Övrig dekoration

Övrig dekoration

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Löv som plockats i naturen är ett dekorativt inslag. Idealiskt också för t.ex. en Sydamerika-biotop. Akvariet på filmen var med i en tävling om naturligaste biotopakvarierna.

 

Löv och annat

Det finns naturligtvis mycket annat man kan använda när man inreder ett akvarium. På hösten kan man plocka nedfallna boklöv (om de inte sjunker lägg dem en kort stund i hett vatten).

Ett dekorativt inslag kan vara bamburör (bambu är ett samlingsnamn för jättegräs) som man sticker ner i botten. Använd inte för många eftersom de är av trä och dessutom kan en del bambusorter innehålla gifter (t.ex. s.k. jättebambu) och dessutom kan ”bambu” inköpt i blomsteraffärer vara behandlade. Så var försiktig om du använder bambu, välj ”säker” bambu och starta med några få ”bamburör” och ge noga akt på vad som händer i akvariet i början.

Det finns säkert fler saker man kan hitta i naturen eller i akvarieaffären som man tycker är dekorativt.

Akvarium inrett med bland annat bambu. Det finns ett flertal små guramiarter i akvariet.

 

Rötter

Trärötter kan vara mycket dekorativa i ett akvarium och är också nyttigt för en del fiskar, t.ex. sugmalar, som kan tillgodogöra sig vissa ämnen som finns i dem.

Allt trämaterial skall helst vara "dött" sedan en lång tid tillbaka, eftersom "färskt trä" kan innehålla giftiga ämnen som löser sig i vattnet. Man skall därför inte plocka dekorationsrötter i naturen (med undantag enligt nedan), köp de som finns i akvarieaffärerna.

Om man ändå vill plocka sina egna, välj sådana grenar som legat en längre tid dränkt i en sjö, eller i en torvmosse. En liten tunn gren från ett lövträd kan också fungera även om den är relativt färsk. Undvik alltid tjocka grenar (om de inte kommer från t.ex. en torvmosse) samt grenar från barrträd. De senare avger terpentin som förgiftar vattnet.

Allt trä innehåller en viss del garvsyra som gör vattnet surare och dessutom brunfärgar vattnet rätt mycket. Därför skall man aldrig lägga i för många rötter i ett akvarium, speciellt inte i akvarier där man har fisk som gillar alkaliskt vatten. Efterhand som rötterna blir urlakade, färgar de inte vattnet så mycket och påverkar inte heller pH-värdet i lika hög grad och då kan man ju lägga i ytterligare en rot.

Lägg inte i för många trärötter eftersom de färgar vattnet rätt mycket. I detta akvariet har man valt mängder av rötter vilket syns på lite brunare färg.

 

Ett problem med rötter brukar vara att de inte sjunker, speciellt om de legat torrt en tid. Lättast löser man det genom att lägga dem i blöt så de får suga åt sig vatten, efter några veckor sjunker de. Man bör vara försiktig med att lägga tyngder på dem, för att på så sätt få dem att ligga kvar på botten. Helt torra rötter har en enorm lyftkraft och ramlar tyngderna av, kan de slå sönder mycket när de flyter upp.

Dekorationer såsom döskallar eller statyer? Vackert eller fasansfullt inslag i akvariet? Åsikterna varierar, men fiskarna bryr sig knappast.

 

Dykare, skattkistor etc.

Något som inte nämnts är dykare, skattkistor, döskallar etc. Att vi inte tagit upp det beror inte på att de inte skall förekomma i ett akvarium, utan kanske mer på att det inte passar i ett akvarium om man vill försöka att efterlikna fiskarnas naturliga miljö. Fiskarna bryr sig dock knappast om man väljer att använda sådana produkter i inredningen och det är upp till var och en att själv avgöra vad man tycker är snyggt. Som tur är har vi alla olika tycke och smak, det vore ju tråkigt om alla akvarier såg likadana ut.

En del akvarister ser med förakt på sådana som placerar en dykare etc. i sitt akvarium. Det är dock rätt löjligt eftersom fiskarna, som sagt inte bryr sig och det viktigaste är ju att erbjuda dem en sådan miljö att de trivs och om man då tycker att en skattkista är dekorativt är det okej. Det är i så fall förövrigt minst lika onaturligt att ha ett filter hängande synligt i ett akvarium som att ha en dykare.

Det går att kombinera onaturliga element för att skapa en typ av installation. Vackert eller ej är upp till dig

 




Första sidan Akvarieguide Inredning