Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text och foto: Kjell Fohrman
Några av foton är avfotade från Takashi Amanos föredrag och har alltså denne som upphovsman. Kvalitén på dessa foton har självklart försämrats avsevärt pga av att de är avfotade.
Alla foton i denna artikel är klickbara till större storlek för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 69 stycken) från resan finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).
Frågor och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd
Under helgen 22-23/10 arrangerade 75 års-jubilerande Aarhus akvarieförening en stor akvarieutställning där man även kunde lyssna på förstklassiga föredrag (den mest kände av dessa var ”aquascape-gurun" Takashi Amano), titta på workshops, delta i en galamiddag, Tropica-rundvisning och mycket, mycket annat.
Jag åkte ned till Aarhus från Göteborg redan på fredagen och även om det inte är så långt så är en färjetur på dryga 3 timmar rätt segt. Det gick dock ändå rätt snabbt eftersom jag hade trevligt sällskap (Mikael Håkansson) på resan och vi kom ner till Aarhus rätt sent på eftermiddagen och kunde då ta en titt på mässan medan folk jobbade frenetiskt för att få allt klart tills det skulle öppna på lördagsförmiddagen (det sas t.o.m. att en del jobbade natten igenom). På fredagskvällen var det lite mingling med kaffe/öl/goda mackor för de av de långväga gästerna som redan hade anlänt. Mycket trevligt.
På lördagen kl. 09.00 slog mässan/utställningen upp portarna för besökarna och vi var naturligtvis på plats redan då. Värt att nämna är också att Aarhus akvarieförening hade tagit fram en väldigt snygg affisch som ni kan se på fotot ovan.
Det hölls som sagt en hel del föredrag under helgen och hela listan kan ni läsa nedan.
Internationella föredrag
Lördag 22 oktober
10.00 – 11.15 Kjell Fohrman / Nanoaquaria and the environment
11.30 – 12.15 Hans Georg Evers / Indoshrimps – Breeding facilities and biotopes of Indonesian shrimps
13.30 – 14.30 Takashi Amano / Theory and philosophy behind the layout of Japanese aquariums
15.00 – 16.45 Takashi Amano / Workshop -layout in practice – Nature aquarium
Söndagen den 23 oktober
10.00 – 11.00 Christel Kasselmann / New and rare aquariumplants
11.15 – 12.15 Jan Ole Pedersen / The ultimate plant tank - shape your plants without scissors
13.00 – 14.00 Hans Georg Evers / Corytales – stories from a tropical livingroom. Biotopes of Corydoradine
14.15 – 15.15 Claus Christensen / Aquarium plants in nature and culture
Danska föredrag
Lördag 22 oktober
13.00 – 14.15 Poul Petersen / Fisk jeg har holdt
15.00 – 16.00 Rasmus Hurup Hansen / Opstart af et akvarie
Söndagen den 23 oktober
11.00 – 12.15 Kaj Andersen / 50 år i akvariehobyen
13.15 – 14.30 Jan Ole Pedersen / Det ultimative akvarie - Form dine planter uden saks
14.45 – 16.00 Kim Mathisen / Corydoras – Slægtskab, hold og opdræt - Pansermaller er et vidt begreb
Föredragen hölls i 2 avdelningar – dels i en internationell avdelning där föredragen hölls på engelska och dels i en nationell avdelning där föredragen hölls på danska.
Det första föredraget skulle jag hålla och det handlade om Nanoakvarier och miljöfrågor inom akvaristiken och jag höll det på engelska: Egentligen skulle jag ha hållit det i den nationella avdelningen, men den berömde räkexperten Chris Lukhaup tvingades i sista stund att lämna återbud och då fick jag rycka in som internationell föredragshållare istället. Det gick väl rätt hyfsat, men mitt ämne var väl omfattande för att kunna hinnas med på så kort tid så det blev lite forcerat. Men åhörarna verkade i alla fall nöjda och då är jag också nöjd. På fotot ovan är det växtexperten Claus Christensen som introducerar mig och detsamma gjorde sedan Claus även med de andra internationella föredragshållarna.
Nästan direkt efter att jag hade pratat var det dags för Hans-Georg Evers att hålla sitt föredrag om ”Indoshrimps – Breeding facilities and biotopes of Indonesian shrimps” och det var ett mycket intressant föredrag där han berättade episoder från sina resor och visade foton på många fantastiskt vackra räkarter. Ett riktigt bra föredrag där man nästan fick lite ”skaldjursfrossa” över de snygga räkorna.
Efter föredraget hade jag tänkt att bege mig ner till mässgolvet för att kolla lite men jag blev ”hängande” uppe vid föredragsavdelningen för lite tjöt med akvaristvänner och sedan tog det dessutom 60 minuter för mig att komma fram i ”matkön” och äta upp den goda mackan och sedan hade det hunnit bli dags för helgens förväntade höjdpunkt – Takashi Amanos föredrag. Så därför blev det inte någon tid över för att kolla på mässan.
Det var med spänd förväntan som man såg fram emot att få lyssna på Takashi Amano. Tyvärr pratade han dock med tolk (Amano pratade på japanska och detta översattes sedan till engelska) och det förtar ju mycket av flytet i ett föredrag och alla sådana föredrag jag hört tidigare har varit riktigt dåliga. Dock så gjorde tolken här ett mycket bra jobb och fick faktiskt det hela att flyta förvånansvärt bra utifrån förutsättningarna. Sedan får man acceptera att tolken inte var införstådd med alla akvaristiska termer vilket gjorde att man ibland drog lite på smilbanden.
Amanos föredrag var mycket intressant och han tog oss med på en resa runt om i världen genom att visa fantastiska foton på biotoper och hur han sedan ”kopierade” dessa naturliga biotoper till fantastiskt vackra akvarier. Ett mycket givande föredrag där man kunde gotta sig i foton på en mängd vackra akvarier.
Efter en kortare paus var det dags för ” Workshop -layout in practice – Nature aquarium”. Amano visade hur man snabbinreder ett akvarium med start från ett helt tomt akvarium till ett akvarium som är helt klart.
Det var mycket intressant att se hur han med hjälp av sina medhjälpare på kort tid lyckades få till ett helt fantastiskt snyggt akvarium som ni kan se på fotona ovan. Detta lyckades han med trots att det var flera ”blindskär” efter vägen – t.ex. så visade det sig att rötterna som han använde inte varit tillräckligt dränkta i förväg vilket ledde till att de flöt upp (och drog med sig inredningen) när vattnet fylldes på. Inte för att jag vet vad han sa om haveriet (han är kanske för artig, men annars vore det i alla fall berättigat att dra någon japansk svordomsramsa). Nåväl han är ju akvarieinredningsmästare så han lyckades ändå få akvariet på rätt köl igen och som sagt – trots missöden som detta så blev slutresultatet, som ni kan se ovan, mycket bra.
Direkt efter att Amano avslutat sitt akvarium var det dags att bege sig ut till bussarna som skulle ta oss ut till ”Tropica Aquarium Plants” där vi delades upp i grupper och guidades runt i anläggningen. Där fick vi bl.a. reda på hur de odlade sina växter och hur dessa sedan skickades ut runt om i världen). Det var mycket intressant att se deras jättelika anläggning (11.000 kvm) för odling av akvarieväxter. För min del var det första gången som jag besökte Tropica sedan deras flytt hit 2007. Ett stort tack till Tropica för att de ställde upp med guidning.
Efter Tropica-guidningen var det dags att bege sig tillbaka till utställningenlokalen för att äta middag så inte heller nu blev det någon tid över till att kolla in utställningen/mässan. Det var ca. 120 personer som bänkade sig runt borden för att ha trevligt och äta gott. På fotot ovanför syns längst fram 2 veteraner inom akvariehobbyn - till vänster Alf Stalsberg från Norge och Erik Lind Larsen från Danmark.
Det serverades mycket god mat och på fotot ovan håller en kock på att skära till den helstekta grisen.
Det var få tyvärr få svenskar som hade tagit sig hit – men några kan man i alla fall skymta på detta foto – ni får själva gissa vilka det är.
Ytterligare några som hade trevligt på galamiddagen var Takashi Amano (övre fotot) och 2 grånade och skäggiga äldre gentlemän (vi skäggiga gamlingar borde ha en egen klubb) - från vänster Amund (som jobbat mycket aktivt med att få till en bra utställning) och Kaj (som på söndagen skulle hålla ett föredrag om sina 50 år inom akvariehobbyn).
Det var en mycket trevlig kväll och vi var alla lite utmattade efter en lång dag med många positiva akvaristiska intryck och mycket tjöt i glada akvaristers sällskap. Därför var det skönt att efter middagsbanketten bege sig tillbaka till hotellet för en god natts sömn.
På söndagen kom vi lite senare, men i alla fall i god tid för att lyssna på Christel Kasselmans föredrag om ”New and rare aquariumplants”. Christel tog oss också med på en resa runt om i världen - denna resa var för att kolla på växter. Hon visade en hel del biotopfoton och vattenvärden och de senare tog hon sedan med sig till akvarierna. Hennes ambition med akvarierna var dock inte att de skulle försöka efterlikna naturen utan hon strävade mer efter den ”gamla traditionella” växtstilen som brukar kallas för holländska växtakvarier. Dvs massor med växter, men inga eller nästan inga stenar eller rötter i akvariet. Mycket snyggt var det i alla fall och hennes föredrag visar att det finns flera olika sätt att få till ett riktigt snyggt akvarie. Och som titeln på föredraget säger så fick vi också se foton på en hel del nya och ovanliga akvarieväxter
Efter att Christel hållit sitt föredrag så avstod jag från att lyssna på fler föredrag – inte för att det inte var fler föredrag som jag ville lyssna på, utan för att jag helt enkelt också ville få tid över till att titta på utställningen.
Sammanfattningsvis kan man dock säga att alla föredrag jag lyssnade på var mycket bra och jag hörde från andra att även övriga föredrag (såväl i den nationella som i den internationella avdelningen) var riktigt bra, men man kan som sagt bara vara på ett ställe samtidigt.
I mässhallen(en idrottshall) var det totalt ca. 25 montrar och bland utställarna fanns såväl företag som sålde eller bara visade produkter som föreningar som gjorde reklam för sin verksamhet. På fotot ovan ser det lite tomt ut, men det togs ganska tidigt på morgonen medan det fortfarande inte hade kommit så mycket folk – senare på dagen var det betydligt trängre i gångarna.
I gången ovanför hallen arrangerades också ett guppychampionat där det fanns många vackra guppy att titta på. Den som vann tävlingen var tysken Dieter Merz med några vackra rödstjärtade guppy (en av dessa kan ses på fotot ovan).
En av flera kommersiella utställare på mässan var Tropica som med regelbundna mellanrum också hade en workshop vid sin monter och där var det alltid gott om folk. Dessutom hade de flera snygga akvarier i sin monter samtidigt som de sålde nya växter till mässpris.
Poecilia Scandinavia (överst) och Skandinaviska killisällskapet var några av de föreningar som ställde ut och visade upp flera snygga fiskar i akvarierna i deras montrar.
Aarhus akvarieförening hade också en egen monter där man bl.a. kunde köpa den snygga utställningsaffischen samt vinna något på en lott i deras tombola.
Snygga bakgrunder fanns det i många av utställningsakvarierna på mässan. Överst en Back to Nature-bakgrund, i mitten en snygg bakgrund som jag inte minns vem som hade gjort och nederst en Juwel-bakgrund (Juwel hade sin egen monter på mässan).
Ett udda inslag var den avgjutning av en elefantfot som hade gjorts och i den gick det 14 st Pseudepiplatys annulatus. Trots att utrymmet var begränsat för fiskarna var det ändå tillräckligt stort för att det skulle vara stört omöjligt att se mer än 2-3 av fiskarna samtidigt.
Det var ganska lätt att lägga resterande del av dagen nere på mässgolvet – pratandes med gamla goda vänner, med nya vänner och att titta på alla snygga akvarier.
Sammanfattningsvis var det en väldigt bra mässa där man också kunde lyssna på många fantastiska föredrag och äta god mat på middagsbanketten på lördag kväll. Ett stort tack till Aarhus Akvarieförening för ett fantastiskt väl genomfört evenemang. Jag ser redan fram emot deras nästa utställning när de fyller 80 år (de hade ju även en för 5 år sedan när de fyllde 70 – reportaget från denna kan ni läsa om på denna sida ).