Poecilia gav pengar till att bevara arter och natur

Poecilia gav pengar till att bevara arter och natur

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Thue Grum-Schwensen
Foto: Torben Lyng och Thue Grum-Schwensen
Svensk översättning: Kjell Fohrman
Fotona kan klickas upp till större format (gäller enbart Goldmedlemmar)
Artikeln kan diskuteras i denna forumtråd

I slutet av april 2008 överräckte Poecilia Scandinavias ordförande, dansken Thue Grum-Schwensen, 10 000 danska kronor (ca. 12 500 svenska kronor) till Aqua Lab i den mexikanska delstaten Michoacan. Aqua Lab är ett laboratorium och avelscenter som speciellt odlar och drar upp hotade arter av levandefödare.
Samtidigt arbetar biologer från Aqua Lab också med naturskydd för att säkra att de arter som är hotade också har ställen att leva på i naturen.


Thue Grum-Schwensen, ordförande för Poecilia Scandinavia, överräcker här checken på 10 000 kronor för bevaringsarbetet i Mexico. Tohtli Zubieta Rojas, direktör för den biologiska fakulteten på Michoacans nationella universitet, Morelia, tar emot.

Tillsammans med en annan medlem i Poecilia Scandinavia – nämligen Torben Lyng från Danmark – reste Thue Grum-Schwensen runt i Mexico, och då speciellt i delstaterna Michoacan och Jalisco. De besökte en räcka med sjöar och vattenlopp i vilka det lever levandefödande fiskar. Inte minst från den s.k. Goodeide-familjen där ynglen stannar i honans buk efter födseln – och är förbunden med en sorts navelsträng (med all säkerhet från analöppningen) till en sorts moderkaka, så att de kan ta emot näring från honan och växa ändra fram till den tidpunkt då födseln sker.

I stort sett hela Goodeide-familjen är hotad, men de flesta arter finns dock bevarade i akvarier, bl.a. pga insatser från organisationer som BLA (British Livebearers Association) och Poecilia Scandinavia (täcker Sverige, Norge och Danmark). Dessa organisationer arbetar tätt samman med Aqua Lab, som för övrigt är en del av universitetet i Michoacan – ligger i delstatens huvudstad Morelia.

Rundturen bjöd på många trevliga upplevelser. I Zirahuen-området i Michoacan finns det exempel på lyckad återställning av naturen, vilket bidrar till säkra boplatser för hotade arter. Men vi såg också tidigare sjöar, samt bukter och vikar i fortfarande existerande sjöar, som nu hade blivit dränerade och idag ligger som öde ökenområden. Detta såg vi i synnerhet i Jalisco, som befolkningsmässigt är en mycket stor delstat och där finns bl.a. Mexicos näst största stad Guadalajara med omkring sex miljoner invånare. De tidigare sjöarna och hela områden har dränerats för att ge plats för lantbruksproduktion, men den sandiga jorden blir snabbt utsugen och idag är dessa områden öde öknar där det enda som finns där är en och annan ammunitionsfabrik.


Sayula var en gång en bukt i jättesjön Chapala (själva sjön är dock fortfarande Mexicos största). Idag är den tidigare bukten ett öde ökenområde.

Slutsatsen av detta måste vara att det lönar sig att stödja arbetet för att bevara hotade arter i såväl akvarier som natur. Men det är en lång väg kvar att gå...

Vill du läsa mer om Aqua Lab och även få info om hur du skall göra om du vill skänka pengar till detta projekt så kan du läsa om detta på denna sida

Vill du läsa mer om resan som Thue och Torben gjorde så kan du kolla på denna sida


Goodeide-arten Zoogeniticus tequilla är utrotad i naturen, men odlas idag både på Aqua Lab och av akvarister. Foto: Kjell Fohrman


Ilyodan sp. 'whitei' från Rio Tamazulae, Jalisco. I floden Rio Tamazulae finns det fortfarande gott om exemplar av denna Ilyodan-art, även om också denna flod har drabbats hårt av dränering, dammbygge uppströms och kraftiga föroreningar, framförallt från industristaden Tamazulae. Foto Kjell Fohrman

 




Första sidan Akvarieguide Miljö