Förstå växterna - plantera & ansa

Förstå växterna - plantera & ansa

Text och foto (om ej annat anges): Christian Brams


Planterar du och ansar dina växter rätt så kan du forma fantastiska undervattensvärldar.

Det är viktigt att man hanterar och planterar växterna på rätt sätt för att de ska må bra. Det är även viktigt hur man håller efter dem sedan, beroende på hur de ansas kan man styra hur de växer och hur de kommer att se ut. Precis som häcken ute i trädgården behöver akvarieväxter trimmas för att hållas snygga och täta.

Förberedelser

Skölj av alla växter noggrant, låt de eventuellt ligga i vattenbad några dygn vid hållning av räkor. De kan ha kvar bekämpningsmedel mot ohyra på bladen, något som de flesta fiskar inte tar skada av men som kan vara förödande för räkor. Om växten har ett stort rotsystem utanpå krukan klipps detta bort.

 

 

Ta bort krukan och stenullen innan du planterar. Växten på bilden är en Eriocaulon cinereum.

Ta bort krukan och stenullen. Ibland är det lättast att göra detta i en skål med vatten eller under kranen. Om lite ull är kvar gör inget, det är bättre att spara lite ull än att man skadar rötterna i försök att få bort allt. Klipp bort skadade och gamla blad, växten har lättare att anpassa sig då. Klipp även av långa rötter så att de är max 3-4 cm långa.

Dela upp växten i lagom stora portioner och lägg upp dem på en bricka eller tallrik. Använd pincett vid planteringen så blir det enklare

Dela upp växten i önskade portioner. För vissa arter är det bara en planta per kruka medan man dela andra som t.ex. Eleocharis eller Glossostigma i många små enskilda plantor. Lägg dessa mindre arter på en tallrik eller bricka så är de lättillgängliga sen när de ska ner i botten.

Det är oftast lättare att plantera när man har lite vatten i akvariet. Lämpligt är att fylla upp till ca 1 cm över den övre substratkanten innan man börjar plantera.

Varje sax har sina egna fördelar. En välsorterad butik, som den där bilden är tagen har flera varianter att välja på.

En pincett kan verka överflödig i mångas ögon men den kommer snabbt att bli din ”bäste vän”, tro mig. Pincetten är ett måste vid plantering av mindre arter och inte minst vid plantering i nanoakvarium. En vass sax är även bra att ha. Speciellt senare vid trimning. Det finns en uppsjö av olika varianter av saxar och pincetter och det är en smaksak vilken som passar just dig. Jag jobbar alltid med både rak och vinklad pincett, korta och långa saxar med rakt skär och med vågformat blad. Alla har faktiskt sin egen specialitet och är svår att ersätta med annat.

Om man bara ska köpa en sax så skulle jag säga en kort viklad, eller möjligtvis en S-formad, s.k. ”Wave cutter”.

 

Att plantera med pincett kräver lite träning. Genom att föra ner växten diagonalt i substratet förhindrar du skottet att följa med pincetten upp igen. Om du är högerhänt börjar du alltid i akvariets vänstra bakre hörn och tvärt om ifall du är vänsterhänt. Låt växternas toppar luta mot det hörn du började så slipper de ligga i vägen och du får fritt för resten av planteringen. Att plantera dem diagonalt motverkar också att växterna flyter upp när du fyller på vatten, så kallad ”buoyancy”.

Det är viktigt att alla växter hålls fuktiga under planteringen. Spraya med en blomspruta med jämna mellanrum och plantera arter som Microsorum och andra fuktkrävande arter sist.

Att plantera växter på rötter och stenar.
Epifytiska växter som de kallas trivs bäst om de får växa fast på t.ex. en rot eller en sten. Om de planteras ner i fin sand kan rötterna på växten nämligen kvävas. För att få växten att fastna måste man först fästa dess rötter på underlaget. Stora växter som Anubias eller Microsorum kan man bara klämma fast mellan två stenar eller i en klyka på en rot. Men ibland får man hjälpa till och också använda ett buntband, blomtråd, fiskelina eller gummisnodd att fästa den med. Dessa kan sedan tas bort efter ett par veckor då växten klamrat sig fast med sina rötter. Huvudsaken är att de hålls på plats så länge att de kan växa fast så småningom. Det kan ta lite olika lång tid för olika växter att fastna, men mellan 2 och 4 veckor brukar de flesta sitta fast av egen kraft.

Ett gäng med små lavastenar förberedda med olika epifyter och mossor. Ett enkelt sätt att plantera större kar. Resultatet ser ni på bilden längre ned.

Mindre växter och mossor fästs enklast med sytråd, fiskelina eller hårnät. Till mossor som växer fast (t.ex. Vesicularia och Taxiphyllum) kan man använda sytråd. Efter en tid så ruttnar tråden och man behöver inte plocka bort den. För bäst resultat med javamossor ska man lägga ett tunt lager med mossa mot stenen eller roten och sedan linda tråd med jämnt mellanrum så att den är fixerad. Genom att binda ett tunt lager når ljuset den mossa som har kontakt med underlaget och den växer på så sätt fast. Om man istället har en tjock klump mossa kommer den mossa som är närmast underlaget förmodligen att ruttna och resultatet blir inte lika bra. Genom att regelbundet ansa javamossa kan man få den att växa tätt mot underlaget. Släpper man den fri växer den bara rätt ut i vattnet och man får ett trassel av mossa.

T.ex. för Riccia, som egentligen är en flytmossa, måste man ha fiskelina eller ett nylonnät som inte ruttnar, då den inte har några rötter som fäster mot stenen. I dessa fall används bara stenen som form och tyngd för att hålla mossan på plats. Det är viktigt att Riccia ansas regelbundet så att inte lagret blir för tjockt. Annars lossnar den tillslut och flyter upp.

Ett kar planterat med endast epifyter av olika slag.

Ett kar planterat med endast epifyter av olika slag.

Trimma & ansa
För att hålla växterna fina och i schack bör man ansa dem regelbundet. Det lättaste är att använda en vass sax som ger ett rakt och fint skär. Om man inte trimmar plantorna växer de huller om buller och skymmer varandra. Till slut har man bara en sort kvar som tagit över hela akvariet.

Stängelväxter kan med fördel klippas av och planteras ner igen. Klipp av de nedersta bladen och tryck ner sticklingarna i gruset. Efter en kort tid har de bildat nya rötter.

Försök inte rädda ett blad som börjat visa bristsjukdomar eller som är dåligt/fult, utan klipp istället då av hela bladet. De tar då inte näring från de unga bladen som får bättre förutsättningar att klara sig.

Det är du själv som formar växterna efter eget tycke. Låter du dem växa vilt tar de snabbt över.

Det är du själv som formar växterna efter eget tycke. Låter du dem växa vilt tar de snabbt över.

I många aquascapes är trimmningen en mycket viktig del i utformningen av scapen. Det är ingen slump att en växtmassa vuxit till sig till en passande form eller blivit jättetäta utan ett resultat av planering och mycket jobb med saxen.

Ju mer du ansar desto tätare blir oftast växten.

Ju mer du klipper växten, desto tätare och finare blir den.

Ju mer du klipper växten, desto tätare och finare blir den.

 

 

 

Text & foto

Christian Brams

Aquascaper

Facebook

 

 

 

 




Första sidan Akvarieguide Växter - skötsel