Koldioxid, komponenterna del 3, Nålventil & splitters

Koldioxid, komponenterna del 3, Nålventil & splitters

Text och foto (om ej annat anges): Christian Brams


co2

 
3. Nålventil & splitters

Nålventilen sitter i de flesta fall fast på regulatorn (2.). Men inte alltid. Ibland så kan det vara en bit slang mellan regulator och nålventil och i vissa fall så sitter magnetventilen (4.) direkt på regulatorn. I dessa fall så sitter nålventilen direkt efter denna.

Nålventilen är en mycket finkänslig kran som man använder till att justera flödet av koldioxid till akvariet. Vrid den lilla ratten eller nippeln medsols för att öka flödet och motsols för att minska. Du läser enkelt av flödet i ”bubblor per sekund” (BPS) på din bubbelräknare (8.)

När det kommer till billigare koldioxid utrustning så är det oftast nålventilen som man märken en stor skillnad på. Desto mer påkostad desto enklare att justera. De billiga är sladdriga och det är lätt att de ändrar flöde för att man stöter till dem etc.

En split, eller splitters som det kallas är en förgrening som gör att du kan ha flera nålventiler, det vill säga flera akvarium kopplade till samma koldioxidanläggning. En split kan se lite olika ut, den kan fördela flödet på två, tre eller ja, hur många vägar som helst. Har man samma belysningstid så kan man sätta splittern efter magnetventilen. Har man olika belysningstider så behöver man en magnetventil till varje akvarium, som då monteras efter nålventilerna på splitten.

En enkel och effektiv split i form av ett T. Två kvalitetsnålventiler som vardera styr ett av mina tvillingkar här hemma. Tuben som ni ser i bakgrunden rymmer 10kg koldioxid, den försörjer bägge akvarierna i nästan ett och ett halvt år.

 




Första sidan Akvarieguide Växter - skötsel