presenterade han massor av vackra och intressanta ciklider. Kanske var detta helgens bästa föredrag - i alla fall tyckte jag det.

Nedan kan vi se några foton från Antons föredrag.
        

C-S_ndag-Dwarf_Cichlids_from_west-_and_central_Africa-LambojDSC_0341.jpgC-S_ndag-Dwarf_Cichlids_from_west-_and_central_Africa-LambojDSC_0354.jpgC-S_ndag-Dwarf_Cichlids_from_west-_and_central_Africa-LambojDSC_0360.jpg

        

        

        

        

 

         
Efter Antons västafrikaföredrag var det dags att förflytta oss en bit österut - närmare bestämt till Tanganyikasjön. Nästa föredragshållare var nämligen Carl Westholm (i mitten i fotot ovan) och hans föredrag hade titeln "Tillbaka till Tanganyikasjön".

Carls föredrag var en intressant reseberättelse från sitt senaste besök vid Tanganyikasjön och förutom att få se på vackra fiskar fick vi också en del tips på hur man kan åka dit. Kort och gott - ett lyckat föredrag.

Nedan kan ni se några foton från hans föredrag
          

         

         

         

         

         

 

        
Det är väl också värt att nämnas att det under hela helgen såldes flera lotterier med fantastiskt fina vinster. Dessa lotterier är mycket uppskattade eftersom de innehåller många och fina vinster, samt att de i hög grad bidrar till en bra ekonomi (alla vinster är skänkta) vilket gör att många förstklassiga föredragshållare kan inbjudas från när och fjärran.
På listan ovan kan ni de företag som skänkt priser till stämman

 

          
Nästa föredrag hölls av Sune Holm och hade titeln "Clinic om inredning". 1981 hörde jag Sune hålla ett föredrag om hur man inreder ett akvarium (främst om hur man tillverkar sin egen bakgrund) - idag 28 år senare är ämnet samma och han är fortfarande en lika intensiv, intressant och engagerad föredragshållare som man aldrig tröttnar på att lyssna på.
Det nya denna gång var väl en slags mjuka bakgrunder där bl.a. latex användes vid tillverkningen. Om hur man gör sådana fick vi lära oss, samtidigt som berättade historier från Nordkorea......

Nedan visas några foton som jag tog under hans föredrag
         

          

 

          
Efter Sune var det dags för prisutdelning i diskuschampionatet. De 60 diskusarna tävlade i 8 olika klasser. De som med den äran arrangerade detta första nordiska internationella diskuschampionatet var Nordiska Diskussällskapet.

         
De tre domarna var synnerligen meriterade och de var (från vänster) Tony Vaughan från Irland, Jörg Stendker och Ralf Battenberg från Tyskland. De kunde tala om att kvalitén på diskusen var god, även om nu inte vattnet i alla akvarier var helt klart.

        
Priserna som delades ut till vinnarna var också synnerligen vackra - bra mycket snyggare än de vräkiga pokaler som brukar delas ut på andra diskuschampionat världen runt.

Prislista i Diskuschampionatet 2009:
Klass Heckel (7 deltagare):
1/ Bosse Quiding 209 poäng
2/ Bosse Quiding 208 poäng
3/ Bosse Quiding 197 poäng

Klass VF övriga (9 deltagare):
1/ Bosse Quiding 219 poäng
2/ Bosse Quiding 211 poäng
3/ Lars Jonsson 204 poäng

Klass Stripe (4 deltagare)
1/ Udo Thän 229 poäng
2/ Kaj Persson 216 poäng
3/ Tony Johansson 204 poäng

Klass Solid (11 deltagare)
1/ Udo Thän 240 poäng
2/ Udo Thän 227 poäng
3/ Rene Nielsen 210 poäng

Klass Spotted (8 deltagare)
1/ Udo Thän 251 poäng
2/ Udo Thän 245 poäng
3/ Rene Nielsen 211 poäng

Klass Pidgeon (5 deltagare)
1/ Rene Nielsen 232 poäng
2/ Rene Nielsen 218 poäng
3/ Udo Thän 217 poäng

Klass Open (7 deltagare)
1/ Kaj Persson 232 poäng
2/ Rene Nielsen 231 poäng
3/ Udo Thän 206 poäng

Klass Hemmaodlat (7 deltagare)
1/ Tommy Holmgren 229 poäng
2/ Ninnie Alders 217 poäng
3/ Per Ergon 214 poäng

Några av pristagarna kan ses på fotona nedan
           C-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning10.jpgC-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning12.jpgC-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning6.jpg
Från vänster Kaj Persson, Tommy Holmgren och Larissa (hon är anställd hos Udo Thän).

    C-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning5.jpgC-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning11.jpgC-S_ndag-Diskuschampionat_Prisutdelning9.jpg
Från vänster Bosse Quiding, Ninnie Alders och Rene Nielsen. 

           
Udo Thän från Tyskland var det som tävlade med "Grand Champion-diskusen" som tävlade i klassen "Spotted".

           
Den segrande diskusen i klassen "Open"

         
Den segrande diskusen i klassen "Solid"

          
Den segrande diskusen i klassen "Spotted". Denna diskus blev också Grand Champion i hela tävlingen.
      
Diskuschampionatet var en storstilad tävlingen som kommer att bli en återkommande tävling och nästa kommer sannolikt att arrangeras 2011.
Kul och bra för diskushobbyn i Sverige, men lite pinsamt var det att så få (bara ett 50-tal) lyssnade på prisutdelningen och hyllade vinnarna.

 

         
Innan helgens sista föredrag var det återigen dags för en runda ut i matoset för att "avnjuta" en Nurnbergburgare.

       
Helgens siste föredragshållare var undertecknad och jag skulle tala om ämnet "Är akvaristen en miljövän eller ett miljösvin". Att jag denna gång hamnade som föredragshållare här berodde mest på slumpen, eftersom egentligen så skulle Bernd Degen ha pratat men han blev sjuk och kunde inte komma och då fick jag "rycka ut". 

Det positiva med detta var att det på detta sätt faktiskt för första gången presenterades ett miljöföredrag på en ciklidstämma. Det negativa var (som ni kan se på fotot ovan, även om det togs strax innan föredraget när inte alla hade tagit plats) att de allra flesta hade tåg, buss eller flyg som väntade, eller en lång bilresa hem och därför hade avvikit. Skulle dock ändå upskatta att det totalt var ca. 75 st som lyssnade på mitt föredrag och det var väl OK.

Mitt föredrag blev väl så där - stressade lite väl mycket (dels för att inte dra ut på tiden och dels för att nog åhörarna var lite sega efter en lång helg) och jag tyckte nog att det funkade lite bättre i Bollmora på torsdagen (då jag höll samma föredrag). Nåväl, de jag pratade med efteråt verkade i alla fall nöjda och mitt föredrag är ju lite provokativt och väcker en hel del tankeställningar på temat akvaristik och miljö.

           
Svag LED-belysning på ett nano-akvarium. Belysningen är mycket svag, men funkar ändå utmärkt för växterna.

         
Två av mina nanoakvarium på vardera 40 liter. Tillsammans förbrukar de lika mycket energi som en 40-watts lampa som är på 8 timmar per dygn.

Så här ser i alla fall ett akvarium ut som uppfyller alla kriterier för att att vara ett "miljösvinsakvarium"
a) ett oisolerat akvarium
b) varmt vatten (26-30 grader)
c) stora och täta vattenbyten
d) ineffektivt biologiskt filter

e) inga växter (eller bara långsamväxande) i akvariet
f) energislukande belysning utan reflektorer
g) lång belysningstid
h) stora fiskar som inte går att packa tätt under transporten
i) odlad fisk

Efter mitt föredrag lämnade åhörarna snabbt lokalen och hastade hemåt och det blev lite pinsamt när Mikael Westerlund (ordf. i NCS) avslutningsvis skulle tacka arrangörerna och föredragshållarna (varav bara 2 var kvar) inför ca. 15 åhörare.   

SAMMANFATTNING PÅ HELGEN:
Detta var den största ciklidstämman någonsin i Sverige (sannolikt t.o.m. det största akvaristiska weekendarrangemang någonsin i Sverige). Totalt var det som mest ca. 300 besökare på utställningsområdet och som mest lyssnade ca. 200 personer på föredragen (under lördagen).

Tyckte dock att det var för många föredrag (ett mindre vardera dagen hade varit mer lagom), samt att det blev alldeles för sent på söndagen. Normalt har stämman tidigare slutat vid tvåtiden - nu var det då fortfarande ett föredrag, en lotteridragning, samt avtackningen kvar.

Detta till trots var det en fantastiskt fin helg med många besökare, 9 bra föredrag, ett bra diskuschampionat, en fin guppyutställning, god mat (middagarna på fredag och lördag) + en del annat, samt sist men inte minst en himla massa trevliga människor att samspråka med.

Arrangörerna skall ha all heder för allt arbete de lagt ner för att föra detta fantastiska evenemang i hamn. Stort tack och så ses vi nästa på nästa års ciklidstämma i Linköping.    




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar