Ungfödarweekend 2007 i Ebeltoft

Ungfödarweekend 2007 i Ebeltoft

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Alla foton är klickbara till stort format (gäller enbart för goldmedlemmar).
Dessutom finns det fler foton (totalt 51 st) från evenemanget att titta på i Zoopets stora  fotoarkiv (gäller enbart för goldmedlemmar).

Under helgen 16-18 mars samlades ett gäng med akvarister i en ferieskola nära den danska byn Ebeltoft (ligger mellan Grenå och Århus). De närmare 70 som samlades har som specialintresse ungfödare/levandefödare och de kom från 7 olika länder (Danmark, Norge, Storbritanien, Sverige, Tyskland, Holland och USA).

 

Vi var 4 st från Sverige som tog färjan från Göteborg till Frederikshavn vid ettiden på fredagen - efter färjeturen och några timmars bilresande var vi vid sjutiden framme vid möteslokalen där vi också skulle bo. Fredagskvällen hade inget på programmet utan tillbringades i danskt gemyt med lite mat och en och annan öl och det blev ganska sent innan vi kröp till kojs. 

Mellan 8 och 9 på morgonen serverades dansk morgenmad och sedan var det dags för helgens första föredrag.  


Först ut var Gunnar Toft från Århus universitet som talade om ämnet "Using poeciliid fishes as indicators of endocrine disrupting effects"  eller som man också kan säga "A different way of using livebearing fish".
Det kan för övrigt vara värt att detta och även de övriga föredragen hölls på engelska.


Gunnar har skrivit sin Ph.d. om användning av Poecilia reticulata och Gambusia holbrooki för forskningsändamål.  


Alla ser väl vad detta foto visar, eller?
Nja kanske inte, men det visar i alla fall hur man tappar en guppy-hane på spermier.


Forskningen gick ut på att visa på kemikaliers inverkan på fiskarna hormoner och bl.a. så jämförde man färgen/teckningarna och gonopodiet..... 

....på fiskar som "smittats" och sådana som ej smittats.  


Ingen var väl förvånad över slutsatsen att fiskarna påverkades av kemikalier.

Efter Gunnars föredrag så var det egentligen dags för Leona Hazelwood (Xiphophorus Genetic Stock Center, Texas) att prata men eftersom de inte riktigt lyckades med att koppla upp hennes dator med dataprojektorn (nåt fel med programvaran eller vad det nu var) så fick vi växla föredragshållare.

Ytterligare ett problem hade dock tillstött - Colin Grist från Chester Zoo i England blev nämligen helt sonika kvar i England efter att hans flyg från Manchester till Århus blev inställt. Sådant händer tyvärr.         


Som tur var så hade ett par av de norska deltagarna på mötet under 2006 varit i Sydamerika och ännu mer tur var att de också hade med sig sitt föredrag (om det nu var i en Lap Top eller på en CD) så de fick hoppa in istället.
På så sätt fick vi resa med på deras tripp runt Peru.

Nu är ju som sagt tämligen magert med ung-/levandefödare i Peru men det fanns många andra vackra fiskar som vi fick titta på istället. 

 

 


Inte bara fiskar visades för övrigt upp utan mycket annat också som t.ex. en flytande bar "in the middle of nowhere" 


Och nog gick det lite kalla kårer efter ryggraden när de visade foton på denna "willyfish" som ju är känd för att kunna krypa in i .... , ja ni vet vad. Det sägs att man måste operera ut den. Om det är skröna eller inte - det vet jag inte och oavsett vilket så har jag inte för avsikt att testa. 

Efter detta föredrag var det så dags för "Frukost" - detta konstiga folk envisas nämligen med att äta frukost mitt på dagen.   


Många utnyttjade också möjligheten att lapa lite sol i det "vackra" vädret. Solen sken men det blåste lite kallt så det var inte helt perfekt väder.


Efter "frukosten" var det så dags för Leona Hazlewood att äntra scenen.

Leona jobbar på Xiphophorus Genetic Stock Center som ligger i Texas, USA

Detta levande "bibliotek" för ung-/levandefödare håller mer än 60 stammar (de flesta vildformer) av Xiphophorus-arter.  Utför forskning på dessa och skickar dem dessutom vidare till bl.a. medicinska forskningscenter där de bl.a. används vid forskning om olika cancerformer.

Ovan ses listan över de platyformer som de odlar på  - listan över svärdbärare var ännu längre.

 

Leona berättade mycket om hur arbetet vid centret gick till - alltifrån odlingen (även konstgjord befruktning), den dagliga skötseln, fodertillverkning etc. etc.

 

 

 

 

 

De flesta arterna i centret var naturformer, men för vissa ändamål är avelsformer mer lämpade och därför hade de också några sådana.
Leona berättade hur dessa korsades fram.
 

Efter 3 lyckade föredrag var det dags för en bensträckare innan den stora auktionen tog vid.

Mängder av olika ung-/levandefödare auktionerades ut - en del väldigt billigt medan andra gick till rätt höga priser. 20 EUR/ca. 185 kr stycket tror jag de dyraste fiskarna gick för. 

Det var en bra auktion med många intressanta fiskar (enbart ungfödare), lite växter och några prylar. En liten nackdel var att man varken fick titta på auktionsgodsen i förväg eller fick ut någon auktionslista - men det funkade bra det också.
 

 


Själv inhandlade jag 3 arter som hamnade i 3 olika prisklasser
Mycket billigt - Xenotoca eiseni från Granja Sahuaripa, Jalisco, Mexiko.
Medel - Xiphophorus clemenciae från Puente Cino Luiz, Mexiko.
Dyringar - Micropoecilia bifurca från Surinam jungle.

På kvällen var det så dags för den stora 3-rätters festmiddagen.

Det var mycket snyggt uppdukat och middagen smakade utomordentligt gott och alla hade väldigt trevligt.
 

 

 

 


Michael Larsen (avgående ordförande i Poecilia Scandinavia) delade ut en utmärkelse till Kees de Jong (längst till vänster) för dennes förtjänstfulla insatser för Poecilia Scandinavia under årens lopp. Till höger på fotot ses Kai Qvist som också sitter i styrelsen och som hade hållit i det mycket av detta arrrangemang.


Därefter fortsatte den trevliga samvaron natten lång och alla "hyggede" sig. På fotot ovan visar Leona upp sina tatueringar för en beundrare.

På söndagsförmiddagen var det tänkt att man skulle hålla auktion på de utställningsfiskar som hade ställts ut. Dessvärre fick den ställas in eftersom ingen hade tagit med sig utställningsfiskar.

Istället så blev det en sen frukost (ursäkta morgenmad) och vi betalade vad vi var skyldiga  (dricka, lotter, auktionsgods etc.) och tackade för oss.
Eftersom vi nu hade fått några timmar över och vi dessutom skulle åka färja hem via Grenå-Varberg passade vi svenskar på att besöka Kattegatcentret i Grenå.

På bilden syns mitt trevliga resesällskap placerat i hajgapet - från vänster Christer, Mikael och Evert. 

Sedan var det dags för en drygt 4 timmar lång färjeresa - på nyheterna hade de varnat för full storm, men det blåste knappt någonting. Hemma var jag strax före 9 på kvällen och ställde mig då och bytte vatten på 3 akvarier där de nyinköpta fiskarna skulle placeras.     


Jag tog också ett foto på de små "dyringarna" innan jag släppte ner dom i akvariet. Dagen efter var 2 av de 3 arterna helt OK och åt friskt. I den tredje artens akvarie hade det varit strömhopp ur akvariet och det ekade väldigt tomt eftersom 6 av 8 fiskar hade torkat in på golvet. Det spelar uppenbarligen ingen roll att man har hållit på hur länge som helst med akvarier och man årens lopp har har hunnit med att göra hur många misstag som helst. Ändå lyckas man fortfarande bära sig åt som en klantEmbarassed - denna gång hade jag missat att täppa till en öppning på några millimeter där elsladden gick in i akvariet.
Vilken art det var som hoppade ur - ja det är inte så svårt att räkna ut - eller hurYell 

Detta till trots var det en oerhört trevlig och lyckad helg med 3 bra föredrag och ett mycket lyckat arrangemang även i övrigt. Jag hoppas också verkligen att vi blir lite fler svenskar nästa gång - nu var där 5 ggr fler norrmän och dubbelt så många engelsmän som det var svenskar.

Ett stort tack till mötesarrangörerna och föredragshållarna.

Den som söker mer info om Poecilia Scandinavia hittar det på deras hemsida www.poecilia.org


Platsen vi var på låg mycket vackert placerat med 50 meter till havet.  




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar