Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman, Christian Alfredsson, Jens Granquist och Michael Persson
(Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Goldmedlemmar)
(Fler foton från stämman finns i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för goldisar)).
Helgen den 1-2 april 2006 inträffade den stora årliga höjdpunkten för nordens ciklidister - nämligen "Ciklidstämman".
I år var det Göteborgs Ciklidgrupp som stod som arrangör i samarbete med Nordiska Ciklidsällskapet och evenemanget gick av stapeln i fullkomligt unika lokaler - nämligen på Universeum (stort offentligt akvarie i Göteborg).
Men för min del började det nära ett år tidigare då jag fick i uppgift att leta reda på föredragshållare. En klart lämplig uppgift för en gammal slö man som jag - dels för att jag med ålderns rätt känner en massa andra hel- och halvgamla manliga (det är nämligen bara sådana som håller föredrag om ciklider) ciklidister världen runt; och dels för att detta arbeta kan utföras vid datorn vilket är lagom arbetsbetungande för mig.
FREDAG:
Nåväl helgen började för mig redan vid 12-tiden på fredagen då jag plockade upp Anton Lamboj (en av föredraghshållarna) på Landvetter. Antons stora intresse är västafrikanska ciklider och jag var tvungen att hitta på något att göra och då blev det ett besök på Zoomässan i Kungsbacka. Varför - jo jag hade luskat lite och då fått tips att de hade en hel del av dessa fiskar i lager.
Det visade sig bli en riktig vinstlott och Anton kröp runt där bland karen i den trånga affären (trångt både i gångar och i karen) och hittade massor av riktiga godbitar som jag själv inte ens visste existerade. Fotot ovan visar väl inte något raritet direkt (rödciklidvariant) men min kamera krånglade (Nikon-objektivitet var kass) så det blev inte så många bra foton.
Anton fick i alla fall sitt lystmäte tillgodosett och Hasse (t.h.) tyckte det var trevligt att Anton kom på besök och han kunde bl.a. berätta att han inom kort skulle flytta affären till betydligt större lokaler. Så det blir säkert ett nytt besök där för min del framöver (var säkert 5 år sedan jag var där senast) när flytten är avklarad.
Till slut lyckades jag slita Anton därifrån och på nytt bege mig ut till flygplatsen i lagom tid för att plocka upp Willen Heijns. Därefter var det dags att åka en bit söderut igen - denna gång för att möta en annan gammal bekant - Andreas Spreinat. Andreas kom ihop med sina föräldrar, som också är ciklidfans, med bil från Tyskland och vi hade kommit överens om att träffas på en rastplats någon mil söder om Göteborg. Allt funkade perfekt och jag kunde guida dom till hotellet där "mina" gäster checkade in medan jag väntade i godan ro och tjötade med lite andra ciklidister som också bodde där.
Självklart så åkte man då också på parkeringsböter (var 3 minuter försenad) - så dagen hade väl börjat halvhyfsat med ett pajat objektiv för några tusen + böter.
Fast sen funkade det utan problem och vi begav oss iväg till en thairestaurang som bokats enkom för oss ciklidister.
Holländaren Willem Heijns (t.v.), tysken Andreas Spreinat (överst t.h.) samt österrikaren Anton Lamboj (nederst t.h.) hade en del del att prata om på restaurangen. Ja, det hade vi alla för övrigt och det var trångt, mysigt och trevligt och det skrattades och glammades vid alla borden i den fullsatta restaurangen.
Maten var också riktigt god och alla var riktigt nöjda. Har ni förresten tänkt på hur gamla alla ciklidister nu börjar bli och alltfler är nu så gamla så att man kan tro att man flygfotade över ett antal kalhyggen i Småland efter stormen häromsistens, när man fotar ciklidister.
Tur att i alla fall att Viktor (Zaphi) har kvar sin svallande hårman.
Kort och gott en trevlig kväll i trevligt sällskap.
LÖRDAG:
Nästa dag plockade jag upp föredragshållarna på hotellet och tog med dom till Universeum (Zoopetartikel om Universeum) som ju är en fullkomligt unik miljö för ett arrangemang som detta.
Den som hälsade oss välkomna var Lasse Forsberg (alias Lasse) som ju är en riktig celebritet i ciklidsammanhang eftersom han under stora delar av 80-talet var den som drog det tunga lasset inom NCS. Han jobbar nu på Universeum.
Fast jag kan för mitt liv inte förstå varför han skulle tjöta om vilka stora abborrar han drog upp någon gång i sin barndom i pölarna i Skövdetrakten. Fast jag hörde kanske lite dåligt - min hörsel är inte vad den borde vara och så satt jag ju längst bak (självklart för att jag skulle hinna först ut när det var fikadags)
Och sedan var det dags för den kände Viktor Sundberg (ordf. Göteborgs Ciklidgrupp) - mer känd under artistnamnet Zaphi att äntra scenen och brista ut i en lovsång över hur trevligt det var att se alla där.
Ja lokalen var mer än fullsatt när det var dags för den förste föredragshållaren
WILLEM HEIJNS: Nicaragua, cichlids wild in the crater and at home in the aquarium.
Och var sjutton tog manuskriptet vägen - jag höll det ju i händerna bara för bara några sekunder sedan.
Till slut fick dock Willem ordning på papperen eller snarare så kom han på att han inte hade tagit med sig några papper och rannsakade sitt minne istället och då gick det bättre.
Willems föredrag behandlade såväl intressanta företeelser i naturen (fotot ovan visar samspelet mellan P. dovii, H. nicaraguensis och N. nematopus)....
....som intressanta händelser i sina akvarier hemma. Hans akvarier var av naturliga skäl rejält stora - det minsta var på 840 liter och de största var 4 meter långa - eftersom han har stora och tuffa fiskar i sina akvarier.
Även om fotot ovan är otydligt så visar det med all önskvärd tydligt hur en liten tuff fisk ensam har tagit över halva akvariet.
Många var det som jobbade med att göra arrangemanget så bra som möjligt. Här håller en del av "hjärntrusten" överläggningar för att lösa något problem som uppstått.
Näste föredragshållare var
Andreas Spreinat: Videoföredrag - Diving in Lake Malawi and Lake Masoko
...som av någon anledning inledde sitt föredrag och videovisning med att be en bön.
Efter bönen och ett skjortbyte var han dock redo att möta alla monsterattacker bakifrån och kunde tämligen ostörd visa en intressant video från Malawi- resp. Masokosjön.
I pausen kunde den som ville plocka på sig gamla nummer av Ciklidbladet (NCS medlemstidning - enligt min mening en av världens absolut bästa ciklidmagasin) och högarna krympte raskt.
Lördagens siste föredragshållare var
Anton Lamboj: A review about cichlids from Western Africa.
....som visade sig vara en evigt skrattande österrikare och han och de övriga föredragshållare tog det också med gott mod att det var ett mindre fel på projektorn vilket gjorde att alla foton blev blå i övre högra hörnet.
Tvärtom så fick ju det som resultat att vi ibland kom att få beskåda helt nya arter som denna blåhuvade Steatocranus. Det lär vara första och sista gången som denna fisk har kunnat beskådas.
Anton tog i alla fall med oss på en guidning genom västafrikas ciklidarter och det fanns mycket att njuta av.
Även om kanske inte alla är så helt lätta att hålla i akvarium som de olika rödciklidarterna.
En fisk jag fastnade för var en Steaotocranus sp."red eye". Tyvärr funkade ju som sagt min kamera inget vidare så jag kunde inte fota de fiskar som visades på skärmen, men just denna fisken ville jag ju så gärna ha på foto.....
..... och snäll som Annika Ylitalo (alias Annika) alltid är så gjorde hon en perfekt imitation åt mig som jag kunde fota. Riktigt söt fisk eller hur.
Fast sedan visade det sig att Jens lyckats ta ett foto på denna lilla lejonhuvudsart - tack för det. Fast nog är Annikas imitation väldigt likt..
Egentligen behövde man väl inte ens se på fiskfotona under Antons föredrag för att bli underhållen - det räckte med att kolla på honom. Han var nämligen en riktig showman som studsade, hoppade, grimaserade och gestikulerade under hela sitt föredrag .....
.....och han blev ännu gladare när Hasse (från Zoomässan) efter hans föredrag dök upp med en låda med rariteter till honom.
Sedan var det dags för guidning runt hela Universeum och några av de som jobbar där ställde upp på sin fritid och genomförde detta - ett stort tack till dessa
Deltagarna indelades i 4 grupper och här är det Magnus Andersson (alias Tropfrog) som ger lite info till sin grupp.
De som hängde med runt kunde bla.se en arowana i vitögat....
.......eller kolla in i regnskogen...
....eller i stora hajakvariet.
Fast man kan ju börja undra - vad gör man en lördagskväll om man är ciklidist - jo man bligar på skummande plaströr bakom kulisserna på Universeum - hur kul det nu kan vara.
De vuxna guidades bl.a. runt på Universeums teknikavdelningen Explora.....
.....medan dom små barnen åkte rutschbana.
Efter den mycket uppskattade guidningen runt Universeum samlades alla uppe i akvariehallen bland hajar och annat löst folk och det var ...
...äntligen matdags....
......och lottdragning vilket ju uppenbarligen är rätt kul (eller kanske är Mia Landström så glad för att hon nu just flyttat till bästkusten)....
....speciellt om man tar hem 4 storvinster (2 BTN-moduler + 1 drömbok + 1 burk med artemia som Lasse Andersson.
Fast nån måtta får det väl vara på glädjen Maria Hagberg (alias Maria - Sjöjungfru) - du vann ju "bara" 2 prylar.
Fast danskarna vann uppenbarligen inget (men enligt inlägg i forumet på Danska Ciklidsällskapets hemsida så hade de haft väldigt trevligt - även om minerna på just detta foto inte direkt visar detta).
Och inte kan det vara något vidare kul att resa 40 mil och sedan kolla på luftbubblor.
Fast om fotografen varit lite bättre så hade det kanske kommit med lite mer på fotot än bubblorna.
En helt fantastisk miljö att äta i som verkligen uppskattades ...
....och många förevigade också evenemanget med sina kameror eller hade det bara trevligt och umgicks.
Puss på dig Thomas verkar Anton (t.h.) säga - fast Thomas verkar inte upplagd om man säger så.
Sedan var det dags för prisutdelningar av alla de slag
Alexander Ylipää (med samma alias) tilldelades NCS Ocellatus-stipendium (på 2.500 kr) av Joakim Draktoft fast borde det inte vara Alexander som skall bocka och tacka.
Här har också Ola Svensson (samma alias) fått sitt stipendium - NCS Cichla-stipendie som är på hela 10.000 kronor.
Sedan fortsatte man med att premiera ett gäng med minst sagt kända profiler här på Zoopet för deras bidrag till NCS medlemstidning (Ciklidbladet - ni glömde väl inte - den är världens bästa) och först ut var Christian Alfredsson (alias admin) och sedan kom Stefan Larsén (alias Deathdealer) fast han kom i flygande fläng så han fastnade inte på något kort.
Det gjorde dock Kaj Persson (alias kaj.p) som också belönades i likhet med ....
......undertecknad som förärades en vacker glasfisk. Ett stort tack för detta - det var uppskattat och den kommer att pryda sin plats i min akvariekällare när den en gång blir klar.
Den största utmärkelsen en ciklidist kan erövra är guldabborren och denna gång var det Stefan Larsén (alias Deathdealer) som tog hem den fina trofen och denna gång fick de efter stort besvär faktiskt tag på honom och han hann inte försvinna innan vi fick ta några foton.
Från vänster prisutdelaren Joakim Draktoft (ordf. NCS), pristagaren själv samt Michael Persson (alias Micke) - redaktör Ciklidbladet.
Juryns motivering var som följer:
"En ideell förening är beroende av medlemmarnas insatser. Detta gäller även för vår förening.
Lyckligtvis har NCS idag många engagerade och arbetsvilliga medlemmar. Årets guldabborre går till en person som under 2005 har visat stor kämpainsats och en oförtröttligt vilja i sin iver att värna NCS fortsatta välgång. Med sitt kunnande om betydelsen för NCS att kunna distribuera såväl ett lockande som estetiskt tilltalande budskap på cellulosa- och byterelaterade produkter, har han bidragit till att föreningen får allt snyggare kläder att visa upp. Hans engagemang för föreningen kan närmast liknas vid beteendet hos en stridbar Neolamprologus kungweensis. Liten och ettrig har han gång på gång attackerat styrelsen med sina idéer och funderingar. Trots styrelsen ibland svårgenomträngliga skal har han idogt fortsatt sitt bombardemang till dess han fått gehör.
Ciklidsverige bugar och tar av sig hatten för den man som, trots eget företag, idag är mest känd för att helt sakna affärsbegåvning och på stämmor visat detta genom att, åt sina kända klienter, gladeligen genomföra byteshandel där 5000 ml värdefull vätska raskt ersätts med 100 ml av samma produkt. Framledes är dock NCS styrelse övertygade om att 2005 års guldabborre kommer överskugga allt som Stefan Larsén tidigare gjort."
En stolt pristagare med sin vinst och familj - ett stort grattis från Zoopet och tack för den hjälp vi fått av dig också här.
Avslutningsvis så förärades så föredragshållarna (från vänster: Thomas Weidner, Willem Heijns, Anton Lamboj, Andreas Spreinat, Carl Westholm och Åke Kjellander) med T-shirts samt slipsnålar med Göteborgs Ciklidgrupps emblem.
Barnfamiljshörnan där det diskuterades yngelvård till inpå småtimmarna - från vänster Deathdealer med sina telningar, Annika med stor putande mage, Maria - Sjöjungfru (som namnet till trots har några stycken telningar - men de var hemma) samt Ola Svensson med ciklidstämmans minsting.
Därefter var dagen slut på Universeum - många gav sig ut på stan för att göra stan osäker och det ryktas om att systrarna Kallur nu vägrar komma till Göteborg till EM i friidrott i höst om det inte finns garantier för att alla ciklidister har bussats ut ur stan tills dess.
Vad vet jag - en gammal man som jag hängde inte med ut på stan utan drog mig istället hemåt för någon timmes Zoopetsurfande innan det var dags att knyta sig.
SÖNDAG:
Den sal som under lördag varit smockfull lyste nu ödsligt tom med ett dryga tiotal själar som kämpat sig upp till NCS årsmöte som startade 08.30.
(Lägg märke till den tjocka plånboken hos akvaristen närmast och inte nog med det, han bär dessutom ett bälte runt midjan för att få plats med alla pengar. Uppenbarligen är det väldigt lönsamt att odla diskus)
Fast går man längst ner och bara fotar första raden så kan man ju tro att det var många som kom på årsmötet.
Mikael Westerlund från Finland valdes till mötesordförande och hanterade klubban med sådan bravur att årsmötet nästan var över innan det ens hade börjat.
Joakim Draktoft drog igenom verksamhetsberättelsen och kunde rapportera om en snart 40 årig förening vid mycket god vigör och med en sund ekonomi.
Fast ibland kan man undra vad ciklidister är för något folk egentligen. Enligt verksamhetsberättelsen besöker nämligen dubbelt så många NCS hemsida ciklid.se varje dygn än vad det är som besöker zoopet.com. Detta trots att det varje dygn skrivs mångdubbelt fler inlägg i Zoopets forum, detta trots att om man kollar på hur många som är online på resp. sida så är det nästan alltid minst dubbelt så många inne på Zoopet. Men nu är jag varken inne på Zoopet eller på ciklid på nätterna så om nu inte statistiken ljuger (och det gör den väl aldrig!!!) så innebär det att tusentals med ciklidister sitter uppe mellan 12 och 6 på natten och bara fluktar (dvs de skriver inget eller nåt sånt) på ciklid.se. Ett minst sagt märkligt folk.
Som ny ordförande i NCS valdes avslutningsvis Mikael (t.h.) efter den avgående Joakim som varit tillförodnad ordförande under större delen av året som gått.
Tänk vad mycket strunt man kan läsa ut av ett foto. Trots att de tar varandra i hand så tittar de inte på varandra och det är väl inte att undra på med den breda spricka som så tydligt åskådliggörs mellan dem. Inte nog med detta - den nye ordförande kommer nog att få det väldigt tufft och risken är uppenbar att han kommer att slukas helt av sitt uppdrag och de är redan på och hugger honom i nacken .
Så illa är det nog nu inte men fotot blev ju rätt kul i alla fall.
Den nya styrelsen på bild
Översta raden från vänster: Michael Persson, Joachim Draktoft, Mats Åhrman, Tony Englund.
Nedre raden från vänster: Mikael Nilsson, Mikael Westerlund, Anders Lindersson.
Årsmötet var över men ändå måste en del papper gås igenom och samtidigt som söndagens förste föredragshållare börjar förbereda sig.....
.....så fylls lokalen så sakteliga på igen och den lokal som ekade så ödsligt tom för någon timme sedan blir återigen smockfull......
...när det var dags söndagens förste föredragshållare
Thomas Weidner - Some well known and some interesting novelties about South American Cichlids.
One, two, drei - nä hur fasen var det nu. Måste bara få ordning på engelskan nu när jag skall prata om ciklider från Sydamerika.
Men till slut fick Thomas det och han kunde dra igång ett potpurri med en massa vackra sydamerikanska ciklider.
En sak som förvånade mig var att det finns ett stort antal med påfågelciklidvarianter - inte bara den gamla vanliga Astronotus ocellatus.
Så Thomas guidning runt bland Sydamerikas ciklider visade inte bara vackra ciklider utan tillförde ytterligare kunskap om vilka arter som finns och hur man skall hålla dom.
Två gamla stofiler (t.v. Jens Granqvist; t.h. Mikael Lövebrant) som genom årens lopp har betytt oerhört mycket för NCS utveckling kunde denna gång med "ålderns rätt" ta det lugnt och bara njuta av att delta på stämman utan att behöva ha en massa att göra (fast de kunde inte helt hålla fingrarna i styr ändå).
En ännu äldre stofil som också hade det väldigt lugnt och om jag nu har räknat så var det den 28 ciklidstämman i rad.
Då vet man
1/ Att man skall sitta nära utgången så man slipper stå i långa köer för att få fika.
2/ Slängt i sig en lättlunch innan start på lördagen samt ätit en riktig frukost på söndagen
Då orkar man lyssna på alla föredrag samt närvara på årsmötet.....
.... men så pigga var inte riktigt alla.
Nästa föredrag var helgens enda svenskspråkiga
Åke Kjellander och Carl Westholm: "En resa till Zambia, Tanganyikasjöns södra del"
Ett föredrag som baserades på ett samarbete mellan en 08 (Carl t.h.) och 031(Åke t.v.) kan väl aldrig utfalla väl men undrens tid är inte förbi utan det gick väldigt bra.....
...och vi togs med på en guidning såväl ovan som under vattenytan i och vid Tanganyikasjön
Om någon undrar om det bara var troffar som visades så var så definitivt inte fallet. Tvärtom visades rätt få troffefoton, men detta föredrag var det Christian som fotade och då blir det bara troffar - så enkelt är det.
Och ännu gladare blev han när han hamnade mellan två glada och söta Zoopetare.
Så blev det då tyvärr dags för helgens sista föredrag
Andreas Spreinat. Malawicichlids: Behaviour in the lake and in the aquarium.
Fast Andreas verkade väl snarast fundera över vad sjutton han gjort för att förtjäna att tvingas komma ända hit upp till kalla Sverige och då till råga på allt placeras bakom galler.
Han kom dock över sin fustration och höll ett mycket intressant föredrag där han med utgångspunkt från levnadsvillkoren i sjön tog upp hur malawicikliderna skall hållas i akvarium.
Han berättade bl.a. om hur de testar han gjort och som visade hur viktigt det är med vattenbyten i akvariet för att hålla nere bakteriealten i vattnet.
Han tog också upp den stora skillnaden som uppmätts i vattenkvalité mellan två olika akvarier där det ena var växtfritt och det andra "innehöll" en monstera vars rötter gick ner i akvariet.
Till slut verkade också Andreas vara nöjd när han slapp skaka galler.
Innan helgen var över fick vi också lyssna på en ormtjuserska som pratade så att ögonen glödde.
Helgen avrundades av den nyvalde ordföranden i NCS Mikael Westerlund som tackade Göteborgs Ciklidgrupp för ett fantastiskt väl genomförd helg, samt övriga som hjälpt till (främst från Universeum) och föredragshållarna. Vi på Zoopet kan inte annat än instämma i detta.
Han hälsade oss också välkomna till nästa års ciklidstämma som äger rum i Linköping - vi ses då.
Avslutar denna lilla artikel med ett Anton Lambojfoto. Om du vill läsa en lite mer seriösare artikel från Ciklidstämman än denna så är det ytterligare en anledning till att gå med i Nordiska Ciklidsällskapet eftersom det kommer en sådan i nästa nummer av Ciklidbladet.