Ciklidstämman 2010 i Linköping

Ciklidstämman 2010 i Linköping

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare. Observera att föredragshållarnas foton är avfotade från filmduken – i själva verket höll de självklart en betydligt högre kvalité än vad dessa avfotade bilder håller.

 

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 219 foton från detta evenemang som definitivt kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton i denna artikel kan klickas upp till betydligt större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

 

Så var det återigen dags för ciklidstämman – för mig var det den 32:a ciklidstämman i rad och denna gång var det Linköpings Akvarieförening som tillsammans med Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) stod som arrangörer. Denna mångåriga tradition höll dock för första gången på att ställas in och det pga askmolnet från Island som gjorde det svårt för föredragshållarna att flyga hit. Till slut löste det sig genom att Mark Breeze (England) samt Willem Heijns (Holland) kunde ta sig hit, medan däremot Ad Konings (USA) tyvärr inte kunde genomföra sin långa flygresa till Linköping. I hans ställe lyckades dock arrangörerna få hit Evert van Ammelrooy (Holland) så det hela fick ett lyckligt slut och stämman kunde genomföras.

 

23/4 FREDAG
Ciklidhelgen inleds sedan några år tillbaka redan på fredagen, genom att en gemensam middag avnjuts - så skedde också i år. Vi var ett 30-tal personer som samlades på fredagskvällen och sedan tjötade fisk och mycket annat till fram emot småtimmarna.

 

24/4 LÖRDAG
På lördagsmorgonen hade vi lite tid över innan stämman drog igång så vi var några stycken som tog en sväng ut till Linköpings största zooaffär – Fyra Tassar. En stor och snygg affär där det mesta fanns.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0008.jpg
Klockan 12.00 startade så Ciklidstämman och Wilhelm Lubkowitz från Linköpings Akvarieförening hälsade oss välkomna.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0010.jpg
Och dessutom sa också Mikael Westerlund (ordförande i NCS) några välkomnande ord innan programmet kunde starta.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0004.jpg
Först ut som föredragshållare var holländaren Evert van Ammelrooy (till vänster ovan. David Rabelius (t.h.) hjälper honom med mikrofonen) som hade flugits in med bara 2 dagars varsel. Evert har en akvarieaffär i Rotterdam och är specialiserad på Tanganyikaciklider - han har också besökt Tanganyikasjön några gånger.

 

Everts första föredrag handlade om hans besök vid Chituta Bay i Zambia.

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0017.jpg /bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0018.jpg /bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0019.jpg /bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0046.jpg /bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0054.jpg /bilder/data/697/medium/002_Ammelrooy_Chituta_Bay_0042.jpg
Evert gick i sitt föredrag grundligt igenom de olika biotoperna och vilka fiskar man kunde hitta där. Fotona var helt Ok och föredraget var levande och intressant, samtidigt som han pratade en lättförståelig engelska. Även om det mesta i föredraget inte var så nytt för mig (han hade hållit föredrag i samma ämne i Göteborg för ca. 1,5 månad sedan) var hans föredrag ändå en mycket bra start på helgen.

 

Näste föredragshållare var engelsmannen (dock ursprungligen walesare) Mark Breeze som är expert på Apistogramma och i hans föredrag gick han grundligt igenom hur man skulle bära sig åt för att odla dessa fiskar. Utan tvekan är hans kunskap i ämnet minst sagt stort, eftersom han genom årens lopp har odlat hela 102 olika Apistogramma-arter + ett hundratal arter från andra släkten. Mycket imponerande.
/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0179.jpg

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0062.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0063.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0067.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0072.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0076.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0080.jpg /bilder/data/697/medium/003_Breeze_Apistogramma_breeding_0087.jpg
För mig var Mark en ny bekantskap och minst sagt en mycket positiv sådan. Genom årens lopp har jag säkert hört 100 Apistogramma-föredrag, men detta vill jag nog påstå var det absolut bästa av dessa. Mark gick oerhört noggrant igenom alla aspekter av hur man skall bära sig åt för att odla dessa fiskar.

 

Först gav han lite allmän info om vilka arter som finns, hur man skall bära sig åt för att välja ut exemplar att odla på, hur man bygger upp ett odlingsrum och inreder akvarierna, vilka vattenvärden som är lämpliga och hur man skall få dessa, vilka filter man skall använda, lämpliga leksubstrat, vilka andra arter man kan ha i akvariet, lämplig föda, hur man triggar till lek, olika lektekniker, hela lekens förlopp ändra fram till larvernas olika stadier och hur man matar larver och yngel. Lite extra kul tyckte jag det var att han i sitt föredrag använde ett foto från min nya bok om Nanoakvarier (fotot på sid. 130 av Peter Fredriksson och som visar en Apistogramma pulchra som fångar mat).

 

Kort sagt var det ett helt lysande föredrag som enbart det var värt hela entrépengen.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0293.jpg
Mellan varje föredrag var det paus och vi passade då på att sitta utomhus i det sköna vårvädret och lapa sol, ta en fika….

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0295.jpg
….. och diskutera föredrag och akvarier. Här är det Mark och Evert som slänger käft med varandra.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0216.jpg
Lördagens siste föredragshållare var holländaren Willem Heijns. Han är nog världens främste expert på Centralamerikanska ciklider.

 

Hans föredrag handlade om en resa som han, tillsammans med bl.a. Ad Konings, hade gjort till Nicaragua för att leta efter ciklider.

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0096.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0101.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0106.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0120.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0125.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0127.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0129.jpg /bilder/data/697/medium/004_Heijns_Nicaragua_0144.jpg Willems reseberättelse var mycket rolig att lyssna på (bl.a. om dikeskörningar och i verklig mening offentliga toaletter!!!!) samtidigt som hans fiskfoton var väldigt bra. Dessutom blandade han upp sitt föredrag med flera intressanta videosnuttar på fiskarna i deras naturliga miljö.

 

Under tidigare ciklidstämmor har NCS årsmöte legat tidigt på söndagsmorgonen och väldigt få har dykt upp. I år flyttades därför årsmötet till sent på lördagseftermiddagen med förhoppningen att fler då skulle komma. Visst några fler blev det (ca. 25 st), men det var tämligen marginellt så även om detta var ett lovvärt försök, blev det väl inte helt lyckat. Jag tycker att det är direkt uselt av medlemmarna att stanna hemma när man nu i demokratisk ordning faktiskt har möjlighet att påverka – men det är förstås mycket enklare att sitta hemma i soffan och klaga på NCS i ett forum än att masa sig iväg till årsmötet. Nåväl nog med gnäll från min sida.

 

/bilder/data/697/medium/005_rsm_te_DSC_0160.jpg
Till årsmötesordförande valdes Lars Omfors (t.v.) och som sekreterare Mikael Westerlund.

 

Lasse skötte ”klubban” på ett bra sätt och förhandlingarna flöt på bra. Mikael (dessutom NCS ordförande) kunde berätta att NCS nu efter några års kräftgång vad gäller antalet medlemmar hade lyckats bryta nedgången och att läget nu var stabilt.

 

/bilder/data/697/medium/005_rsm_te_0161.jpg
Thomas Regnell som är NCS kassör rapporterade att ekonomin är i någorlunda balans och att resultatet nu går ungefär +-0 vilket är ett klart framsteg jämfört med tidigare förlustår.

 

Vad som händer i framtiden är svårt att sia om, men läget är i alla fall för tillfället stabilt och förhoppningsvis kommer Ciklidbladet att kunna ges ut i ytterligare några år

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0439.jpg
Större delen av NCS styrelse samlade utanför möteslokalen. Från vänster Mikael, Thomas, Alexander, Albin och Ola.

 

/bilder/data/697/medium/005_Middag_0164.jpg
Efter årsmötet och en stunds vila var det dags för en 3-rätters middag på det trevliga hotellet Ekoxen mitt i Linköping. Vi var ca. 45 stycken som avnjöt den goda middagen och hade trevligt i varandras sällskap.

 

Diverse vinster delades ut till de några av de som aktivt bidragit med artiklar till Ciklidbladet under året. Guldabborren är ett pris som sedan 17 år tillbaka delas ut till en medlem som på ett förtjänstfullt sätt under året har arbetat för NCS bästa. I år tilldelades Gabriella Ekström (alias Gabbi) detta pris. Hon var dock personligen inte närvarande. Stort grattis till Gabbi för det välförtjänta priset.

 

En stor del av kostnaderna för stämmans genomförande täcks genom lotterier med vinster som skänkts av olika sponsorer. Utan dessa sponsorers bidrag är det ingen tvekan om att stämmorna skulle ha svårt att gång efter gång kunna bjuda in så förstklassiga föredragshållare.

 

Sponsorer: Akvarielagret, Akvarieleasing, Gibbon, Akvarieteknik, Bromma Zoo, Nols Ciklidhobby, Cikliden (fd Hageby Cikliden), Trop Akvariefiskimporten, Fohrman Aquaristik, Diskus Varberg, Guldfisken, Linkan, Imazo, Djurmagazinet Fyra Tassar, Djurkompaniet, Akvarievalvet, On the Rocks, Djurmagazinet Västervik, Ojzoo, Magnus Mattiason MM Import, Linköpings Akvarieförening, Lars Andersson och Wilhelm Lubkowitz.

 

/bilder/data/697/medium/005_Middag_0169.jpg
Både under lördagen och söndagen såldes det lotter och drogs vinnare i olika lotterier. Det mest kända lotteriet är det s.k. ”dyringlotteriet” som av tradition genomförs på lördagskvällen och som brukar ha ett extra fint prisbord (se ovan).

 

/bilder/data/697/medium/005_Middag_0172.jpg
Dyringlotteriet innebär att man betalar vad som står på lotten. Dvs står det nummer 4 på lotten så betalar man 4 kr, står det 90 så betalar man 90 kronor. De blåa och rödprickiga lotterna ovan är mina dyringlotter (för 512 kronor) och som vanligt hade jag inte någon större tur i lottdragningen, men jag vann i all fall en pump så jag gick inte helt lottlös från dragningen.

 

Kvällen var i alla fall mycket trevlig och efter middagen så samlades vi i hotellets bibliotek och satt och surrade till långt in på natten.

 

Söndag 25/5
Det var lite segt att komma upp på söndagsmorgonen men föredragen började ju först kl. 10.00 och efter lite god frukost på hotellet kunde vi köra igång med söndagens program.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0300.jpg
Först ut var Mark Breeze som pratade om ”My recent Peruvian Apistogramma collection trip”.

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0174.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0185.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0187.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0193.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0194.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0197.jpg /bilder/data/697/medium/006_Breeze_Collecting_Apistogramma_Peru_0202.jpg
Marks föredrag var en intressant reseberättelse. I hans lördagsföredrag gick han noggrant igenom hur man skulle bära sig åt för att odla Apistogramma. I detta föredrag fick vi istället se bra foton på mängder av vackra Apistogramma och för varje art beskrevs det hur biotopen såg ut, vattenvärdena etc. etc. Ett mycket intressant föredrag där man verkligen blev sugen på att skaffa fler av dessa dvärgciklider. Mark är rent allmänt ett fynd som föredragshållare och han pratar kunnigt, intressant och med inlevelse och visar bra foton.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0092.jpg
Ett stort bakslag för årets ciklidstämma var deltagarantalet. På lördagen var vi ca. 60 åhörare och på söndagen ca. 50 och det var betydligt färre än tidigare år. Föredragshållarna var förstklassiga (världsklass) och arrangemanget väl genomfört så det var inte där det felades. Kanske är det annat än utmärkta föredraghållare som idag i främsta hand efterfrågas – kanske mer av miniutställningar, workshops, debatter, föredrag i ämnen som är inne just nu, lägre entréavgifter etc.etc. Vad vet jag, något nytt måste i alla fall till om ciklidstämmorna skall ha en framtid

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0301.jpg
Möteslokalen hade 150 platser och eftersom det var gott om lediga stolar så kunde man i alla fall bre ut sig. Inget ont som inte hade något gott med sig.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0299.jpg
Söndagens andra föredrag hölls av Willem Heijns och handlade om hans akvaristiska historia från hans första akvarium 1975 till hans nuvarande ciklidrum (Cichlidarium).

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0219.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0220.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0223.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0226.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0235.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0241.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0243.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0255.JPG /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0269.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0275.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0287.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0288.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0292.jpg /bilder/data/697/medium/007_Heijns_My_cichlidarium_0278.jpg
Det skall direkt sägas att mitt intresse för centralamerikanska ciklider är rätt litet, men Willem är nog en av världens bästa akvariefisk-föredragshållare så det var ändå oerhört intressant att ta del av hans berättelse som startade 1975. Sedan beskrev han i detalj hur han byggde upp sitt nuvarande akvarierum i garaget, hur han valde fiskar till sina jätteakvarier (3 resp. 4 meter långa) och hur allt gick åt fanders med buller och brak. Hur taket ruttnade och fick bytas, hur han startade upp akvarierna på nytt men de bara läckte och läckte och hur sedan 4-metersakvariet sprack, lagades och på nytt läckte, men ändå på slutet så såg han i alla fall optimistiskt på framtiden (den gröna stapeln på fotot ovan).
Kort sagt – en jobbig akvaristisk resa för Willem men lysande underhållning för oss åhörare.

 

Näste föredragshållare skulle Sverre Sjölander ha varit, men som ”tur” var kunde han inte komma (även om han tråkigt nog blivit sjuk). Att det var tur att han inte kom har absolut inte något att göra med att han håller dåliga föredrag, tvärtom Sverre är en fantastisk fördragshållare. Nej orsaken till detta var att söndagens program var alldeles för digert och först var tänkt att sluta kl. 15:30. Alldeles för sent och dessutom var många sega efter nattmanglandet och om det skall hålla på så länge på söndagen måste också lunch vara inlagt i programmet. Samma överambition var det också i förra årets program i Stockholm där det på slutet bara var en handfull åhörare kvar när mötesarrangörerna sa sina avslutningsord. Nej, stämman bör vara slut kl. 14.00 på söndagen.

 

/bilder/data/697/medium/001_Ciklidst_mman_2010_0298.jpg
Nu blev istället Evert van Ammelrooy stämmans siste föredraghållare och hans föredrag handlade om hans resa till Kigoma i Tanzania.

 

Nedan lägger jag in några av de foton som han visade (fler finns i Goldarkivet) under sitt föredrag.
/bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0309.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0336.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0321.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0316.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0340.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0342.jpg /bilder/data/697/medium/008_Ammelrooy_Kigoma_Tanzania_0344.jpg




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar