Ciklidstämma/Akvariehelg 2013

Ciklidstämma/Akvariehelg 2013

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare. Observera att föredragshållarnas foton är avfotade från filmduken – i själva verket höll dessa foton självklart en mycket högre kvalité än vad dessa avfotade bilder håller.

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 305 foton från detta evenemang som definitivt kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton i denna artikel kan klickas upp till större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

Den 19/4-21/4 2013 var det återigen dags för ciklidstämman – för mig var det den 36:e ciklidstämman i rad och denna gång var det Albins Ciklider i Växjö som tillsammans med Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) stod som arrangörer. Denna gång ägde stämman rum i Frimurarhuset i Växjö. Även i år var ”Ciklidstämman” kombinerad med ”Akvariehelg” vilket innebär att det var en mix av föredrag och inte bara om ciklider. Totalt var det hela 14 föredrag som hölls av 8 föredragshållare.

Program för hela helgen.
Fredag 19/4
18.00 Samling i hotellobbyn för gemensam gångtur till frimurarhuset.
18.15 Samling i frimurarhuset på våning 3 på Kungsgatan 13B
18.30 Visning av Albin Ekenbergs lokal och Larry Nilssons saltvattensakvarium gruppen kommer att delas på hälften. Dessutom kommer det vara akvaristisk tipspromenad.
20.30 Pizzabuffe
21.00 Föredrag om Albins Ekenbergs bygge av odlingslokaler, bland annat kommer LED-teknik i akvarium att diskuteras.

Lördag 20/4
09.00 Registreringen öppnar
10.00 Inledning
10.10 Unika beteenden hos ciklider i Malawisjön, Jay Stauffer
11.10 Fika
11.40 Valbara föredrag
a: Madagaskarciklider och bygget av en Madagskarbiotop, Albin Ekenberg
b: Koraller i Saltvattensakvarium, Larry Nilsson
c: Räkföredrag, Janne Johansson
12.30 Diskusodling, Ninnie Alders
13.15 Lunch
14.00 Ciklider i Nicaragua, ett besök i Lake Apoyo och Lake Xiloa, Jay Stauffer
15.00 En resa till Tangayikasjön, David Lundwall
16.00 Miljöföredrag om Belo Montedammen, Mark Sabaj
17.00 NCS Årsmöte
18.00 Sarfs Årsmöte
19.00 Middagsbankett med dyringlotteri

Söndag 21/4
09.30 Rio Xingus L-malar, Mark Sabaj
10.30 Valbara föredrag
a: Saltvattenskonvertering av ett 2500 liters akvarium, Larry Nilsson
b: Ivan Mikoljis film ”Undervattensmiljöer i Venezuela” (för de som missade den förra året)
c: Victoriaciklider, Albin Ekenberg
11.30 Fika
11.50 Namngivning av Malawiciklider, Jay Stauffer
12.50 Avslutning med lotteridragning

Fredagen den 19/4
Kl. 18.00 samlades ett rejält gäng i hotellobbyn innan vi tog en promenad till möteslokalen i Frimurarhuset. Väl där så delade vi upp oss i 2 grupper – min grupp besökte först en lokal i källaren på samma hus där Albin Ekenberg odlar en hel del fisk.

A_Fredag_Albins_ciklider_DSC_5064.jpgA_Fredag_Albins_ciklider_DSC_5068.jpgA_Fredag_Albins_ciklider_DSC_5069.jpg

Främst odlas det här Viktoriaciklider men även en hel del annan fisk. Fiskarna var riktigt snygga och i många av akvarierna var också yngel som frodades bra – kort sagt en mycket fin anläggning. Tyvärr hade dock Albin haft lite väl mycket att göra med hela arrangemanget och därför inte hunnit rengöra akvarierutorna. Detta brydde sig knappast fiskarna om utan istället mer vi som gärna ville fota de snygga fiskarna. Men några hyfsade foton lyckades jag i alla fall ta.

Efter att vi hade besökt Albins odling tog min grupp bussen ut till Larry Nilssons saltvattensakvarium.

Fredag.Larrys saltakvarium.

 A_Fredag_Larrys_saltakvarium_DSC_5096.jpgA_Fredag_Larrys_saltakvarium_DSC_5097.jpg

Hans akvarium är väldigt snyggt och på hela 2.500 liter. Här blev det en hel del diskussioner medan vi njöt av det vackra akvariet. Vi blev kvar så länge att vi blev lite väl sena tillbaka till Frimurarhuset där pizzabuffen väntade oss. Pga av att vi var sena hade maten hunnit bli kall men vi var rejält hungriga så det gjorde inte så mycket.

Därefter skulle Albin hålla ett föredrag om bygge av odlingslokaler – men där gick gränsen för mig. En lång dag med en lång resa och 2 intressanta studiebesök fick räcka för mig och jag gick tillbaka till hotellet där det blev en hel del trevligt småprat en bra bit in på natten.

Lördagen den 31/3
Lördagen var den stora mötesdagen och den inleddes med föredrag klockan 10.00 och avslutades sedan först sent på kvällen.

En stor fördel med detta möte var att möteslokalen låg rätt nära hotellet som vi bodde på – egentligen på precis lagom gångavstånd för att man skulle få lite frisk luft när man promenerade mellan de bägge ställena.

Möteslokalen som vi var i under hela helgen var alldeles utmärkt med en stor möteslokal och flera andra utrymmen där man kunde slå sig ner för en stunds fiskprat med goda vänner.

Totalt var vi ca. 90 personer som slog oss ner för att lyssna på lördagens första föredrag.

Lördag.Stauffer.Unika beteenden hos ciklider i Malawisjön.Först ut var amerikanen Jay Stauffer som skulle prata om ”Unika beteenden hos ciklider i Malawisjön”.

A_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5107.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5110.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5112.jpg
A_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5108.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5114.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Malawi_DSC_5116.jpg

Jay var lite svår att förstå eftersom han pratade på en väldigt ”bred” amerikanska, men efter en stund kom man in i hans sätt att prata och han pratade ju också ”populärvetenskap” utan att krångla till det samtidigt som han visade en hel del utmärkta fiskfoton. Helt klart ett bra och intressant föredrag som bl.a. tog upp sådant som ciklidernas ät och lekbeteenden och även snuddade vid sådana ämnen som problemet med Bilharzian i Malawisjön.

 Efter en kortare paus med fika var det dags för nästa föredragshållare. Ja eller egentligen för nästa 3 föredragshållare. För vi hade 3 olika föredrag att välja mellan. Dels var det Albin Ekenberg om ”Madagaskarciklider och bygget av en Madagaskarbiotop”, dels Larry Nilsson om ”Koraller i Saltvattensakvarium” och dels Janne Johansson som höll ett räkföredrag.

Lördag.Johansson.Räkföredrag.Jag valde att lyssna på Jannes räkföredrag. Janne är en känd räkodlare som har stor kunskap om dessa trevliga djur.

A_L_rdag_Janne_Johansson_.jpgA_L_rdag_Janne_Johansson_DSC_5131.jpgA_L_rdag_Janne_Johansson_DSC_5135.jpg
A_L_rdag_Janne_Johansson_DSC_5152.jpgA_L_rdag_Janne_Johansson_DSC_5157.jpgA_L_rdag_Janne_Johansson_DSC_5158.jpg

I hans föredrag fick vi lära oss ”allt” om räkodling, fick lyssna på lite räkhistoria och framförallt så fick vi se en massa fantastiska räkfoton på supersnygga räkor. Ovan kan ni se några exempel på sådana räkor. Kort sagt ett mycket bra föredrag.

Så det föredrag jag valde var väldigt bra och jag hörde av de som valt de andra föredragen att dessa också var väldigt nöjda. Tyvärr drog dock Larrys föredrag en del över tiden vilket gjorde att hela dagen sedan blev lite förskjuten och den tiden gick inte att hämta in eftersom schemat var pressat.

Lördag.Alders.DiskusodlingDärefter var det dags för nästa föredrag som hölls av Ninnie Alders som pratade om ”Diskusodling”. Ninnie, som kommer från Stockholm, har mångårig erfarenhet av att odla diskus och även hon höll ett intressant föredrag där hon delgav sina erfarenheter från detta område.

A_L_rdag_Ninnie_Alders_DSC_5172.jpgA_L_rdag_Ninnie_Alders_DSC_5173.jpgA_L_rdag_Ninnie_Alders_DSC_5167.jpg

Om det nu bara inte varit för det där att hon la ner 5 timmar!!!!! om dagen på sina akvarier så hade man kanske blivit sugen på att börja med diskus. Och jag som lägger 5 timmar i månaden och tycker att det är lagom.

Ett litet problem var att Ninnie hade lite ont i halsen och därför talade rätt lågt – detta gjorde att man inte riktigt hörde vad hon sa. Det hade utan tvekan varit bra om hon (och även en del andra av föredragshållare) hade haft en mikrofon att prata i.

Lördag.Lotteri.

Efter Ninnies föredrag var det lunchdags och det serverades en väldigt god sallad som vi alla med glädje kastade oss över. Lunchserveringen fungerade också bra och snabbt trots att det var en hel del som skulle äta samtidigt.

Direkt efter lunchen var det sedan dragning i ett lotteri och även detta flöt på bra och snabbt. Detta kunde ha blivit problematiskt eftersom det inte fanns någon högtalaranläggning och det var lite stimmigt i lokalen men tack vare att vinstnumren visades på skärmen så framgick det ändå tydligt vilka som hade vunnit.

Efter lunchen var det dags för nästa föredrag och återigen var det Jay Stauffer som skulle prata.

Lördag.Stauffer.Ciklider i Nicaragua.Denna gång om ”Ciklider i Nicaragua, ett besök i Lake Apoyo och Lake Xiloa”. Egentligen var det Bosse Persson som skulle ha hållit ett föredrag om fiskfaunan i Centralamerika, men tyvärr hade han blivit sjuk så därför fick Jay hoppa in i all hast med ett ”Centralamerika-föredrag” som han hade liggande i ”byrålådan”.

A_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5189.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5191.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5194.jpg
A_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5195.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5198.jpgA_L_rdag_Jay_Stauffer_Nicaragua_DSC_5200.jpg

Detta föredrag var dock lite väl ”tungt” för min smak och jag hade svårt att hinna med i svängarna. Jay är ju vetenskapsman och detta föredrag var utan tvekan mer riktat mot de som är specialiserade på dessa ciklider samt de ciklidister som är mer vetenskapligt intresserade än vad jag är. Dock detta var ju ett föredrag som kastades in i all hast pga Bosses sjukdom så ingen skugga skall falla över Jay för att detta föredrag blev lite tungrott. Det skall dock sägas att mycket av föredraget var väldigt intressant och speciellt de delarna där han beskrev arterna i de bägge sjöarna Apoyo och Xiloa och då fick vi även se en hel del mycket fina foton.

Lördag.Lundwall.En resa till Tanganyikasjön.Näste föredragshållare var David Lundwall som pratade om ”En resa till Tangayikasjön”

A_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5213.jpgA_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5220.jpgA_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5229.jpg
A_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5221.jpgA_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5231.jpgA_L_rdag_David_Lundwall_DSC_5225.jpg

Om föregående föredrag var lite tungt så var detta i gengäld ett mycket lättsamt föredrag där vi fick följa David på hans resa till Kigoma i Tanzania. Han berättade om det som hände såväl ovan som under vattenytan och vi fick titta på en massa väldigt bra foton. Kort sagt ett mycket bra föredrag som dessutom gjorde bra reklam för Tanganyikacikliderna.

 Lördag.Sabaj.Belo Montedammen.Lördagens siste föredragshållare var Mark Sabaj som i likhet med Jay kommer från USA. Hans föredrag handlade om den gigantiska miljöförstöring som orsakas av bygget av Belo Montedammen i Brasilien. Tyvärr hade det dragit ut lite på tiden, eller så var folk trötta och orkade inte lyssna på fler föredrag eller så är folk ointresserade av miljöfrågor. Vad vet jag men det var tyvärr inte fler än lite drygt 50 personer som satt kvar när Mark höll sitt föredrag. Detta tyckte jag var väldigt tråkigt – dels för att ämnet är så viktigt och dels för att detta föredrag var helgens bästa föredrag.

A_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5247.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5249.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5261.jpg
A_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5262.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5273.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5281.jpg

Det var som sagt ett oerhört bra föredrag som belyste alla aspekter runt människans dårskap vad gäller dammbyggandet i Brasilien. Det tog upp exakt vad som händer, vad det innebär för faunan i området, hur dammbygget påverkar lokalbefolkningen, vilka miljökonsekvenser det kommer att få (förutom vilka fiskarter som skulle utrotas) som t.ex. kraftigt ökat CO2-utsläpp, vilka proteströrelser som äger rum och att det nu är olagligt att protestera!!!!

A_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5253.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5258.jpgA_L_rdag_Mark_Sabaj_DSC_5264.jpg

Lite lättades dock föredraget upp av att vi fick se lite foton på fiskarter som fanns i området, men som nu riskerar utrotning. Kort sagt ett av de absolut bästa föredrag som jag någonsin har hört och detta föredrag gav lite av samma fantastiska aha-upplevelse som Ivan Mikoljis föredrag gav på förra Ciklidstämman/Akvariehelgen.

Lördag.Middag.Lördag.Middag.På lördagskvällen var det så dags för gemensam middag som avhölls under mycket gemytliga former i trevligt sällskap. Maten var mycket bra och detta gäller både kvällens middag som dagens lunch så den som var hungrig efter helgen får skylla sig själv. På fotot ovan hälsar Albin oss välkomna.

Lördag.Middag.Som vanligt var det ett dyringlotteri med mycket fina vinster. Dyringlotteriet är ett lotteri med 200 lotter där man betalar efter vilken siffra det står på lotten . dvs drog man lottnummer 5 så kostar lotten 5 kr, drog man lottnummer 195 så kostar lotten 195 kr.

Lördag.Middag.Jag tog 5 lotter som kostade ca. 700 kr och vann inte något. Men en del hade mer tur i dragningen.

A_L_rdag_Middag_DSC_5305.jpgA_L_rdag_Middag_DSC_5306.jpgA_L_rdag_Middag_DSC_5307.jpg

Under kvällen delades det också ut en del priser. Från vänster är det Erik Åhlander från SARF som delade ut Akvariets Oscar till Ola Svensson, Wilhelm Lubkowitz från NCS som delade ut bokvinster till några som bidragit i Ciklidbladet. Dessutom så tilldelades Lasse Andersson guldabborren. Tyvärr var inte någon av pristagarna närvarande och det var ju lite tråkigt.

NCS har ju under några år samlat in pengar till ett annat miljöprojekt, nämligen till Stuarts Grants minnesfond för bevarandet av ciklider. På fotot till höger delar Thomas Regnell från NCS ut årets insamlade medel till Jay Stauffer som bl.a. jobbar med just detta projekt.

Lördag.Middag.Sammanfattningsvis så hade vi en mycket trevlig kväll som sedan fortsatte på hotellet till en bit inpå natten, men inte så himla sent åtminstone inte för mig för åldern tar ut sin rätt……

Söndag 21/4

Även söndagen innehöll flera mycket intressanta föredrag även om nu uppslutningen (ca. 60 st) var lite sämre på söndagsmorgonen.

Söndag.Sabaj.Rio Xingus L-malar.Söndagens förste föredragshållare var Mark Sabaj som pratade om ”Rio Xingus L-malar”.

A_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5317.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5322.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5324.jpg

Detta föredrag knöt an till det som han höll på lördagen eftersom det till stor del handlade om de fiskar som nu lever i de områden som nu kommer att förstöras av dammbyggena.

A_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5348.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5350.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5340.jpg

Vi fick även reda på hur det gick till att fånga akvariefiskar och hur man fångade fisk att äta på sina expeditioner, samt lite mer udda saker som vad som kan hända om man äter cashewnötter.

A_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5366.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5368.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5371.jpg
A_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5379.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5377.jpgA_S_ndag_Mark_Sabaj_DSC_5403.jpg

Han visade också foton på och berättade om alla de vackra (och en del – mindre vackra) fiskarter som finns i området.

Söndag.Sabaj.Rio Xingus L-malar.
Självklart visades också ett foto på den fiskart som fått sitt namn efter honom själv, nämligen Peckoltia sabaji. Hans föredrag var mycket bra och intressant och han är dessutom mycket lätt att förstå så hans föredrag var utan tvekan en perfekt start på söndagen.

Söndag.Nilsson.Saltvattenskonvertering av ett 2500 liters akvarium.Efter Marks föredrag var det dags att välja mellan 3 olika föredrag igen. Det var dels Larrys Nilssons föredrag om ”Saltvattenskonvertering av ett 2500 liters akvarium”, dels Albins föredrag om ”Viktoriaciklider”, dels Ivan Mikoljis film ”Undervattensmiljöer i Venezuela”. Den senare är en fantastisk film, men eftersom jag har sett den några gånger (bl.a. på Akvariehelgen/Ciklidstämman förra året) så valde jag bort den och denna gång blev det Larrys saltföredrag som drog det längsta strået.

A_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5412.jpgA_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5409.jpgA_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5416.jpg
A_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5415.jpgA_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5431.jpgA_S_ndag_Larry_Nilsson_DSC_5423.jpg

Larry beskrev ingående hur han hade konverterat ett 2.500 liters tanganyikaakvarium till ett saltakvarium. Det var ett intressant och lärorikt föredrag för han hade mycket att berätta och han visade även en hel del fina foton. Ja han hade så mycket att berätta att jag smet ut på slutet för att få i mig lite fika innan nästa föredrag. Dock så hade jag ju redan sett ”slutresultatet” eftersom jag var hemma hos honom på fredagen för att kolla på det snygga akvariet. Även de som hade valt att lyssna på Albins föredrag var mycket nöjda.

Söndag.Stauffer x 2 + AlbinSedan var det som sagt fikadags innan det var dags för helgens sista föredrag, nämligen ”Namngivning av Malawiciklider” med Jay Stauffer. På bilden ovan samspråkar Jay med Albin medan Jays fru lyssnar.

A_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5439.jpgA_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5442.jpgA_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5445.jpg
A_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5447.jpgA_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5468.jpgA_S_ndag_Jay_Stauffer_DSC_5464.jpg

Det skall direkt sägas att jag var lite skeptisk till detta föredrag. Dels var Jay lite svårlyssnad, dels lät ämnet som sådant väldigt tungt och dels låg det i slutet på helgen då alla är rätt trötta i huvudet efter att ha lyssnat på många föredrag och varit uppe och festat på nätterna. Ett föredrag liknande detta hölls på Ciklidstämman/Akvariehelgen förra året och då drog vi slutsatsen att föredrag som dessa (med mer vetenskaplig anknytning) istället borde ha varit placerade som miniföredrag. Mina farhågor kom dock på skam för som tur var så visade det sig att Jays föredrag var väldigt allmänt och även höll en väldigt basic-nivå samtidigt som han visade en hel del riktigt snygga foton. Dessutom var hans föredrag föredömligt kort så det blev en mycket bra och intressant avslutning på helgen och jag såg ingen som satt och gäspade.

Söndag.Avslutning.

Efter Jays föredrag var det dragning i ett lotteri och Thomas Regnell i NCS styrelse tackade alla som hade kommit hit, föredragshållarna och arrangörerna (Albin med familj samt några till) samtidigt som han önskade oss hjärtligt välkomna till nästa års möte som kommer att äga rum i Malmö

Därefter var det dags för mig att packa ihop och bege mig hemåt mot västkusten tillsammans med mitt trevliga resesällskap – Marie och Maria.

På vägen ut från Växjö passade vi på att titta in i en akvarieaffär som jag tidigare hade hört mycket gott om, men aldrig besökt, nämligen Tassar och Morrhår. Det visade sig vara en mycket snygg och välskött zooaffär med en rejäl akvarieavdelning och jag uppmanar alla som har vägarna förbi Växjö att titta in där.

Sammanfattning:
En mycket lyckad helg med många mycket bra föredrag som hölls i mycket bra och ändamålsenliga lokaler som låg på gångavstånd från hotellet (som också var riktigt bra). Maten under hela helgen var också mycket bra. Arrangörerna (dvs Albin med hjälp av familj och några ytterligare) lyckades sy ihop med ett mycket bra arrangemang. Uppslutningen var rätt hyfsad (totalt lite drygt 100 anmälda) speciellt om man ser till att Växjö ligger lite vid sidan av allfartsvägarna samt att man först kunde börja anmäla sig väldigt sent. Alla föredrag var som sagt mycket bra och var dessutom inte långrandiga så att man riskerade få träsmak i baken. Det bästa föredraget var utan tvekan Mark Sabajs föredrag på lördagen.

Om man skall säga något negativt så skulle det i så fall vara att det nog var ett föredrag för mycket på lördagen (det var 6 st, men 5 hade räckt) samt att inte alla föredrag var klara i tid så tiden blev lite pressad på lördagen.

Ändock en mycket lyckad akvariehelg och det är trevligt att vi i föreningssverige fortfarande kan arrangera så fantastiskt trevliga och givande akvariehelger.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar