Akvariets Dag 2005

Akvariets Dag 2005

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto (med något undantag) Kjell Fohrman
Alla foton är klickbara till fullfomat (gäller enbart ZoopetGold-medlemmar).

Årligen arrangerar SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) i samarbete med en lokal akvarieförening en stor träff med föredrag och tävlingar. I år var det 70-års Uppsala akvarieförening som var medarrangör.

Men för min och ytterligare några Zoopetares del så började helgen redan på fredagen eftersom vi på fredagskvällen hade ett informellt samkväm. Själv flög jag upp från Göteborg och blev sedan upplockad på Arlanda av Rödlöga med sambo. Vi förflyttade oss sedan snabbt till Fjällnora Camping, som lägger öster om Uppsala, där vi hade bokat några stugor.

När vi kom dit hade redan Östersundsgänget med Tant Nancy i spetsen anlänt och Annika (med lillen) var också på ingång. Kul att Annika kunde slita sig eftersom hon hade mycket att stå i då hon höll i mycket i samband med Akvariets Dag.


Snabbt fick vi upp värmen i stugorna med hjälp av några pilsner och genom att tränga ihop oss. Rödlöga och hans bättre hälft visade sig vara lika duktiga vid spisen som vi hade hoppats på och de fick ihop en kanonmåltid. Summa summarum – en mycket trevlig kväll där tiden gick snabbt.
På lördagsmorgonen hade vi tänkt bege oss till Stockholm och kolla in lite affärer, men av lite olika anledningar blev det inte så utan vi hade sovmorgon vilket helt klart vissa av oss var väldigt glada över. Nåväl så småningom masade vi oss upp och trängde ihop oss i Östersundstoyotan och begav oss in till Uppsala för Akvariets Dag. Innan dess hann vi dock med en snabbvisit på Akvariehobby som visade sig vara en fin affär med ett stort utbud


Väl på plats i de rymliga lokalerna på Katedralskolan så hälsade Thomas Regnell (ordförande i Uppsala Akvarieförening) oss välkomna och föredragen kunde starta. Först ut var Sverre Sjölander vars föredrag hade titeln ”Vår fantastiska hobby”.


Sverre var som vanligt både intressant och underhållande och hans föredrag väckte många tankar och idéer hos oss alla. Efter kaffepausen var det så Barbara Klingbeils tur att prata.


Barbara som jobbar för det tyska företaget Tetra hade som rubrik på sitt föredrag - ”pH, KH, ammonia, nitrite, nitrate - Why are these water values so important in a fish-tank” - talade en mycket lättförståelig engelska. Man kan dock lugnt säga att hon inte hade en lätt uppgift, att t.ex. prata om olika vattenpreparat bland ett gäng akvarister där de allra flesta var av den meningen att det säljs alldeles för många preparat i handeln (om så är fallet eller inte kan man ju alltid diskutera – men det gör vi inte här utan det får ske en annan gång). Oavsett vilket så tycker jag att det uppstod en bra diskussion och efter omständigheterna anser jag att Barbara klarade sig bra.

Näste föredragshållare var Joakim Ström som talade om "Interaktiv odling"


Utgångspunkten i hans föredrag var att han ihop med publiken diskuterade och listade vilka olika parametrar som kan påverka akvariefiskarnas lek. Detta var ett nytt grep att hålla föredrag och det fick verkligen publiken att engagera sig. Dock hade jag nog hellre sett att han själv hade listat de flesta av parametrarna, låtit publiken bidra med de ”sista” för att aktivera publiken och sedan med utgångspunkt från dessa parametrar tagit några få fiskarter och sedan ihop med publiken diskuterat vilka lekparametrar som är viktiga för just dessa. Då hade säkert hans föredrag blivit ännu mer givande.


Lokalerna som vi höll till i var mycket fina – men de 60 åhörarna fyllde långtifrån den stora mötessalen. Om detta var orsaken till att akustiken var rätt dålig vet jag inte, men det innebar i alla fall att det var väldigt svårt att höra vad publiken sa och eftersom flera av föredragen byggde på en aktiv kommunikation med publiken så missade man en hel del, vilket var synd.

Även om nu föredragen var avklarade så återstod en viktig aktivitet – nämligen jubileumssupén som ägde rum på Uplands Nations lokaler några hundra meter från möteslokalen. På vägen dit slank jag tillsammans med Östersundsgänget in på en bar för att stilla den värsta törsten.


Vi var ett drygt 50-tal som bänkade oss runt borden och stimmade, åt och drack och hade trevligt i största allmänhet. Jubilerande Uppsala Akvarieförening grattades också under högtidliga former av andra tillresta föreningar.


En del priser delades också ut till de akvarieföreningar som speciellt utmärkt sig när det gällde odling av fiskar. Mest premierad blev Bollmora Akvarieförening bl.a. för flest odlade arter och flest odlingar överhuvudtaget.


Även Nynäshamns Akvarieförening hade varit mycket framgångsrika och tog hem priset om flest antal odlare i föreningen sett till antalet medlemmar totalt.


En del som Sune Holm (Sveriges superkändis vad gäller akvarieinredningar) var glad även om han bara för en stund fick ha Nynäshamns pokal placerad på toppen av skalpen.

Nåväl det blev sent innan vi var tillbaka vid våra campingstugor och kunde lägga huvudet på kudden, men i gengäld så gick vi upp tidigt (strax före sju) vilket säkert inte hade varit så farligt om det inte varit för Nancys morgonhumör……..

Akvariets Dag inleddes på söndagen med utdelningen av Akvariets Oscar – denna prestigefyllda utnämning som så många akvarister så hett eftertraktar men aldrig har fått.
Oscarskommittén – Ingemar Ander och Sune Holm – trädde fram på scenen och innan det slutna kuvertet öppnades kallades de gamla Oscarianer som var närvarande upp på scenen (däribland jag själv eftersom denna ära vederfors mig för några år sedan).


Många hade under lördagens festligheter spekulerat villt i vem som skulle få årets Oscar, men jag tror nog att det var ganska få som hade prickat rätt. Årets Oscar presenterades med hjälp av ett bildspel (som bl.a. visade en ung ”Oscar” - se ovan) och jubel utbröt när det avslöjades att vinnaren var ”Zoopets egen” Christian Alfredsson.

En del var säkert lite överraskande eftersom Oscars-utmärkelserna tidigare nästan alltid har delats ut till väldigt offentliga personer som antingen under en lång tid av år har rest land och rike runt och hållit föredrag eller så har det varit personer som under många år haft ledande poster i föreningar (riks-, lokal- eller specialföreningar) – allt som oftast har det då också varit äldre herrar.
Christian har visserligen under att antal år suttit i NCS styrelse, men han tilldelades sin Oscar främst för att han trots sin ungdom (eller kanske tack vare sin ungdom) varit den som integrerat akvariehobbyn i dagens IT-samhälle – främst då genom att han varit den viktigaste personen när det gäller att bygga upp först ciklid.se och sedan Zoopet.com
Tyvärr kunde han inte själv närvara på Akvariets Dag eftersom tillökning väntades i familjen. Bilden visar istället när Ingemar Ander ringer upp Christian på söndagsmorgonen för att gratulera till utmärkelsen – de äldre gentlemännen i bakgrunden är alla gamla Oscarianer.
Oscars-kommitténs motivering kan läsas i sin helhet i denna Zoopet-tråd.

Därefter var det dags för söndagens förste föredragshållare Roger Lindvall


Roger är landskapsarkitekt med dammar som specialitet. Hans föredrag hade rubriken ”Odling av koi-karp”, men detta var bara en del av hans föredrag eftersom det kom att handla inte bara om odling av koi utan även om hållande av koi och andra dammfiskar, teknik som behövs och även lite om hur man anlägger en damm. Det var första gången jag hörde Roger hålla föredrag och han visade sig vara en mycket positiv bekantskap och man fick många idéer om sin damm hemma. Jag pratade även med några åhörare som inte har någon damm hemma och även de hade stor behållning av föredraget.


Efter Roger var det så dags för Oscars-klubbens Nordiska frågetävling. Tyvärr var antalet mötesdeltagare från Norge och Danmark så få att dessa länder tvingades lämna walkover. Istället utvecklades det hela till en ren finnkamp. Fotot ovan visar hur det finska laget gnuggar geniknölarna över något klurig fiskfråga.


Nu hjälpte det inte hur finnarna än gnuggade de blev utklassade av det svenska laget som bestod av enbart damer. Dessa visade sig ha formidabla kunskaper inom alla områden av akvaristiken – man kan ju fråga sig varför det är så få kvinnliga föredragshållare på våra möten – kunskapen finns ju helt klart. Nancys (i mitten) dåliga morgonhumör var självklart också som bortblåst när hon tillsammans med de övriga lagdeltagarna mottog publikens ovationer.

Helgens siste föredragshållare var Ola Svensson som ju är välbekant för alla här på Zoopet. Ola som nu för tiden bor i Hull, England där han studerar sexuell selektion och artbildning hos Malawi- och Viktoriaciklider.


Olas föredrag hade titeln ”Sexuell selektion hos smörbultar och ciklider” var mycket intressant. Tyvärr pratade han ibland lite tyst (att jag tyckte det beror nog på att min hörsel inte är den bästa) men det mesta gick ändå fram.


På fotot visas hur olika avkomman kan bli om man korsar två helt olika Pundamilia-arter.

Efter Olas föredrag var det dags för auktion och jag passade på att köpa med mig några av de fiskar (Pundamilia azurea ”Ruti”) som Ola hade haft med sig från England.

Mötesarrangörerna tackades sedan avslutningsvis av SARFs ordförande Ingemar Ander för ett mycket lyckat arrangemang och jag kan inte annat än instämma i detta. Nästa års Akvariets Dag kommer att hållas i Århus i Danmark – vi ses då.


Eftersom Christian inte kunde närvara på Akvariets Dag så överlämnades Oscarn till honom några dagar i efterhand. Här sitter han i alla fall framför sitt växtakvarium med Oscarstallriken i famnen.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar