UK Aquascaping Championship 2016

UK Aquascaping Championship 2016

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman om ej annat anges

Gold-medlemmar kan klicka upp fotona i artikeln till fullformat.
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 58 st) att titta på (gäller enbart goldmedlemmar) från detta evenemang.
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om UKASC 2016, gör det i denna forumtråd.

Lördagen den 15 oktober arrangerades brittiska mästerskapet i Aquascaping i Bridgwater som ligger strax söder om Bristol i sydvästra England. Detta var finalen dit 10 st aquascapare hade kvalificerat sig, men innan finalen hade det varit kvalificeringstävlingar runt om i England och det var från dessa som de 10 bästa gick vidare till finalen och det fanns därför tävlingsdeltagare från hela Storbritannien.

Arrangör var den engelska grossisten J & K Aquatics och tävlingen hölls i en avdelad avdelning på deras lager. Alla deltagare började från noll och ett antal lådor med olika stenar och rötter (från J & K-sortimentet) placerades ut i lokalen innan start och därifrån fick varje deltagare innan starten plocka åt sig det de behövde (de kunde sedan inte komplementera under själva tävlingen). De fick också följa med ut på lagret där de ur J & Ks sortiment fick välja den sand/grus de ville ha till sitt akvarie. Växter hade de i förväg fått beställa från en växtproducent och dessa låg i en obruten låda vid deras resp. akvarie. Var och en av deltagarna hade naturligtvis i förväg kunnat kolla på J & K-hemsidan för att se vad de hade i sitt sortiment och därför i förväg kunnat planera en del hur de skulle inreda sitt akvarie.

När väl “startskottet” gick blev det full aktivitet på de 10 tävlande. De flesta av dessa hade också med sig anförvanter som ”bistod” dem med goda råd (de fick dock inte hjälpa till praktiskt) eller bara hejade på.

De tävlande hade ca. 3,5 timmar på sig att bygga upp och inreda ett akvarium och sedan fylla det med vatten. En del av deltagarna var färdiga i god tid innan tiden hade gått ut, medan andra jobbade fram till sista sekunden.

De fick inte ha med sig eget dekorationsmaterial, men verktyg fick de ha med sig och de allra flesta hade med sig sina egna planteringsattiraljer för växter, flera hade med sig sågar (för att såga till rötterna) och handsläggor och t.o.m. vinkelslip (för stenarna).

 

Under varje akvarium satt det en lapp med namnet på den tävlande och varifrån denne kom samt ett foto på det akvarium som denne hade kvalificerat sig till finalen med. Akvarierna i sig stod kanske lite väl högt för att småttingarna som besökte tävlingen skulle kunna nå upp och kolla på (om inte föräldrarna lyfte dom) men på lappen kunde de alltid kolla.

Röstningen bestod sedan av 2 delar. Dels från besökarna som kunde rösta på sin favorit genom att lägga ner en pollett i ”dennes” låda och dels från de 4 huvuddomarna (som bedömde alla akvarier med poäng utifrån olika kriterier). För slutresultatet så rangordnades sedan akvarierna för dessa bägge grupper och räknades sedan ihop för att få fram ett slutresultat.

<

De 10 deltagarna jobbade febrilt emellanåt och mellan varven backade de undan för att sitta ner en stund och betrakta sitt akvarium innan de fortsatte.

Allt efterhand växte de olika akvarierna fram. Deltagarna jobbade alla på olika sätt, en del skapade väldigt fritt medan andra hade gjort noggranna ritningar i förväg för hur deras akvarium skulle se ut.

 Det var också planerat med en del kringaktiviteter under dagen, men det fungerande inte riktigt som det var tänkt. Dels för att eventet från det att det öppnades för publiken, tills dess att det avslutades varade hela 5 timmar. De allra flesta av besökarna var också sådana som var kunder i den stora akvarieaffär som låg i samma byggnad och dessa tittade bara in en kort stund för att sedan kanske eventuellt komma igen till prisutdelningen. Detta i kombination med den långa tiden gjorde att det var ganska få besökare inne i tävlingsområdet utom i slutfasen – men då var ju alla intresserade av själva tävlingen och inte av något annat.

Jag satt dock där en stund och signerade Back to Nature böcker (foto UKASC) och Mustafa Erdogar som är en mycket duktig turkisk aquascaper visade hur man gjorde när man ”scapade” ett akvarium. Jag skulle också ha hållit ett föredrag – 40 years with aquariums – men det ställde vi in eftersom det just då var så få besökare där. Som tur var (för mig) hade dock J & K 2 dagar tidigare haft ett Öppet Hus för affärer och där hade jag hållit samma föredrag. Annars hade det ju varit lite surt att lägga ner jobb på att sätta ihop ett föredrag på engelska och sedan inte fått hålla det.

Så var då tävlingen över och publikens röster samlades in och de 4 domarna gick runt och gjorde sin bedömning av de 3 akvarierna. De som var domare var Mustafa Erdogar från Turkiet, jag själv, Andreas Meyer från Tyskland samt Paul James som äger J & K Aquatics (som stod för arrangemanget).

Pristagarna (deras akvarier kan ses nedan) kan ses på detta foto – från vänster Dan Harris från Isle of Wight som blev 2:a, Alexea Tonge och Hayley Sloman från Plymouth som delade 3:e platsen, samt Stephen Rhodes från Lancashire som vann.

Och på detta foto är vinnaren omgiven av domare och sponsorer (Foto: UKASC).

Och här är alla 10 deltagarna samlade (Foto: UKASC).

Sammanfattningsvis så var jag klart imponerad av resultatet. För kvalitén på tävlingsbidragen var mycket hög med tanke på att det inte är helt lätt att på bara några få timmar bygga upp ett helt nytt akvarium. Det var också spännande att vara på plats och se på hur de byggde upp sina akvarier. Vore kul om vi kunde arrangera något liknande i Sverige.

Nedan visar jag fotona på pristagarnas akvarier. Samtliga akvarier kan ses (enbart Goldmedlemmar) i Zoopets stora fotoarkiv. 

Förstapristagaren Stephen Rhodes akvarium.


Andrapristagaren Dan Harris akvarium.

 Tredjepristagaren Alexea Tonges akvarium.

 Tredjepristagaren Hayley Slomans akvarium.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar