Därför drabbas man av algproblem

Därför drabbas man av algproblem

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Inget akvarium är det andra likt.


Ett av akvarieägarens största problem brukar vara alger och det är inte ett helt enkelt problem. Inget akvarium är nämligen det andra helt likt. Man kan starta två akvarier med identiska förhållanden som står bredvid varandra. I det ena blir det massvis med alger, i det andra inga alls. Därför kan det verka som om man inte kan påverka detta med alger, detta är dock en helt felaktig slutsats. Gör man bara rätt är risken mycket liten att man drabbas av algproblem. I exemplet med de bägge likadana akvarierna ovan var det nog att man gjort fel i bägge akvarierna, men i det ena klarade akvariet "självt" av att hålla algerna stången, i det andra inte. Dvs slumpen spelade in. Gör man rätt behöver man kanske inte hjälp av slumpen.

Algätande fiskar och räkor och många snabbväxande plantor är en bra kombination om man vill undvika alger. Akvariet på videon har både kraftig belysning, många snabbväxande växter och näring i form av co2

 

Alger en växt

Alger är faktiskt en typ av växter. De skiljer sig från de högre stående akvarieväxterna genom att de inte utvecklar blad, stjälk, rötter eller blommor. En del alger utvecklar dock speciella fästorgan.

Grundläggande regel

En grundläggande sak som man alltid måste ha i åtanke är att algernas enda möjlighet att uppta näring är från vattnet. Ser man till att det inte finns för mycket näring i akvariet så får man inte heller några algproblem. Alger behöver flera olika näringsämnen, men viktigast är kväve (N) och fosfor (P) (kommer från fiskarnas avfallsprodukter). Det gäller alltså att i första hand minska kväve- och fosforhalten.

Vanligaste missuppfattningen

Det absolut vanligaste missuppfattningen när det gäller alger är att det viktigaste är att se till att alger inte kommer in i akvariet. Därför tvättar många sina nyinköpta växter i alunbad etc., lägger aldrig i vattnet från affären i akvariet osv. Så fort man får algproblem i sitt akvarium brukar många rusa iväg till akvarieaffären för att klaga. Detta är fel eftersom det faktiskt är omöjligt att förhindra att det kommer in alger i akvariet. De finns alltid i kranvattnet vare sig man vill det eller inte och enda sättet att helt undvika att få in alger i akvariet är därför att inte ha vatten i akvariet! Tyvärr är detta en lite opraktisk metod, eftersom både fiskar och växter brukar uppskatta vatten i akvariet. Så kan det väl inte vara kanske du tänker, men det är ganska lätt att "bevisa". Ta en genomskinlig glasburk lägg i några stenar och fyll den med kranvatten, ställ sedan ut burken i solen. Efter en kort tid börjar det växa alger på stenarna.

Vad skall man då göra

Vi har alltså konstaterat att det alltid finns alger i akvariet (synliga eller osynliga) och vad det helt enkelt handlar om är att se till att de inte får växa okontrollerbart. Detta gör man i första hand genom att inte utfodra dem. De behöver alltså näring för att leva och föröka sig. Det största problemet brukar vara överutfodring (för mycket, eller felaktig mat) samt att man inte byter tillräckligt med vatten i akvariet. Men det finns flera andra faktorer som också spelar in (se artikeln "Allmänna regler i punktform för att undvika algproblem". En del alger bara snyggt.

I ett akvarium med Malawiciklider kan alger både vara snyggt, men framförallt väldigt likt den naturliga miljön

 

Det bör kanske också nämnas att alger i lagom mängd bara gör akvariet mer dekorativt och naturligt så lite alger skadar aldrig. Det finns ju också en del fiskar som uppskattar alger, eller kanske t.o.m. nästan uteslutande lever av alger och dessa ser naturligtvis gärna att det finns alger i akvariet.




Första sidan Akvarieguide Alger