Inredning

Inredning

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Bakgrunden i eller bakom akvariet är viktig både för att akvariet skall bli vackert att titta på och för att skapa ett harmoniskt akvarium (både för dig själv som observatör och för fiskarna som hyresgäster). Om akvariets bakruta och gärna också en gavel är täckt så innebär det att fiskarna känner sig tryggare och säkrare. Detta kommer att göra att de trivs bättre och leker mer. Det finns flera olika sorters bakgrunder på marknaden alltifrån de fantastiskt naturtrogna Back to Nature-bakgrunderna till enkla planscher, man kan också tillverka en själv.

Fotot visar en "Back to Nature Amazonas (kallas ibland miniamazonas) monterad i ett akvarium med bl.a. Geophagus och skalarer.
Alla tekniska tillbehör som pumpar och värmare är placerade bakom bakgrunden.

Oliver Knott, känd Aquascaper, installerar slimline i ett akvarium.

Back to Nature

1994 introducerades de s.k. Back to Nature bakgrunderna som innebar ett stort lyft för akvariehobbyn. De är exakta kopior av en klippvägg eller en trädrot. Idag finns det mängder av mer eller mindre bra plagiat av Back to Nature, originalen är dock fortfarande de snyggaste. Dessa bakgrunder placeras inuti akvariet, vilket både har för- och nackdelar, dock mest fördelar.

Fördelen är att man kan ha filter och doppvärmare gömda bakom bakgrunden. För inte kan någon påstå att det är speciellt snyggt att ha ett filter och en doppvärmare hängande synligt i akvariet. Teknik är visserligen nödvändig men den "skall verka, men inte synas". Den största fördelen men en Back to Nature-bakgrund är alltså att akvariet på flera sätt blir betydligt vackrare att titta på och det är ju en ganska viktig aspekt, eller hur?

Nackdelen med dessa bakgrunder är att det tar bort en del av simutrymmet för fiskarna, de tar dock marginellt bort vattenvolymen, eftersom utrymmet bakom används som filter.

Kjell visar lite Back-to-Nature bakgrunder i samband med att nya ägare till företaget tar över

 

Ett billigt alternativ är att placera en flat plastbakgrund i eller bakom akvariet.

Plansch

Vill man inte lägga så mycket pengar på en bakgrund, finns det andra möjligheter som att måla bakrutans utsida i en relativt mörk matt färg. Det finns också färdiga planscher att köpa. De snyggaste är de med ett entonigt motiv (t.ex. en klippa). En växtplansch eller ännu värre en korallrevsplansch ger ett alldeles för rörigt och onaturligt intryck. Här är det dock din smak som avgör, fiskarna bryr sig knappast.

Idag finns det också relativt billiga relativt släta plastbakgrunder att placera vid akvariets bakruta.

Frigolit

En del tillverkar också sin egen bakgrund med hjälp av frigolit. En sådan kan bli mycket snygg om man är lite händig och har en viss konstnärlig ådra.

Bakgrundslåda

Man kan också tillverka en bakgrundslåda som placeras bakom bakrutan. En sådan kan göras på många olika sätt och med hjälp av speglar och ljus kan den ge en enorm djupverkan.

En enkel form av bakgrundslåda kan man tillverka med hjälp av en masonitskiva, några trälister, tidningspapper, tapetklister och sprayfärg.

Man sågar till en masonitskiva så att den blir lika stor som bakrutan. Efter dess kanter skruvar (spikar) man dit ett ramverk (trälisterna) som är några centimeter högt, men högst 15 mm brett. Man stryker på rejält med tapetklister på masonitskivan inom ramen. Man doppar tidningspappret i klisterburken och skrynklar till det rejält och trycker fast det inom ramen. Det hela får sedan torka. Därefter tar man en burk med mörk matt sprayfärg (gärna brun) och sprayar tidningspapperet. Se till att färgen kommer åt överallt, men läggs på olika tjocka skikt. Det är bara en fördel om färgen varierar mellan mycket mörkt till lite ljusare. På detta sätt har man gjort en snygg och billig bakgrundslåda som man sedan hänger upp bakom akvariets bakruta.




Läs också dessa artiklar

Grus och sand

Övrig dekoration