Aquarama 2005

Aquarama 2005

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto Kjell Fohrman.

(Alla foton är klickbara – fler foton (totalt 167 stycken) finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv / gäller enbart för goldmedlemmar.)

 

 

Vartannat år äger en stor akvariemässa rum i Singapore. Mässan pågår under 4 dagar (i år 26-29 maj) och de första 2.5 dagarna är den enbart öppen för fackfolk medans den halva lördagen och söndagen även är öppen för allmänheten.

Mässan kan delas upp i olika sektioner - monteravdelningen, fisktävlingen, dammutställning, saltvattenstävling och jag behandlar dom var för sig nedan.

MONTERAVDELNING

Den allra största delen av den ca. 10.000 kvadratmeter stora hallen var upptagen av de 230 montrarna där företag från 25 olika länder var representerade. Ö
verlag var det mycket snygga montrar med mycket att titta på ur akvaristiskt intresse, även om det vara ganska få snyggt inredda akvarier.


Ett annorlunda sätt att exponera sina prylar är att ställa dom i små akvarier inuti ett stort akvarium.


Ett kul sätt att visa en reklamvideo är att ha tre TV-apparater stående i gluggar i inredningen på ett stort saltvattensakvarium.


Denna nya variant som kallades för "Blue Dempsey" väckte berättigad uppmärksamhet i en av utställningsmontrarna. Enligt uppgift (från utställaren och en odlare vi pratade med) blir den inte mer än 12-15 cm och är dessutom rätt fredlig. "Arten" är sannolikt en korsning där Jack Dempsey är ena "parten" men vilken den andra är avslöjades inte. Exemplaret på fotot ovan var ca. 4-5 cm.

 


Flera akvarieföreningar hade också en monter som t.ex. en betta-klubb och här en diskus-klubb.


Ett nytt innovativt sätt att packa fisk på visades upp på mässan. Metoden innebär stabilare förpackningar (de håller t.o.m om man ställer sig på dem) och att man kan packa 50% mer fisk i dom än i traditionella plastpåsar (pga större yta). Detta system kommer säkert att i framtiden slå igenom (det finns mindre maskiner avsedda för akvarieaffärer och stora maskiner avsedda för exportörer) eftersom fraktkostnaden med åren blivit allt högre (ofta är frakostnaden idag per fisk lika högt som inköpspriset för själva fisken). Så förhoppningsvis kommer detta att leda till billigare, humanare och säkrare transporter.


I ett utställningsakvarium fanns lite vackra killi att titta på


... och faktum är att de t.o.m. höll på och lekte under mässan.



Ett hamsterhjul i akvariet. Nja, inte riktigt men i alla fall ett lite annorlunda filter där filterbehållaren snurrade som på ett hamsterhjul. Säkert rätt effektivt - snyggt, nåja.


Genmodifierade zebrafiskar som vi inte kommer att få se i Europa (vilket nog få är ledsna över) eftersom genmodifierade organismer enligt lag inte är tillåtna här. Tyvärr är fotot dåligt eftersom blixten inte funkade att använda här (allt fäger slogs ut av blixtljuset) och akvariet naturligt bara hade en svag starkt färgad ljuskälla.
Kan för övrigt också nämna att det nu också finns genmodifierade Tropheus på marknaden. De visades inte upp på mässan men jag har sett foton på bl.a. en albino-kipili och en ballong-kejsare - inte så kul direkt.


Injicerade gurami hoppas jag också vi slipper få se här i Sverige.
Kan tyckas att mässan kännetecknades av många negativa influenser enligt ovan, men i det stora hela tycker jag nog annars att trenden inte verkar gå mot mer skapade fiskar, t.ex. så lyste ju de tidigare populära papegojcikliderna och Flower Horn denna gång nästan helt med sin frånvaro. Guldfiskarna såg också hälsosammare ut än tidigare etc. Sådan som saltvatten verkar vara rejält inne och en naturlig helvit mutation av den sydamerikanska arowanan lyftes fram rejält på mässan (nedan).


I Asien odlar man idag på en ovanlig mutation av den sydamerikanska arowanan - Osteoglossum bicirrhosum - som har den egenheten att den är helvit. Det rör sig om en naturlig mutation, men i naturen ses den ytterst sällan eftersom den syns lång väg och där då blir ett lätt byte för predatorer.


En albinopleco som mätte 40 cm hör till ovanligheterna i hobbyn.


OFI är en synnerligen aktiv organisation som jobbar mycket med att tillvarata branschens intressen samtidigt som de också går i spetsen för etikfrågor för branschen. Organisationens ordförande Svein Fosså ses stående längst till höger på fotot.



Även om det var ganska få snygga utställningsakvarier i montrarana så fanns det en del i alla fall, som detta akvarium med Puntius denisonii och Hypselobarbus jerdoni.

 

 

 

 

 

FISKTÄVLINGEN

Det tävlades i dessa kategorier på mässan:
diskus,
guldfisk,
guppy,
”dragonfish” (Scleropages formosus),

Betta splendens,
tetror, barber, Corydoras och gurami,
molly, platy och svärdbärare
nya arter/varianter
De tävlande fiskarna var sedan utplacerade en och en i de närmare 1.500 akvarierna, i varierande storlek alltifrån kampfiskakvarierna på knappt 10 liter till arowanaakvarierna på drygt 300 liter, så det fanns utan tvekan en hel del fiskar att titta på.


Denna ståtliga diskus segrade i diskusklassen.

 


.. och denna guldfisk vann i guldfiskklassen.
Positivt tyckte jag också det var att alla guldfiskarna var väldigt aktiva och det handlade definitivt inte om några deformerade fiskar som knappt kan simma som ställdes ut.

 



... en annan av de tävlande guldfiskarna. En annan myt som också punkterades var att slöjstjärtar (avelsform av guldfiskar) inte blir så stora som vanliga guldfiskar och därför inte behöver så stora akvarier. På mässan visades många rejält stora exemplar - mer än 20 cm både långa och höga.

 



Guppy fanns det mängder av i tävlingen och man kan inte annat än att fascineras av dessa vackra gracila fiskar.


.....som fanns i massor av olika färgvarianter.


De s.k. dragonfish” eller med det vetenskapliga namnet Scleropages formosus eller som vi brukar kalla dom "asiatisk arowana" hade en egen klass med dryga 50 tävlande. Dessa fiskar är mycket populära i Asien och så många samlades framför vinnarexemplaret i sitt akvarium att det var lite svårt att få plats att fota vinnaren.
Eftersom denna art är CITES-listad så förses alla odlade exemplar med ett mikrochips så att man vet ursprunget.


Så här såg vinnaren ut


... och så här i helfigur.


Okej, detta exemplar kanske inte är lika färgsprakande men i all sin mer naturliga prakt tycker jag att den är minst lika snygg som vinnaren.


Tro det eller ej, men det fanns faktiskt hela 540 tävlande Betta splendens så detta verkar verkligen vara en fisk som är inne just nu och det är ju inte helt fel eftersom det både är en vacker och tålig art.


Denna färgvariant var ny för mig. Annars kan avslöjas att de ovanligaste bettorna betingar ett ganska höjt pris. En god vän till mig beställde t.ex. här i Singapore direkt från en odlare en extra fin variant och han fick för en hane och två honor punga ut med närmare en tusenlapp.


Det fanns också flera nya varianter av levandefödare att titta på och denna för mig nya svärdbärare tyckte jag var väldigt fin.

Likaså denna vackra mollyvariant.


De olika ballongvarianterna är jag dock inte lika förtjust i.


men en "vanlig" platy är alltid snygg.


Denna Apistogramma-variant segrade i kategorin nya arter/varianter. Ganska snygg om än dock väldigt svårfotad eftersom den dels var liten och dels hela tiden tryckte på botten.


Denna "fjärilsballong" var nog det fulaste jag såg på mässan, men det finns säkert de som tycker den är snygg.
 

DAMMUTSTÄLLNING

Nytt denna gång på Aquarama var en dammutställning och i reklamen kunde man bl.a. läsa ord som -
spectacular, wonderful display, delightful world etc. - men denna sektion visade sig bli en stor besvikelse som bara tog några få minuter att kolla igenom.
Fotot ovan visar faktiskt större delen av dammavdelningen.

 



Detta lilla mysiga hörn fanns i alla fall till beskådande i dammavdelningen.

SALTVATTENSTÄVLING

Nytt för året var en tävling i snyggaste saltvattensakvariet där förutsättningarna var att alla fick ett färdigt akvarium (med metallhalogenbelysning, skummare, pumpar och vatten) på ca. 300 liter att inreda och besätta. Cirka 20 personer ställde upp i denna tävling och denna avdelning drog väldigt mycket publik vilket kanske inte var så konstigt eftersom de 20 akvarierna genomgående höll en mycket hög klass.


Detta är vinnarakvariet, men det fanns flera akvarier som var nästan lika bra.


Här är ett annat av de tävlande akvarierna


och ytterligare ett


och här ett annat. Just detta akvariet inte innehåller inte så mycket fisk, men annars så innehöll många av de tävlande akvarierna alldeles för många fiskar eller fiskar som blir alldeles för stora för ett 300-liters akvarium.


Till exempel blir ju denna Sargocentron spiniferum alldeles för stor för normala akvarier.


Zebrasoma flavescens blir visserligen inte så stor men 10 sådana i ett 300 liters blir väl mycket av det goda.


Tittade man in i håligheterna så upptäckte man ofta små söta fiskar som gömde sig.


Helt otroligt vilka färger som vissa saltvattensarter har.


Dessa små Nemateleotris magnifica tillhör mina favoriter.


En väldigt populär fisk bland saltvattesnakvarister idag är Pterapogon kauderni. Sannolikt på grund av att den är vacker men också ganska lättodlad.


Det som gör ett saltkar så levande är inte bara fiskarna utan också de lägre stående djuren som anemoner och koraller.


eller kanske snarare samspelet mellan fiskar (här en clownfisk) och anemoner.


här ett annat exempel på detta.

SAMMANFATTNING

Förutom att delta på själva mässan kunde också den intresserade åka på en ”farmrunda” eller ”lyssna på en massa föredrag” – detta avstod jag dock ifrån dels pga att jag vid tidigare besök varit med på farmrundan och dels kostade det väldigt mycket att lyssna på föredragen (flera tusen kronor). Några få föredrag var dock fria som när Gerard Bassler höll ett mycket uppskattat föredrag om fisksjukdomar.
 


Sammanfattningsvis var det en trevlig akvaristisk utställning med mycket sevärt att ta del av. Själv var jag där bara de två första dagarna eftersom det då är gott om plats för att strosa runt och titta, prata och fota – de sista dagarna när också allmänheten har tillträde är det oerhört trångt i gångarna och det är inte alls så trevligt, men två dagar räcker så det gör inte så mycket.
Det finns även mycket annat att titta på i Singapore och jag hann också bl.a. med en nattsafari, att besöka Underwater World (se Zoopetavdelningen ”Offentliga akvarier”) och ett fjärilshus samt självklart också att ta en Singapore Sling på Raffles hotell.
Fotot ovan visar Benny och Micke som jobbar på Simontorp Säteri samt Charlie (i mitten) som är den som producerar Back to Nature-bakgrunderna. Lägg också märke till alla nötskalen på golvet - man får nämligen gratis nötter och man slänger sedan de tomma skalen på golvet. Kan för övrigt sägas att Raffles är ett trevligt hak, men är svindyrt och Singapore Sling smakar uppriktigt sagt inget vidare.
I övrigt är mat, hotell och taxiresor billigt i Singapore medan elektronikprylar inte alls är speciellt billigt - uppenbarligen en gammal myt.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar