Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
I denna avdelning gör vi en mycket kort sammanfattning av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när man startar ett akvarium. Detta skall dock mer ses som en "Kom ihåg"-lista och som vägledning till var på zoopet.com man kan hitta mer detaljerad information.
Innan man bestämmer vilket akvarium man skall köpa måste man fundera igenom vilka fiskar man vill ha? Ta reda på om de passar ihop? Hur stort akvarium de behöver? Vill man ha växter? (se "Köpa Akvariefisk").
Mät vilka värden du har på kranvattnet genom att testa pH och KH. Vissa fiskar passar i olika vatten, framförallt är pH viktigt för fiskarnas välbefinnande.
Oerhört viktigt är också att se att KH ligger på åtminstone 4. Om det ligger under denna nivå har vattnet en mycket låg buffringsförmåga, vilket ger ett instabilt pH-värde. Ett instabilt pH leder bl.a. till att fiskarna lätt drabbas av sjukdomar och att man får mycket alger.
Ett instabilt pH-värde är en vanlig orsaken till att många misslyckas med sitt akvarium. KH-värdet är dock lätt och billigt att "ställa in" på en lämplig nivå.
Det finns massor av bra information i denna akvarieguide. Läs mycket innan du skaffar akvariet.
Se till att akvariet står i lod. Att akvariet inte står i lod är den absolut vanligaste orsaken till att glaset spricker (se "Akvariets form och placering"). Kolla också upp att din hemförsäkring täcker eventuella vattenskador.
Kontrollera vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag.
För att ett akvarium skall vara snyggt och fungera bra behövs flera olika tillbehör.
Några exempel:
Vid köp av växter måste man ta hänsyn till vilka fiskar man har i akvariet, vilket belysning man har (viktigast) och vilket pH-värde man har i akvariet. Utifrån detta väljer man sedan lämpliga växter. Tyvärr börjar många med mycket svåra växter (framförallt är de svåra pga att de är mycket ljuskrävande) som Cabomba eller växter som inte ens är akvarieväxter (t.ex. Spathiphyllum) och därmed bara kommer att smutsa ner i akvariet (se "Växter").
Det finns oerhört många olika fiskar att välja mellan och när man köper in dessa bör man främst tänka på att välja sådana som passar ihop, som når en max.storlek som passar mitt akvarium, som trivs i det pH-värde jag har i akvariet.
När man startar ett akvarium är det oftast säkrast att använda ett vattenpreparat (se "Akvarievatten").
Om man behöver en bra bakteriekultur beror på hur länge man är beredd vänta med att lägga i fiskarna. För att ett akvarium skall vara en bra miljö för fiskarna måste det finnas en biologisk balans i akvariet. En sådan uppstår inte ur tomma intet utan för det behövs det några fiskar som äter och avger avföring. Därför bör man redan från starten ha ett fåtal fiskar i akvariet. Lägger man i för många fiskar vid starten så får man oftast efter 2-6 veckor något som kallas nitrit, vilket fiskarna dör av.
Man har alltså två alternativ
En vanlig orsak till att många slutar med akvarium är algproblem. Ganska onödigt eftersom risken är liten att algerna tar överhanden i akvariet om man bara gör rätt (se "Alger").
Några av de viktigaste punkterna för att slippa algproblem är att
En annan orsak till algproblem är överutfodring. Speciellt känslig är det den första tiden. Mata därför extra försiktigt de första månaderna ( se "Foder").