Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text och foto: Kjell Fohrman
Observera att ”föredragsfotona” har fotats av på duken och ursprungsfotona har tagits av föredragshållaren. De återges här i sämre kvalitet än de visades på föredraget.
Det finns fler foton (totalt 211 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppen för Goldmedlemmar).
Dessutom har PiaJo har lagt in en del foton från mässan i Zoopets fotoarkiv för Goldmedlemmar och dessa kan ses på denna sida.
Alla foton nedan är klickbara till fullformat (gäller enbart Goldmedlemmar).
Artikeln kan diskuteras i denna tråd.
Den 4-6 april arrangerade Nordiska Diskussällskapet i samarbete med bl.a. Malmö Akvarieförening en stor akvariemässa i Baltiska Hallen i Malmö. Här kunde man t.ex. titta på ett diskuschampionat, ett räkchampionat, och en aquascapingtävling för nanoaakvarier, handla i och kolla på en massa montrar som akvarieorganisationer och företag hade, och lyssna på en massa föredrag. Kort sagt en akvariemässa som var något av ett unikum för Sverige.
FREDAGEN DEN 4 APRIL
Jag blev upplockad för avfärd mot Malmö mycket tidigt på fredagsmorgonen av Roger som också är medlem i Göteborgs Ciklidgrupp. Vi var därför nere vid mässlokalerna i Malmö redan före kl. 10 på förmiddagen. Roger åkte sedan vidare mot den det offentliga akvariet ”Blå planeten” i Köpenhamn medan jag gick in på mässan. Mässan skulle visserligen först öppna kl. 13 men anledningen till att jag kom ner så tidigt var att jag var domare i Aquascapingtävlingen för Nanoakvarier och ville hinna med att gå igenom dessa innan mässan öppnade.
Totalt var det 21 akvarier som deltog i denna tävling och jag var domare tillsammans med Ole Pedersen från Danmark. Det gick att få totalt att få 100 poäng (Akvariets harmoni: max.20 poäng; Växternas komposition/kondition: max. 20 poäng; Originalitet/nyskapande: max 10 poäng; Inredning/design: max. 10 poäng; Teknik: max. 10 poäng; Långsiktig hållbarhet: max. 10; Djuren: max. 10 poäng; Extra: max. 10 poäng).
Kvalitén på akvarierna var överlag mycket hög och hela 5 akvarier samlade ihop över 70 poäng. Ovan ses de 3 bästa akvarierna från vänster till höger. Vinnare blev Christian Brams och tvåa blev Janne Johansson, medan Christian också blev trea, men som sagt även övriga akvarier höll en hög kvalitet och både jag och Ole tyckte att det var riktigt trevligt att döma en tävling där så många av deltagarna hade gjort så bra ifrån sig (samtliga tävlande nanaoakvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv).
Efter att jag hade fullgjort mitt uppdrag som inte var alltför betungande så gick jag runt lite och kollade i de olika montrarna på mässan och här fanns verkligen mycket att titta på. Det fanns såväl företag som sålde olika produkter ……….
…….. som akvarieföreningar som gjorde reklam för sig själva. Från vänster ovan ett diskusakvarium i Malmö Akvarieförenings monter, Skandinaviska killisällskapet samt Nordiska Ciklidsällskapet.
Ett lite udda inslag var ”rovfisksällskapet” som hade ställt ut ett stort akvarium med stora och intressanta fiskar (varav några kan ses ovan) fast man blir ju lite förvånad över att när det samlades som flest folk framför deras akvarium var när de bytte vatten och håvade fisk (översta fotot) och inte när fiskarna simmade runt i lugn och ro.
I några av försäljningsmontrarna fanns också en del både vanliga och ovanliga vackra fiskar som gjorde att man tog god tid på sig att kolla runt. Från vänster till höger diskusar, L240, Corydoras marmoratus.
Förutom mässmontrar fanns det också ett räk- resp. diskuschampionat att titta på och det gjorde jag självklart också och jag kommer att återkomma till dessa lite längre ner i artikeln.
På fredagskvällen var det först lite mingel i mässlokalen och sedan minglade och surrade vi en hel del i hotellbaren (se ovan) och på rummen. Vissa surrade t.o.m. så mycket på rummen att övriga gäster i omkringstående rum påstod att de inte kunde sova. Det må vara hur det vill med detta men trevligt hade vi i alla fall på fredagsnatten.
LÖRDAGEN DEN 4 APRIL
Under lördagen och söndagen hölls också en hel del föredrag och jag lyssnade på de allra flesta av dessa. Tyvärr så hade arrangörerna pga sjukdom i allra sista stund fått en del avbokningar och de tvingades att i allra sista stund kasta om i programmet.
Vi var ett knappt hundratal som samlade oss för att lyssna på det första föredraget som skulle hållas av dansken Thomas Andersen. Kan för övrigt vara värt att nämna att i blå skjorta på första raden sitter Ole Pedersen som var domare i nanotävlingen och till vänster om honom hans fru Anja som också bistod i dömandet.
Thomas föredrag (som hölls på engelska) handlade om ”Deep water cichlids from Lake Tanganyika. Part 1: Limnochromines”.
Denna grupp av fiskar är på många sätt väldigt intressanta och idag väldigt ovanliga – de var betydligt vanligare i handeln på åttiotalet. Anledningen till att de idag är ovanliga är väl dels att de är svårfångade i Tanganyikasjön (de lever djupt), samt att de inte är så färgsprakande. Dock så har de ofta ett mycket intressant beteende och är ganska lätta att odla så de förtjänar absolut en större uppmärksamhet. Om detta och om hur de skulle skötas berättade Thomas på ett bra sätt och han visade dessutom många bra foton på de olika arterna.
En tråkig sak var dock det stundtals störande bakgrundsbruset från pratet i mässhallen utanför och det gjorde att det speciellt för de som satt långt bak i hallen var svårt att höra vad föredragshållaren sa.
Näste föredragshållare var Bosse Quiding som pratade om en resa han och ytterligare ett gäng hade gjort till ”Rio Nhamunda och Lake Guariba.
Bosses föredrag var ett rent reseföredrag och det var mycket underhållande och man funderande nog ibland över om det han sa stämde eller inte. Men kul var det och tiden går fort när Bosse släpper loss.
Nästa föredrag höll Felipe Cantera från Uruguay. Felipe har faktiskt bott många år i Sverige (i Lund) och det var här som hans akvarieintresse väcktes. 1996 (om jag minns rätt) så flyttade han dock tillbaka till Uruguay och där har han varit bosatt sedan dess.
Hans föredrag (som hölls på svenska) hade titeln ”Fishcollecting in Uruguay” och handlade om att han idag guidar olika grupper med akvarister (främst har det varit amerikaner och norrmän) runt om i Uruguay så att de kan leta fisk. Det var ett mycket intressant föredrag där man blev guidad runt i olika miljöer där vi fick reda på hur man fångade fiskar och även vilka fiskar som man kunde hitta där (många av arterna är extremt ovanliga inom handeln). Även detta var ett mycket givande föredrag om ett rätt okänt men ändå mycket intressant akvaristiskt område.
Lördagens föredragsrunda avslutades med att man kunde välja mellan två föredrag……
……..dels var det Christian Brams som höll ett föredrag om aquascaping…...
……. och dels var det Dieter Untergasser som pratade om ”Discus Health”. Jag valde det senare trots att jag inte är direkt diskusintresserad och trots att jag aldrig har problem med sjukdomar på mina fiskar. Jag valde ändå detta föredrag eftersom jag visste att Dieter är otroligt kunnig om fisksjukdomar i allmänhet.
Det visade sig vara ett alldeles utmärkt val eftersom det nog var det bästa ”fisksjukdomsföredrag” som någonsin har hållits i Sverige och det handlade egentligen också mer om fisksjukdomar i allmänhet än om specifika diskussjukdomar. Här gavs massor av utmärkta råd på vad man kan göra vid olika sjukdomar och det gav i alla fall mig mycket att tänka på. Tyvärr hade jag dock inte med mig papper och penna så att jag kunde anteckna det han sa så jag avstår därför från att referera hans föredrag då jag kan minnas vissa saker fel. Mycket sorgligt dock att det bästa sjukdomsföredrag som någonsin har hållits i Sverige bara hade 20 åhörare.
Mellan föredragen eller om man hoppade över ett av dom så kunde man gå runt i mässlokalerna och titta på annat som ägde rum och en sådan sak var räkchampionatet där man i ca. 60 tävlingsakvarier kunde beskåda olika grupper av räkor.
Klassen på räkorna var mycket hög och det var nog väldigt många av besökarna som blev rejält sugna på att starta med räkor. På söndagseftermiddagen auktionerades också många av tävlingsräkorna ut så chansen fanns att slå till direkt.
Det tävlades i 8 olika klasser och från vänster ovan ses de 3 vinnarna i klasserna - Neocaridina davidi, red, Caridina cf. cantonensis, black bee samt Caridina cf. cantonensis, other crossings.
På lördagskvällen var vi ett rejält gäng som satte oss till bords för middagen på hotellet. Maten var helt OK (speciellt med tanke på pris och att många skulle ha mat samtidigt). Det allra viktigaste var dock att man fick tjöta ”fisk” och diverse annat med en massa trevliga vänner – såväl gamla som nya.
Under kvällen drogs också vinnarna i det så kallade dyringlotteriet som hade många fina vinster och för en gångs skull så hade jag turen med mig och vann fast å andra sidan så behövde jag inte något just då så min vinst fick gå vidare till näste vinnare. Kanske lite onödigt då att köpa lotter kan man tycka, men lottpengarna gick ju till en god sak och jag brukar aldrig vinna så…....
Det delades också ut en del hedersutmärkelser. Dels så tilldelades David Rejdemyhr guldabborren av NCS och dels tilldelades Lasse Forsberg Akvariets Oscar av SARF. Ingen av dessa var dock på plats så fotot ovan på Lasse togs på Göteborgs Ciklidgrupps medlemsmöte 3 dagar senare.
En lång och trevlig dag och kväll som dock inte blev så himla sen – kanske beroende av att det varit en lång dag på mässan och att fredagsnatten blev väl sen.
SÖNDAGEN DEN 6 APRIL
Mässans tredje dag innehöll även den en rad med föredrag och först ut denna dag var 2 valbara föredrag – dels så var det Dieter Untergasser som pratade om ”Discus feeding” och dels var det andra delen av Thomas Andersen föredrag om ”Deep water cichlids from Lake Tanganyika” som denna gång handlade om ”Xenotilapia”.
Jag valde det senare föredraget och även denna dag höll Thomas ett intressant föredrag om dessa fiskar och hur man skall hålla dem.
Även i nästa omgång gick det att välja – dels så höll Christian Brams samma aquascapingföredrag som dagen innan och dels visade Mikael Håkansson ett par akvaristiska resefilmer. Mikael hade fått hoppa in i sista sekunden pga återbuden från några av föredragshållarna. Som tur var så hade han några resefilmer liggande i sin dator (dels från Sydamerika och dels från Indonesien) som han visade och pratade till. Trots att han inte hade hunnit förbereda sig på något sätt så var det ett mycket bra och intressant föredrag.
Efter att Mikael slutat så lyssnade jag en stund på Christian och även hans föredrag var synnerligen uppskattat av den talrika åhörarskaran.
Söndagens sista föredragshållare var Felipe Cantera som pratade om ”Gymnogeophagus-land ” och landet ifråga var av naturliga skäl hans hemland Uruguay.
Här återfinns det en stor mängd olika Gymnogeophagus-arter och sannolikt är en hel del av dessa nya arter som aldrig blivit artbeskrivna. Det var ett mycket bra föredrag och vi fick även reda på hur dessa fiskar skall hållas.
Det var ingen tvekan om att man blev sugen av Felipes föredrag och han hade dessutom haft med sig en del grupper med småyngel från Uruguay till mässan och dessa auktionerades ut efteråt. Så jag passade på att kapa åt mig en grupp med 6 yngel av Gymnogeophagus labiatus, 3 Puentes (foto på en vuxen hane ovan) och dessa går nu på tillväxt hemma hos mig.
Med detta var söndagens föredrag avslutade och för mig återstår bara att rapportera om Diskuschampionatet. I ca. 130 akvarier gick väldigt vackra diskusar som visade upp sin bästa sida mot besökarna och många blev nog rejält sugna. Ovan ses vinnaren i klassen ”Striped” och denna blev också Grand Champion vinnare (dvs den bäste av alla klassegrare). Den som tävlade med denna fisk var Clive Brampton från England.
Klassegrare:
Rad 1 från vänster: Heckel, Open, Pattern.
Rad 2 från vänster: Scandinavian bred, Solid, Spotted.
Rad 3 från vänster: Stendker Challenge, Wild, samt en oplacerad. Denna variant tyckte jag var lite extra häftig eftersom den innehåller 2 helt olika mönster på kroppen, men den fick inget pris: Segraren i klassen ”Wild” var den klassvinnare som föll mig allra mest i smaken och tänka mig ha i ett eget akvarium. Så kanske – en gång så ……..
Med detta har jag avslutat min rapport från akvariemässan i Malmö och det var dags att bege mig hem – men innan dess vill jag göra en sammanfattning av hela helgen.
Sammanfattning:
En helt fantastisk helg med en aquascapingtävling för nanos, ett räk- resp. diskuschampionat och dessa 3 tävlingar höll alla hög internationell klass (jag vet för jag brukar ju åka runt på akvarieevenemang). Det var också bra och intressanta montrar med varor för den köpsugne, en hel bunt med fantastiskt bra föredrag och en lyckad middag.
Visst några saker kunde kanske ha gjorts bättre som det där med sorlet under föredragen och att en del saker kunde ha koordinerats bättre. Det gjorde dock inte något att några föredragshållare uteblev, dels för att de föredrag som hölls alla var väldigt bra och de få luckor som uppstod kunde man mer än väl fylla genom att istället strosa runt i mässlokalerna så det kunde kanske t.o.m. ha varit något färre föredrag. Ett föredrag jag saknade var däremot ett miljöföredrag – speciellt idag när vår hobby är så hotad från många olika håll så saknades detta.
En annan synpunkt är att det vore trevligt om räk- och diskuschampionaten gjordes mer publikvänliga genom att lappar med poängen (inte bara totalpoängen utan hela sammanräkningen) för varje akvarie samt att det även angavs vilken variant som fanns i resp. akvarie. Detta skulle säkert stimulera köplusten i än högre grad hos publiken. Denna synpunkt gäller dock absolut inte specifikt just för denna mässa utan sådan information finns heller aldrig på internationella mässor vilket är lite tråkigt.
Att genomföra en mässa som denna kräver oerhört mycket ideellt arbete och det är tyvärr alltför få akvarister som är beredd att ta på sig detta otacksamma slitgöra och därför kan inte allt bli helt perfekt. Utefter förutsättningarna är det helt enkelt otroligt att man lyckades dra det hela i land och jag tror nog att detta var det bästa akvarieevenemang som någonsin arrangerats i Sverige. Ett stort tack till Nordiska Diskussällskapet och deras medarrangörer till en förstklassig akvariemässa.