Akvarieutställning i Malmö 2011

Akvarieutställning i Malmö 2011

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Det finns fler foton (totalt 105 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppen för Goldmedlemmar). Alla foton är klickbara till fullformat (gäller enbart Goldmedlemmar).

 

Artikeln kan diskuteras i denna tråd.

 

Den 4-6 november arrangerade 85 års jubilerande Malmö Akvarieförening i samarbete med Nordiska Diskussällskapet en stor akvarieutställning i Malmö Folkets Park.








 

Malmöutställningen 2011 Malmöutställningen 2011

 

 

 

                   Malmöutställningen 2011
Översikt över hela utställningslokalen. I mitten av lokalen står 36 Nanoakvarierna samlade och runt om dessa är övriga utställningsakvarier uppställda. Längst bort kan man se de nära 100 diskusakvarierna (de blåaktiga akvarierna) som tävlade i Diskuschampionatet.

 

                     Malmöutställningen 2011
Huvuddelen av mässlokalen innehöll alla vanliga art- och sällskapsakvarier (ca. 100 st) som innehöll fiskar från alla delar av världen och alla var mycket fantasirikt och snyggt inredda. Det tävlades också i olika klasser och jag hade inte helt koll över vilka akvarier som vann, men denna tävling dömdes av ett erfaret danskt domarteam så jag är tämligen övertygad om att rätt segrare korades. Men egentligen var ju alla utställare vinnare för alla akvarierna var riktigt snygga samtidigt som de var mycket varierande.

 

                   Malmöutställningen 2011
Detta akvarium tyckte jag personligen var mässans snyggaste.

 

                    Malmöutställningen 2011

 

                    Malmöutställningen 2011

 

                   Malmöutställningen 2011   

 

                   Malmöutställningen 2011  

 

                   Malmöutställningen 2011
Men konkurrensen var som sagt hård och det var många riktigt snygga akvarier och ovan kan ni se några exempel på sådana.

 

                   Malmöutställningen 2011
Mest annorlunda var kanske ovanstående akvarium uppbyggt runt en snygg ”rot”














 

A_DSC_04131.jpg A_DSC_0417.jpg A_DSC_0471.jpg
A_DSC_04251.jpg A_DSC_0422.jpg A_DSC_0477.jpg

 

Fast inga akvarier utan fiskar och snygga sådana fanns det gott om på mässan och ovan syns några av dem på fotona.

 

                    Malmöutställningen 2011

 

                    Malmöutställningen 2011
Det fanns ju inte bara fiskar på utställningen utan även en hel del räkor och en del grodor som ni kan se på fotona ovan. Jättegrodan Allan blev ju också en kändis eftersom han var på foto i flera tidningar (på det nedre fotot syns en artikel till vänster om terrariet).

 

Utställningen drog också rejält med folk och stundtals besöktes den av så många att det var lite svårt att ta sig fram i utställningslokalen och det blev också rejält varmt därinne.

 

Nanotävling

 

                     Malmöutställningen 2011  - Nanotävling
För första gången någonsin i Norden arrangerades en Nanoakvarietävling. 36 st akvarister hade tagit dit sina egna nanoakvarier eller inrett ett nanoakvarium på plats. På fotot ovan står ställningen med Nanoakvarierna placerad i en fyrkant i mitten på fotot. 

 

                    Malmöutställningen 2011  - Nanotävling  
Det var en öppen klass vilket innebar att alla typer av nanoakvarier kunde ställa upp vilket det verkligen också gjorde – det fanns några saltvattensnano, det fanns rena växtakvarier, det fanns rotakvarier, det fanns borgakvarier, det fanns akvarier med ljusspel, det fanns akvarier med flytande växter, det fanns – ja snarare säg vad som inte fanns……..

 

                    Malmöutställningen 2011  - Nanotävling 
Det hela var egentligen omöjligt att döma alla akvarier efter samma måttstock och att utse vinnare. Men inte desto mindre var det just detta som domarna (jag själv, Christian Brams och Kaj Rolf) hade till uppgift att genomföra.

 

Protokollet ovan (protokollet för det vinnande akvariet) var det som vi efter bästa förmåga använde vid bedömningen: Dessa saker bedömdes: Akvariets harmoni (max. 20 poäng); Växtkomposition/kvalitet (max. 20 poäng); Originalitet/nyskapande (max. 10 poäng); Inredning/design (max. 10 poäng); Teknik (max. 10 poäng); Långsiktig hållbarhet (max. 10 poäng); Djuren (max. 10 poäng); Extra (max. 10 poäng).

 

                     Malmöutställningen 2011  - Nanotävling
Totalt gick det alltså att få 100 poäng och fotot ovan visar det vinnande mycket snygga akvariet som hade designats av Peter Cederfalk.

 

Man kan säkert diskutera bedömningen hur mycket man vill – men det är egentligen omöjligt att bedöma alla Nanoakvarier efter en mall, men lika fullt var det ändå så vi fick göra och jag tycker nog att resultatet blev rätt rättvist. Kan väl då också vara värt att nämna att jag på senvåren var nere i Malmö Akvarieförening och höll ett föredrag om Nanoakvarier och då också talade om lite vad vi skulle döma efter så om man lyssnade då hade man ju en liten fördel.









 

A_Nano_02_DSC_0073.jpg A_Nano_03_DSC_0076.jpg A_Nano_Junior_DSC_0081.jpg

 

Tre andra pristagarakvarier – från vänster akvarier som ställts ut av Patrik Rosén (2:a), Magnus Pettersson (3:a), Måns Bard (vinnare i juniorklassen).

 

Det var också väldigt trevligt att flera av de tävlande var juniorer och alla av juniorernas akvarier var riktigt bra – det bådar gott för akvariehobbyns framtid.









 

Malmöutställningen 2011  - Nanotävling Malmöutställningen 2011  - Nanotävling Malmöutställningen 2011  - Nanotävling

 

Några andra deltagande innovativa akvarier.

 

Sammanfattningsvis så tyckte jag att deltagarna överlag hade lyckats skapa väldigt bra och fått till snygga akvarier. För att vara den första nanoakvarietävling som arrangerades i Norden höll den en mycket hög kvalitet och den manar verkligen till efterföljd.

 

Vill ni diskutera tävlingen och har synpunkter på bedömningen så kan jag förklara mer – skriv då ett inlägg om det i tråden som länkas till överst i artikeln

 

Diskuschampionat och föredrag

 

                      Malmöutställningen 2011 - Diskus
I utställningen ingick också ett diskuschampionat som arrangerades av Nordiska Diskussällskapet. Denna tävling med knappa 100 diskusar höll en mycket hög klass och prisades av de internationella domarna. Enda negativa var väl egentligen det väl blå ljuset som förvrängde fiskarnas färger en del.

 

                   Diskuschampionat Malmö 2011 - patterned
Ovanstående diskus var den som korades till Grand Champion (vann dessutom klassen: Patterned) och den ställdes ut av holländaren Jason Wu.

 

Tävlingen som sådan hade deltagare från flera olika länder så den var i högsta grad internationell. Trevligt att denna svenska tävling har nått en så hög standard att den även uppmärksammas internationellt.









 

A_Discus_Class_7_DSC_0431.jpg A_Discus_Open_DSC_0437.jpg A_Discus_Spotted_DSC_0441.jpg

 

Fotona ovan visar 3 andra klassvinnare. Från vänster till höger klassvinnarna i: Class 7, Open och Spotted.

 

                      Föredrag: Bleher+Crizanto - Discovery of discus in the lakes of Ayapua and Amano
Diskusdelen innehöll inte bara ett Championat utan även flera högklassiga föredrag. Själv är jag inte direkt diskusfreak så jag avstod från de ”rena diskusföredragen” men lyssnade med nöje på Heiko Blehers (från Italien) och Hudson Crizantos (från Brasilien) bra Amazonasföredrag”. De tog oss med på olika rundresor i Sydamerika där vi fick titta på många fantastiska foton på diskus, Apistogramma, malar etc. etc.

 

Sammanfattning:
En fantastiskt bra akvarieutställning och det är kanske den bästa som någonsin har arrangerats i Sverige. Vi fick se på många riktigt snyggt inredda akvarier med vackra fiskar och denna utställning gav verkligen mersmak och vi får hoppas att det finns fler akvarieförening har i Sverige som har kapaciteten att framöver arrangera något liknande – det vore verkligen kul.

 

En utställning som denna ger också en mycket bra reklam för akvariehobbyn – inte minst genom att det i såväl lokal som rikspress skrevs artiklar om den, att såväl radio som TV även uppmärksammade den.

 

Nämnas måste också att Anita Persson (aktiv i Skandinaviska killisällskapet och Malmö Akvarieförening) under helgen av SARF mycket välförtjänt tilldelades Akvariets Oscar. Motiveringen för detta hitta ni på denna sida. Ett extra stort grattis till Anita.  

 

Ett stort grattis till Malmö Akvarieförening och Nordiska Diskussällskapet till en förstklassig akvarieutställning.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar