Din första aquascape - steg för steg

Din första aquascape - steg för steg

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Denna artikel ger tips på en lagom storlek på akvarium samt bra utrustning som gör att det är enkelt att sköta och så billigt som möjligt. Detta innebär ändå att det är mer jobb och dyrare än med ett vanligt akvarium. Belöningen är desto större med en riktigt vacker miljö där både växter och fiskar trivs.

Vatten

Jag väljer att börja med vatten först. Ta inte hand om fiskar och växter, ta hand om ditt vatten! Om du inte vill byta vatten så lyckas du inte med en Aquascape. Även att hålla rätt värden är viktigt. Du kommer oundvikligen få ett akvarium fyllt med alger.

Byt 50 procent av vattnet en gång i veckan.

Ekonomi

Du behöver vara beredd på att det kostar lite att ha en Aquascape. Budgetera med ungefär 2-3 gånger dyrare än ett vanligt akvarium. Det som kostar mer än du är van vid är:

  • Aquasoil
  • Växtnäring
  • CO2
  • Belysning
  • Filtrering

Vi kommer i artikeln gå igenom alla dessa val som finns.

En del av alla de saker som finns på inköpslistan.

 

Inköpslista

Aquascapen i denna artikel består av följande delar:

  • Akvarium, Optiwhite 60x40x35cm (1000 kr)
  • Bänk, Juwel Lido (1200 kr)
  • Aquapad, Aquael (100 kr)
  • Belysning, TWINSTAR Series II 60 cm(1900 kr)
  • Doppvärmare, Aquael (200 kr)
  • Bakgrundsvinyl, Clas Ohlsson frostad film (100 kr)
  • Ytterfilter, Eheim Classic 600 (1700 kr)
  • CO2-anläggning, Bygg själv-kit köpt på nätet (1200 kr + sodastreamflaska)
  • Aquasoil, Tropica Aquarium Soil (1000 kr)
  • Dragonstone, Ohko dragon stone set (1100 kr)

* Priserna är cirkapriser från 2021

För skötsel

  • Pincett
  • Sax, kurvig för att kunna ansa Montecarlo-mattan.
  • Slang
  • Hink
  • Växtnäring
  • Fiskmat
  • Termometer
Akvariet är gjort av Optiwhite glas. Man har tagit bort metall ur glaset och det är mycket klarare. De flesta som sätter upp mindre akvarium som Aquascapes använder denna typ av glas. Först i större kar blir det väldigt dyrt. På bilden ser ni lite silikonrester på glaset. Dessa har jag tagit bort med ett nytt och vasst rakblad. Detta enbart på utsidan och där silikonet inte har någon funktion.

Akvariet

I vanliga fall brukar man säga att större akvarium är bättre än mindre. I detta fall väljer jag ett akvarium på 89 liter. Det tar då inte så lång tid att sköta det och det blir inte jättedyrt.

Akvariet är 60 x 40 x 35 cm och är tillverkat i väldigt genomskinligt glas som heter Optiwhite. Djupet gör att det går att göra en snygg inredning. 

I ett Aquascape har man inget täckglas. Detta för att få ner mycket ljus. Vattnet kommer då att dunsta, men då man byter så ofta så att det inte hinner dunsta så mycket.

Imazo (grossist) har det som behövs och därifrån kan din zooaffär beställa

Juwels bänk är mycket stilren och passar bra till Aquascaping. Akvariet ska vara i fokus. När bänken är monterad så måste den justeras med vattenpass. I mitt fall så fick jag höja bänken lite i bakändan. Denna bänk har fyra runda fötter. För att höja den köpte jag tunn skärbräda och kapade i rätt mått. Fick lägga under två bitar under de bakre fötterna.

Bänk

Akvariet passar Juwels bänk till Lido 120. Den är 61 x 41 x 73 cm. Fördelen är att bänken är lite högre och att den är gjord för tunga akvarium. Använd alltid en möbel tillverkad för att klara av tyngden av ett akvarium.

Tillsammans blir det en stilren helhet.

Aqua pad

När man ställer ett akvarium gjort i helglas på en bänk ska man ha en mjuk matta mellan. En Aqua pad som är mörk blir snyggt mellan akvarium och bänk.

Belysning

Nu börjar valen bli lite svåra. Du vill ha tillräckligt stark belysning, men den måste också vara av rätt sort.

Jag valde en Twinstar LED Light II 600C. Utvecklingen går fort inom belysning så bara månader efter så finns en Serie III.

Den är dessutom monterad på kanterna på akvariet och är mycket lätt att skjuta bakåt när man ska göra underhåll.

Det finns betydligt bättre, läs dyrare, belysningar och dessa tar vi upp i artikeln om belysning och Aquascaping.

Doppvärmare

Välj en en doppvärmare som kan hålla akvariet mellan 23-25 grader. Det viktiga är att den smälter in bra och syns så lite som möjligt. Jag har valde en svart som är på 50 watt och går att reglera med termostat. Ställde in den på 23. Det är viktigt att kontrollera doppvärmare med termometer så att de håller vad de lovar.

En rekommendation är att prova nya ytterfilter som har doppvärmare integrerad. Då syns den inte alls.

Vanlig frostat insynsskydd. Fördelen är att man klipper ut rätt storlek och lägger på glaset. Ett tips är att ställa akvariet en bit ut från väggen så man kommer åt baksidan ifall man ändrar sig.

Bakgrund

I vanliga fall älskar jag bakgrunder från Back to Nature. I detta akvarium är inredningen fokus så bakgrunden blir bara en frostad vinyl. Den fäster på baksidan som på ett fönster. . Den limmas bara på baksidan såsom på ett fönster. Tänk på att den sätts på utsidan av akvariet.

Ytterfilter

Här behöver vi ett stort ytterfilter, men som pumpar lagom mycket och får plats i skåpet. Jag valde ett Eheim Classic 600 som är stort och pumpar 1000 liter i timmen. Det är rekommenderat för akvarium från 180 till 600 liter, men när det gäller en Aquascape blir det ändå lagom.

Viktiga är att placera utblåset mot en sten så att det blir lagom strömt i akvariet och inte för strömt. Vattnet måste cirkulera i hela karet så att CO2 fördelas bra. Placerat utflödet från CO2 nära utblåset.

Köp till snabbkranarna så att det är enkelt att ta ut filtret för att göra rent det.

CO2-anläggning

Detta kan vara den del man är mest ovan vid. För att det ska växa optimalt behöver du tillföra CO2. Köp ett system med adapter till Sodastreamflaskor. Då kan du köpa CO2 enkelt i din mataffär. Enda nackdelen är att flaskan inte håller lika länge som en stor. Men det räcker ändå några månader i den storlek av akvarium vi har valt.

Tyvärr hittar man inte dessa anläggningar hos alla Zooaffärer. 

Filmen beskriver bra hur man sätter ihop ett system. Det enda extra du behöver är en adapter mellan kran och sodastreamflaskan.

Aquasoil

Aquasoil heter det speciella bottenmaterial som man med fördel använder. Det innehåller näring och har också förmågan att bunkra näring. Substratet hjälper dig att lyckas med växterna. Om man är van vid akvariegrus så är detta lite annorlunda. Man kan inte flytta omkring det på samma sätt när det är vatten i akvariet då det kan grumla lite. En stor fördel är att man bara häller i det utan att skölja det.

Som ni ser på bilderna så är det cirka 5 cm högt vid framrutan. I mitten på baksidan är det cirka 15 cm tjockt lager. Det går med andra ord åt ganska mycket. Man har mer soil än akvariegrus tack vare de goda näringsegenskaperna.

Kontrollera noga instruktionerna för den Aquasoil du använder. Flera innehåller så mycket näring att det kan ta livet av fiskarna. Ofta krävs väntan tillsammans med flera vattenbyten.

Hardscape

Inom aquascaping kallas det hardscape när man tar de hårda sakerna och placerar i akvariet. I vanliga fall kallas det lägga ner stenar och rötter. I sin första aquascape rekommenderar jag att bara köra med sten som inte påverkar vattenvärden. Stenarna i mitt akvarium köpte jag som ett färdigt kit. Då stilen heter Iwugumi så behöver man 7 st stenar i olika storlekar.

Först lägger man i aquasoil och sedan placerar man ut stenarna.

Stenarna utplacerade och nedtryckta en bit i aquasoilen så de ligger stabilt.
Så här ser det ut ovanifrån. Gott om plats mellan för att plantera växter. Genom att sprida ut dem får man en bättre känsla av djup.

Växterna

Efter mycket arbete och förberedelse är det dags för växter. Jag kan varmt rekommendera Tropica 1-2-Grow som är växter odlade i sluten miljö. Du får inte med dig snäckor eller andra växter. Snäckor går och andra växter kan du själv välja. Det är en helt ren växt som kommer i burken. Här gäller det att köpa tillräckligt mycket växter för att fylla akvariet ganska bra, det gör att det kommer igång fortare. De två växterna jag valde i början var:

  • Micranthemum tweediei sp. 'Montecarlo'
  • Alternanthera reineckii ‘Mini’
Tropicas 1-2-Grow! var ett riktigt trevligt sätt att köpa växter. De är uppdragna i burken och det finns bara den växt man köpt i burken. 
Planterade i blött aquasoil

Som ni ser på bilden så blöter man ner aquasoilen med en sprayflaska. Det blir enklare att få ner växterna. När du planterar med 1-2-Grow! så gör du så här:

  • Öppna burken och ta ut växten
  • Skölj bort näringsgelen
  • Dela upp växten i små planteringsbara delar
  • Tryck försiktigt ner växten med pincetten
  • Spraya regelbundet så det inte torkar

När alla växter är på plats så fyller du upp akvariet. Tänk på att göra det väldigt försiktigt. Jag tog en vattenkanna och hällde på den största stenen försiktigt.

I några dagar efter så får du ta bort alla växtdelar som du inte fått fast. Är det stora bitar så tryckte jag tillbaka dem med en pincett.

Som ni ser så planterades det ganska tätt redan från start.

Stilen jag valde är väldigt ren och enkel. Tanken är att det ska bli en grön matta i större delen av akvariet med en liten röd klick i bakkanten.

Otocinclus macrospilus blir 4 cm lång och passar väldigt bra i en mindre Aquascape. Den hjälper dig med skötseln genom att äta alger. 

Fiskarna

Det viktigaste är att helheten är vacker. Det gör att man kan ha en grunduppsättning med fiskar och räkor som hjälper dig med skötseln

Efter grunduppsättningen så väljer du till en stimfisk.Från början och på de flesta bilderna i artikeln så valde jag Drottningrasboran.  En otroligt vacker fisk, men som tyvärr  men som tyvärr smälte in för bra mot stenarna. Efter tips på Zoopets forum valde jag sedan 11 st Kardinaltetror.

Som ni märker så valde jag fiskar utifrån Aquascapen. Om det viktigaste är vilka fiskar du ska ha behöver du göra valen från början. Om du som exempel vill ha ciklider som äter växter, kan man göra snygga Aquascapes med enbart sten och tålig växter.

Exempel på Aquascape med ciklider. Växterna växer på stenar och det är vanligt akvariegrus då dessa fiskar gräver lite.

Akvariet efter tre månader

Det tar framförallt tålamod med Aquascaping. Efter några månader hade mattan lagt sig bra över större delen av akvariet.

Efter några veckor har mattan blivit tätare och akvariet fungerar ganska okey. Det tar flera månader innan det är helt i biologisk balans.

 

Skötsel

Den här typen av akvarium kräver att man sköter dem rutinmässigt.

Varje dag

  • Mata fiskarna, sparsamt
  • Ta bort döda växtdelar med pincetten

Några få minuter per dag lägger jag på akvariet.

Varje vecka

  • Gör rent rutan
  • Ansa växter
  • Byt 50% av vattnet
  • Kontrollera att all teknik ser okey ut och fungerar
  • Kontrollera vattenvärden
  • Kontrollera temperatur

Detta tar mig ungefär 15-20 minuter att utföra.

Mer sällan

Gör rent filtret, gissar på att 2 gånger per år blir lagom. Det tar ungerfär en timme att fixa det.

---

Hur gick det sen?

Aquascapen fungerar hur bra som helst. Efter lite alger ett par månader in efter uppsättningen så har de gått helt tillbaka. Följer nu rutinerna och det ser väldigt grönt och fint ut. Det har blivit en kardinaltetra mindre men å andra sidan har de röda räkorna förökat sig en del. Det är riktigt häftigt att se dem mot den gröna mattan.

 




Första sidan Akvarieguide Aquascaping