Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Traditionellt har akvarier varit tämligen konservativt utformade, med en rektangulär form med fyra sidor som är betydligt längre än de är höga och djupa. Under de senaste tio åren har det dock skett stora förändringar vad gäller formgivningen av akvarier. Det finns akvarier som är hexagonala och oktogonala, har svängd och lutande framruta osv. Dessutom har det också skett förbättringar inom akvariemöbel-fronten, med möbler som finns i olika träslag och design. Detta har bidragit till en rejäl uppsving för akvariehobbyn, eftersom det idag finns akvariemöbler som passar in i alla hem.
Valet av form på akvariet beror mycket på tycke och smak. Det finns dock en viktig sak att tänka på: vissa fiskar är väldigt aktiva i akvariet och andra hävdar sin revir. Dessa fiskar bör ha ett relativt långt akvarium, med längden som främst beror på storleken på fisken.
Något jag däremot inte kan rekommendera är en rund skål s.k. guldfiskkupa och anledningen till detta är att de flesta av dem helt enkelt är för små, vilket gör det omöjligt att upprätthålla en bra biologisk balans. Däremot är inte den runda formen i sig något negativt och de flesta fiskar bryr sig inte om akvariet är runt eller rektangulärt. Det är en myt att fiskar blir tokiga av att hållas i en rund behållare. Nej det tråkiga med guldfiskkupor är att de är för små (det är alltså lika illa med ett akvarium som är lika litet). Dessutom är namnet guldfiskkupa illa valt eftersom guldfiskar (och då också slöjstjärtar) är alldeles för stora och smutsar ner för mycket för att kunna hållas i en guldfiskkupa. Detta är att betrakta som djurplågeri.
Köp inen guldfiskkupa. De är inte okey att ha fisk i enlig lag. Däremot några snygga växter kan fungera.
För fiskarnas del är oftast storleken betydligt viktigare än formen. Vilken storlek man skall välja på akvariet beror naturligtvis på hur mycket plats man har, samt vilka fiskar som skall gå i det. Rent allmänt kan dock sägas att det är betydligt lättare att få en stabil balans i ett större akvarium. Slarvmarginalen är helt enkelt större, ju större akvariet är. Det är därför att föredra att man skaffar sig ett akvarium som innehåller minst 100 liter vatten, men gärna 150-200 L (eller mer).
Sedan måste man också utgå från akvariets storlek när man väljer vilka fiskar man skall ha i det. För varje fiskart som beskrivs på zoopet.com anges för resp. art akvariets minimum storlek i liter och minimum längd i centimeter. En del menar att många fiskar mycket väl kan hållas i mindre akvarier än vad som anges här. Så är säkert ofta fallet, men att fiskarna tål mycket skall aldrig tas som utgångspunkt för att de skall hållas fel.
Bara för att en fisk ofta TÅL en dålig miljö, måste man inte ge den en dålig miljö.
Kanske vill man ha ett specialakvarium som skall passa in på ett speciellt ställe i rummet där inte något standardakvarium passar. Det är inte lätt att limma ett akvarium utan tidigare erfarenhet och jag rekommenderar att man tar kontakt med en akvarieförening där det säkert finns någon expert som kan hjälpa till. Ett vattenläckage kan bli mycket kostsamt och har man limmat akvariet själv gäller ofta inte den vanliga hemförsäkringen. Under alla omständigheter måste man kolla med sitt försäkringsbolag, så de inte har några speciella regler för akvarier. Se också under avdelningen "Försäkringar".
Silikonet har inneburit en revolution för akvariehobbyn och har lett till att akvarierna blivit betydligt billigare, hållfastare och tätare.
Om man limmar sitt akvarium själv, måste vi dock varna för att använda felaktig silikon. Silikon finns i olika kvalitéer och de som säljs duger oftast bara till att limma mindre akvarier med. Det måste också vara angivet på förpackningen att den går att använda till akvarier. De flesta silikoner som säljs på t.ex. byggvaruhus är avsedda att användas i t.ex. badrum och innehåller antimögelmedel, vilket är ett dödligt gift för fiskarna. Köp därför enbart silikon där det står angivet på förpackningen att det kan användas för akvarier.
De silikoner som säljs i akvarieaffärer är ofarliga. Oavsett vilken silikon man väljer så är silikon en färskvara, köp aldrig gammalt silikon.
Glaset kan man få tillskuret hos en glasmästare. Räkna dock inte med att ett hemmabygge blir billigare än ett akvarium som man köper i akvarieaffären, men å andra sidan får man det exakt som man vill ha det och det kan det ju vara värt att betala lite extra för.
Glastjockleken är oerhört viktig för styrkan i akvariet. Vilken glastjocklek man skall välja är främst beroende på vilken höjd akvariet har. Längd och bredd på akvariet är inte så viktigt under förutsättning att man limmat tillräckligt med stag.
Följande glastjocklekar rekommenderas:
Man skall också komma ihåg att glasrutornas alla sidor måste vara slipade eftersom det ger ett starkare glas. Glaset skall alltid slipas i längdriktningen och inte fram och tillbaka.
Det finns olika typer av glas och man brukar skilja mellan vanligt glas (i regel float), härdat glas och laminerat.
Ibland kan det vara intressant att veta hur mycket ett tomt akvarium väger - 1 m² glas väger 2.5 kg/mm.