Akvariets Dag i Århus 2006

Akvariets Dag i Århus 2006

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Det finns betydligt fler foton (totalt 70 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart för Goldmedlemmar).
Alla foton kan klickas upp till fullformat (gäller enbart för Goldmedlemmar).

Helgen den 21-22/10 arrangerade 70 års jubilerande Århus Akvarieförening Akvariets Dag och inte nog med detta under samma helg (+ fredagen den 20) arrangerade de också en stor akvariemässa/utställning.

Själv anlände jag till mässan samtidigt som den öppnade (kl. 12.00 på fredagen) och blev kvar där tills den stängde på söndagen. Allt för att jag skulle hinna med att fota allt, men ändå var jag vid hemkomsten minst sagt irriterad på mig själv eftersom jag då kom på att att jag tagit ytterst få foton på själva mässmiljön, människorna som besökte mässan, själva montrarna etc. Jag hade istället hela helgen fastnat framför de många snygga akvarierna och fiskarna och "bara" fotat dom, så det blir mest sådana foton ni får se i denna artikel.


Själva mässlokalen var rejält stor (ca. 850 kvm) och innehöll mängder av olika montrar där akvarieföreningar, akvarieorganisationer, akvarieaffärer, grossister, websidor och offentliga akvarier ställde ut.
Det avhölls också flera tävlingar som ett Guppychampionat samt tävlingar om snyggaste klipp-, salt och växtakvariet.


Den kategori som hade flest deltagare var "Klippakvarier" och i denna kategori tog Jesper Taustrup (som vi i Zoopetklubbväst känner väl efter vårt besök hos honom för ca ett år sedan) med vänner hem storslam. Detta eftersom de med sina "Back to Nature-akvarier" belade de 3 första platserna.
Ovan ser vi det vinnade akvariet som var ett artakvarium.


Arten som befolkade detta akvarium var Pseudotropheus saulosi.


Detta tanganyikaakvarium placerade sig på tredje plats. Lägg speciellt märke till alla algerna som både gör akvariet (detta gällde även för flera av de andra akvarierna i denna monter) oerhört vackert och än mer naturtroget.


Ett annat snyggt akvarie i "Back to Nature-montern" var detta stora tanganyikaakvarium.


I detta akvarium gick det också en grupp med Ophthalmotilapia ventralis och ovanstående hane blev nog mässans mest fotograferade fisk. Detta pga av att han under mässan visade upp sina allra bästa färger och hela tiden spelade för honorna. Han hann också med att leka av ett par av dom.
Därför var det stundtals mycket trångt framför detta akvarium.


Klassen för saltvattensakvarier innehöll bara 2 akvarier - men dessa akvarier var å andra sidan mycket snygga och tilldrog sig rejält med uppmärksamhet. Ovanstående Nano Reef-akvarium segrade i saltklassen och inte nog med detta - det röstades också av publiken fram som mässans vackraste akvarium. En mycket välförtjänt utmärkelse.


Denna tuffa räka återfanns i det vinnande akvariet.


Också tvåan i klassen (ett "Mini Nano-reef akvarium") var snyggt även om inte en synlig doppvärmare är något jag gillar i ett akvarium.


Jag vet inte hur många deltagare det var i växtakvarieklassen men det var nog en hel del. Ovanstående minst sagt annorlunda växtakvarium med killis segrade i denna klass. Kul idé, men varför man inte gömde undan doppvärmaren bakom växterna är för mig obegripligt.


Om jag nu minns rätt så blev detta trevliga växtakvarium med kardinaltetror 2:a i klassen.


Trea blev detta BTN-akvarium med nättetror (om jag nu minns rätt där).

Under helgen var det också 5 föredrag.

På fredagen var det ett föredrag och det hölls i utställningshallen av en representant för Kattegatcentret som berättade om hajar.

De övriga 4 föredragen hölls i en lokal i närheten av mässlokalen.
På lördagen var det 3 föredrag och först ut var undertecknad som för lite drygt 40 åhörare pratade om malawiciklider.


Därefter var det dags för Ingo Seidel (som höll föredrag på Guardians of Catfishmötet i Trollhättan förra året) som berättade om en Sydamerikaresa och då främst höll sig till de L-malar som finns där. Detta föredrag var det som samlade flest åhörare (ca 60st).

Lördagens sista föredrag höll Claus Christensen (som ju guidade oss i Zoopetklubbväst runt på Tropica vid vårt Danmarksbesök förra året) som självklart pratade om växter.

Speciellt var det Claus vackra foton på undervattenslandskap i Sydamerika som fastnade på näthinnan.

Nej detta är ingen skog med ett berg i bakgrunden utan ett undervattenslandskap i Sydamerika.

Inget kan hindra en växtfanatiker när han får se en ovanlig växt som bara måste fotas. Växten kan ses vid pilarna till vänster om huvudet på krokodilen.

Claus föredrag sågs av ca. 40 personer. Lite olikt jämfört med Sverige är att här så verkar många bara lyssna på föredrag om det som man är verkligt intresserad av. Detta innebar att större delen av publiken byttes ut mellan de olika föredragen.
Under alla omständigheter verkade alla åhörare vara mycket nöjda med de föredrag som de lyssnade på och då är ju allt som det skall vara.

Under söndagen hölls bara ett föredrag. Det var undertecknad som pratade om "Fisk som sällskapsdjur" samt visade ett bildspel på vackra akvariefoton.

Men tillbaka till utställningshallen där det fanns mycket att titta på.

Bl.a. detta stora (tror det var ca. 3.000 liter) Pangeaakvarium- som innehöll snygga fiskar och en snygg bakgrund. Lite mindre snyggt var det med plastväxterna och de förskräckligt blåfärgade slangarna i vänsterkanten.


I detta akvarium gick bl.a. ett gäng med vackra Pterophyllum scalare, Guyana


En liten miss med utställningen var att det ytterst sällan vid de olika akvarierna var utsatt vilka fiskar som fanns i resp. akvarium. Tråkigt när man kommer hem med en massa fina fiskfoton som man inte vet vad de föreställer. Det är ju också bra för utställningsbesökarna att få den informationen om de fastnar för någon art som de skulle vilja köpa in senare.
I avdelningen för levandefödare var dock namnen utsatta och ovan ser vi en Ilyodon sp. "whitei", Rio Tamazulae, Jalisco, Mexiko


Det fanns även en avdelning med kampfiskhanar.


I många akvarier gick det också färggranna killis.


Vem hinner fota först. Nikon eller Canon? Danmark eller Sverige? Det blev nog oavgjort.


Några vackra honungsgurami gick i ett litet trevligt biotopakvarium.


Flera nya akvariemodeller visades upp. Detta akvarium var rundat på ena gaveln vilket gjorde perspektivet något annorlunda.


Självklart finns det diskus på en akvarieutställning. Här ett vackert exemplar som återfanns i ett akvarium.


Plastfiskar fanns det också. Här som dekoration i Tropicas "växtglas". Dessa är avsedda att säljas i blomsteraffärer och inte i akvarieaffärer.


Dansk Cichlideselskap hade också ett akvarium på mässan. Det innehöll flera vackra fiskar samt var inrett med en snygg Pangeabakgrund.


I detta akvarium återfanns bl.a. denna vackra Scianeochromis fryeri (ghost)-hane. En naturform är det ju definitivt inte, men om det är resultatet av en korsning (mellan S. fryeri och kanske Otopharynx lithobates) eller om det helt enkelt handlar om urvalsodling från en naturlig mutation - därom kan man fundera.

I artiklen ovan har jag missat en hel del som att på lördagskvällen avnjöt vi i trevligt samspråk en mycket god middag med buffébord.
På söndagsförmiddagen så avverkades Nordiska mästerskapet i Aqua quiz. I den ena semifinalen vann Sverige över Norge, medan Danmark slog Finland i den andra.
I finalen var det sedan mycket jämnt. Det svenska laget missade bara 3 av de mycket kluriga frågorna, men danskarna var ännu bättre eftersom de bara hade 2 fel.
Stort grattis till de Nordiska mästarna - Danmark - och ett grattis även till de övriga tävlande lagen som alla var mycket duktiga på att svara på de svåra frågorna.


Sist men inte minst delades också Akvariets Oscar ut och den som i år fick denna prestigefyllda utmärkelse som delats ut årligen sedan 1966 var den välkände danske akvaristen Poul Petersen (se motivering längst ner på sidan).

Övriga på fotot är från höger Claus Christensen (fick sin Oscar 1989), Benny B.Larsen (fick sin Oscar 1985), Erik Lind Larsen (fick sin Oscar 1980) samt Ingemar Ander (fick sin Oscar 1990) som dessutom var prisutdelare eftersom han är ordförande i Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund.
Fotot ovan är minst sagt kornigt men det berodde enbart på att jag missat att batterierna var slut i min kamera - men med hjälp av Photoshop så blev detta "svarta" foto i alla fall acceptabelt och händelsen kunde förevigas.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg och ett stort tack till Århus Akvarieförening och dess medlemmar som lyckats få ihop en mycket bra akvariemässa.

Vinnaren av SARF:s Oscarsutmärkelse år 2006
Oscarsutmärkelsen har i år tilldelats Poul Petersen
Poul har en lång bana som akvarist. Som barn hade han akvarium med klassiska nybörjar-fiskar som ungfödare, barber och danios. Senare, i vuxen ålder, grep han sig ivrigt an den tidens akvaristiska nyupptäckt, nämligen cikliderna i Malawi- och Tanganyikasjöarna. Senare har de flesta inom vår hobby kända fiskfamiljerna hedrats med hans uppmärksamhet: tetror, malar, botior, killis, rasboror, för att nämna några.
Som infödd köpenhamnare sökte sig Poul till Københavns Akvarieforening. I början av 1980-talet blev han invald i föreningens styrelse, där han verkade som sekreterare och ordförande. Under den perioden ägde bl.a. föreningens 75-årsjubileum rum med utställningen Fisk og Fugle i Forum i centrala Köpenhamn. Från 1992 och tio år framåt var Poul ordförande för Dansk AkvarieUnion (DAU) med bl.a. ansvar för kontakter med de övriga nordiska för-bunden. Just nu har han ansvaret för den danska odlingstävlingen inom DAU.
Poul är även verksam inom Dansk Akvariedommersammenslutning, en sammanslutning för utbildade akvariedomare. Den arbetar med och uppdaterar regler för bedömning av akvarier. Vidare utbildar den domare och hjälper föreningarna med domare till hempristävlingar och bedömningar vid utställningar. Fortfarande utgör fiskarna Pouls huvudintresse, men i samband med bedömning av vackra akvarier har växterna kommit att få ökad uppmärksamhet.
Vår vinnare är även ute i föreningarna och håller föredrag, dels om bedömningsregler, men också om akvarier och deras invånare.
Poul Petersen är med andra ord en förgrundsfigur inom dansk akvaristik, verksam som han är både som utövare av själva hobbyn och som aktiv inom föreningslivet. SARF:s Oscars-kommitté gläder sig åt att få dela ut Oscarsutmärkelsen till en så välmeriterad person och önskar honom all lycka.

Sune Holm och Ingemar Ander
Oscarskommittén, Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar