Akvariehelg/Ciklidstämma 2016 i Oslo

Akvariehelg/Ciklidstämma 2016 i Oslo

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare.
Observera att föredragshållarnas foton är avfotade från duken. I själva verket höll dessa foton självklart en mycket högre kvalité än vad de avfotade bilderna visar.

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 312 foton från detta evenemang (se denna sida). Dessa kan alla goldmedlemmar kolla på. Alla foton i artikeln kan också klickas upp till större format (gäller också enbart för goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

Den 8-10/4 2016 var det återigen dags för Ciklidstämman. Ciklidstämmor har en lång tradition och arrangeras en gång per år och för mig var det den 39:e Ciklidstämman i rad. Denna gång var det Oslo Akvarieklubb som ”tillsammans” med Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) stod som arrangörer och den ägde rum på Quality Hotel Mastemyr i Kolbotn (strax söder om Oslo). ”Ciklidstämman” var utannonserad som en ”Akvariehelg”, men denna gång (och även förra året) var det lite “falsk varudeklaration” då det inte var en mix av föredrag från olika fiskgrupper utan denna gång handlade det i stort sett enbart om ciklider.

 

Program för hela helgen

 

Fredag 8/4

18.30 Registreringen öppnar

19.00 Middag

20.15 Stefan Koerber: Argentina – between tropics and Ice.

 

Lördag 9/4

09.00 Registreringen öppnar

10.00 Thomas Andersen. Nogle mindre kendte Tropheus moorii varianter fra det sydlige Tanzania

11.00 Stefan Koerber. The cichlids of Argentina – del I

11.45 Lunch

13.00 Stefan Koerber. The cichlids of Argentina – del II

14.00 Svein A. Fosså. Dyrerettighetens mange ansikter.

15.15 Lottdragning-Paus

16.00 Alf Ole Bull-Tornöe. Tur til Malawi

17.00 Giorgio Chiozzi. Cichlids in the desert: news from the genus Danakilia.

19.30 Middag

 

Söndag 10/4

10.00 Giorgio Chiozzi. The Afar Triangle: environment, people and exploration.

11.00 Svein A. Fosså. Akvaristik i et nytt miljöperspektiv.

11.45 Lunch

13.00 Alf Ole Bull-Tornöe. Hvordan bygge akvarium i tre.

14.00 Thomas Andersen. Tanganyika. The shallow sandy habitat.

15.15 Lottdragning - avslutning

 

Fredagen den 8 april

Jag åkte upp till ”Oslo” på fredagseftermiddagen och det var Anders Renström som också är medlem i Göteborg Ciklid- och Akvariesällskap som plockade upp mig. Vi hade en trevlig resa upp till Oslo och passade på att dryfta det mesta inom akvaristiken.

 

Hotellet, som ligger precis bredvid motorvägen någon mil söder om Oslo, visade sig vara ett riktigt bra hotell och det är också en klar fördel att ha allt (föredragen, maten och sovandet) samlat på ett och samma ställe. Först checkade vi in och fick varsin namnbricka.

 

Programmet för helgen var mycket intressant och föredragshållarna gick inte av för hackor. 2 av dom (Giorgio Chiozzi och Stefan Koerber) hade jag inte ens hört hålla föredrag tidigare så dessa var för mig extra intressanta. Men först samlades vi för att äta middag och det bjöds på en utmärkt buffé.

 

Efter middagen samlades vi för att lyssna på helgens första föredrag. Det skall direkt sägas att jag inte direkt är helt såld på ett föredrag första kvällen. Man har rest långt och träffar en massa människor som man ofta bara träffar på kanske 1-2 ggr per år och då vill man hellre parta (sorry menade förstås prata ;)) med dessa än lyssna på föredrag.

 

Stefan Koerber som är tysk, men gift med en argentinska (och därför besöker svärföräldrarna i Argentina varje år) höll dock ett intressant och tämligen kort föredrag med titeln - Argentina – between tropics and Ice

 

Hans föredrag handlade mest om landet Argentina och hur mångfacetterat det är och inte så mycket om fisk (om detta skulle han prata på lördagen). Argentina är ett gigantiskt land med en yta som är större än hela Västeuropa. Det finns såväl områden som är istäckta som områden med tropiska miljöer. Stefans föredrag blev en både bra och trivsam start på helgen.

Efter hans föredrag satt vi kvar och pratade en stund tills folk drog sig tillbaka till sina rum eller till andras. I vissa rum samlades ett gäng och fortsatte umgås en stor del av natten. 

Lördagen den 9 april

Vi var ca. 50 st som samlades i mötessalen på lördagsmorgonen för att lyssna på dagens föredrag. Det var hela 6 föredrag som skulle hållas under lördagen men alla var tämligen korta och det var rejält med paus mellan dom och dessutom var stolarna bekväma så jag tror inte att någon tyckte att föredragsprogrammet var för mastigt.

 

Dagens förste föredragshållare var Thomas Andersen från Danmark vars föredrag hade titeln ”Nogle mindre kendte Tropheus moorii varianter fra det sydlige Tanzania”.

 

 
 

Som titeln lyder handlade det om troffar (och några andra arter) från den sydliga delen av Tanganyikasjön. Ett intressant föredrag med en massa mycket bra foton. Thomas pratade också lite om hur dessa fiskar skulle hållas och även om att vissa av ”arterna” var hotade och att man skulle undvika att köpa just dessa arter om de dök upp vildfångade i handeln. Ett problem var det med hans föredrag – nämligen att det hölls på danska och därför hade många lite svårt att hänga med i svängarna.

 

Efter Thomas var det återigen dags för Stefan Koerber. Denna gång hade hans föredrag titeln – ”The cichlids of Argentina”. Hans föredrag var uppdelat i 2 delar varav den ena delen hölls före lunch (lunchen var för övrigt alldeles utmärkt) och den andra delen efter lunchen.

 

 
 

Argentina är som sagt ett väldigt stort land och det är dessutom så att väldigt lite fisk har exporterats härifrån till hobbyn under årens lopp. Han berättade därmed om många ciklidarter som vi inte alls (eller väldigt knapphändigt) kände till och vi fick se foton på dom. Detta gjorde föredraget extra intressant

 

 

Även om föredraget i huvudsak behandlade ciklider så togs även en del andra arter upp.

 

 

Stefan tog oss även med ut till olika biotoper där man kunde hitta fiskar. I likhet med Thomas tog han även upp miljöproblemen – här genom biotopförstörelse och genom inplantering av invasiva arter. Det som gjorde Stefans föredrag extra intressant att lyssna på var som jag nämnt tidigare att han tog oss med på en resa till en del av Sydamerika som vi känner till så litet om (åtminstone vad gäller fiskar).

 

Näste föredragshållare var norrmannen Svein A. Fosså som pratade om -  ”Dyrerettighetens mange ansikter”

 

 
 

På ett mycket bra sätt gick Svein igenom djurrättsorganisationernas ursprung och deras huvudmål – att få bort alla sorters husdjur. Han visade också på hur de arbetar för att genomdriva sin målsättning. Det var ett mycket bra föredrag och många vaknade upp av hans föredrag eftersom de inte tidigare hade reflekterat över dessa problemställningar och hur de på lång sikt kan betyda slutet för akvariehobbyn.

Efter Sveins föredrag var det paus och då kunde man passa på att gå ut i friska luften eller om man så ville så fanns det också gratis mjukglass, popcorn och kaffe att tillgå.

 

Alf Ole Bull-Tornöe är ju nästan synonymt med Malawisjön eftersom han alltsedan en bit in på 90-talet årligen har gjort en eller flera resor till Malawisjön och då alltid besökt Stuart Grants fångststation där. Hans föredrag hade kort och gott titeln – ”Tur til Malawi”

 

 

 

Nu är det många år sedan som Stuart gick bort, men fiskstationen finns fortfarande kvar och drivs nu av Stuarts änka – Esther Grant.

 

 
 

Alf tog oss med på en tur under vattenytan runt sjön och berättade om och visade foton på fantastiskt vackra malawiciklider och man förstår verkligen varför de är så populära.

 

 
 

Men han berättade inte bara vad som finns under vattenytan utan också om hur fångst går till och om det sociala livet runt sjön. Ett bra föredrag som utan tvekan gjorde att man fick ett sug om att åka tillbaka dit igen (jag var där 1994).

 

Lördagens siste föredragshållare var Giorgio Chiozzi som pratade om “Cichlids in the desert: news from the genus Danakilia.”

 

   
     

För mig var arterna i släktet Danakilia helt okända innan hans föredrag och det var kanske inte så konstigt eftersom de knappast alls förekommer i handeln. Giorgio berättade att det rörde sig om medelstora ciklider (max. ca. 12 cm) som lever i små oasdammar och bäckar som återfinns i Etiopiens och Eritreas ökenområde. Där är vattnet väldigt varmt (ca. 30 grader på vintern och förstås ännu varmare på sommaren), tämligen salthaltigt och innehåller ofta en del svavel. Det finns 2 vetenskapligt artbestämda arter – Danakilia dinicolai, resp. D. franchetti – och dessutom finns minst ytterligare 2 arter som ännu inte vetenskapligt artbestämts. De är munruvare och hanarna gräver lekgropar i sanden. Giorgio hade själv några exemplar hemma och han odlade en del och han sa att de inte var så svårodlade.

 

 
 

Fördelen med ett så begränsat ämnesområde är att man verkligen kan gå på djupet i det. Giorgio gick igenom fiskarnas historia, de expeditioner som genomförts för att hitta dom (både av honom själv och andra tidigare), i vilka begränsade och svårtillgängliga miljöer de lever vilket också innebär att de verkligen är i farozonen för att utrotas i framtiden. Ett mycket intressant föredrag som gjorde att även jag tände till och fick ett våldsamt ha-begär. Har man dagligen hållit på med en massa akvarier i 40 år och under årens lopp då sett/hållit det mesta som simmar så är det inte ofta som detta faller över mig. Jag pratade i alla fall med Giorgio och kom överens om att han till hösten skulle skicka mig ett gäng med odlade exemplar, men väntelistan var tydligen lång så vi får väl se hur det går. Hur det nu än går med detta så kunde vi alla dock glädjas över hans mycket givande föredrag.

Middag

På lördagskvällen var det så dags för middagsbanketten där det serverades god mat men det är ju inte maten som är det viktiga utan umgänget med alla andra glada akvarister.

 

Basen i ekonomin i evenemang som detta är ofta de pengar som kommer in på lotterierna eftersom samtliga vinster som kommit in har skänkts av olika företag i branschen. Ett stort tack till dessa. Här visas prisbordet i det s.k. dyringlotteriet som det var dragning på under kvällen.

 

Under kvällen delades det också ut flera ”förtjänsttecken” till sådana som gjort något alldeles speciellt för Nordiska Ciklidsällskapet. Här är det Pia Johansson från NCS som delar ut det mest prestigefyllda priset – Guldabborren - till Wilhelm Lubkowitz. Wilhelm har ju under många år jobbat väldigt aktivt för NCS och dessutom då haft det kanske viktigaste och mest betungande jobbet, nämligen som chefredaktör för den fantastiska medlemstidningen Ciklidbladet.

 

Här tackas helgens alla föredragshållare med en liten present som hade överräckts av Joakim Tryland (3:a från höger).

Lördagen fortsatte sedan efter middagen med gemytlig samvaro och akvariesnack och diverse struntsnack på rummen till frampå småtimmarna för de som så ville.

Söndagen den 10 april

Förste föredragshållare på söndagen var Giorgio Chiozzi som pratade med temat – “The Afar Triangle: environment, people and exploration.”

 

     

Det var med andra ord ”samma” tema för detta föredrag som för det som han höll på lördagen fast här handlade det i betydligt mindre grad om fiskarna och istället var det mycket mer om landet Etiopien som sådant – alltifrån dess historia till människornas levnadsvillkor. Det var ett mycket bra och intressant föredrag, men jag tyckte kanske att det hade varit bättre om hans lördagsföredrag hade förlängts med 15 minuter istället för att hålla ytterligare ett.

 

Därefter var det dags för Svein Fosså att hålla ett föredrag och även hans var lite av samma tema som det han höll på lördagen. Det hade titeln – ”Akvaristik i et nytt miljöperspektiv.”

 

     
     

Sveins föredrag tog upp olika aspekter inom akvarieindustrin/hobbyn som resursförbrukning, fångst, artskydd, djurhälsa, invasiva arter etc.. Med många bra exempel så visade han på dåliga och bra sidor inom akvaristiken och hur vi skall bete oss, samtidigt som han också visade på att det tyvärr har blivit så att såväl myndigheter och andra organisationer alltid skyller på branschen när något gott fel även om vi inte på något sätt är de som bär ansvaret. Vi är helt enkelt tacksamma att skylla på eftersom vi är dåliga på att försvara oss. Det är mycket viktigt med föredrag som de Svein höll under helgen eftersom de tar upp frågor som vi akvarister (såväl som handeln) alltför sällan diskuterar. Föredraget som sådant var också mycket bra.

Efter Sveins föredrag var det lunch och återigen smakade maten mycket bra – undrar hur många kilo vi akvarister la på oss under helgen ;)

 

Efter lunchen var det dags för Alf Ole Bull-Tornöe att hålla ett föredrag och denna gång med titeln – “Hvordan bygge akvarium i tre.”

 

     
     

 

Under årens lopp har Alf Ole byggt många träakvarier (bara framrutan i glas) både för sig själv och för andra. Hans föredrag gick detaljerat igenom hur man kan bygga ett sådant samtidigt som det också visades upp en del exempel på sådana han har byggt. Ett bra föredrag som så klart var extra givande för de som funderar på att bygga ett eget akvarium.

 

Helgens siste föredragshållare var Thomas Andersen som pratade om – ”Tanganyika. The shallow sandy habitat.”

 

     
     

I Tanganyikasjöns sanddel finns det en hel del mycket vackra fiskar som också förekommer inom akvariehobbyn och Thomas berättade om de fiskar man kan hitta i denna del av sjön och undervattensfotona var mycket bra och visade såväl vackra fiskar som vackra miljöer. Denna gång pratade han också på engelska vilket gjorde det lättare att hänga med än vad det hade varit under lördagen då han pratade på danska. En mycket bra avslutning på en mycket lyckad helg.

 

Avslutningsvis var det lottdragning och Joakim Tryland tackade oss som kommit dit och vi som var där vill gärna tacka Oslo Akvarieklubb för en fantastiskt lyckad helg.

Sammanfattning

En hel hög med fantastiskt bra föredrag och Oslo Akvarieklubb skall ha en speciell eloge för att de lyckats hitta 2 tämligen okända föredragshållare (Giorgio och Stefan) och även att de hade en så förstklassig föredragshållare som pratade om för oss viktiga frågor som djurrätt och miljö. Ja alla föredragshållare var förstås bra. Dock ett litet tips – det borde ha varit ett föredrag mindre på söndagen, detta eftersom många har lång resväg hem och vill komma iväg tidigt. På grund av detta var det en hel del som gav sig iväg innan det sista föredraget.

Det var även mycket bra att allt hölls på ett ställe och att det dessutom var ett mycket trivsamt hotell som också serverade förstklassig mat.

Lite tråkigt var att vi var så få deltagare och man får förstås fundera över varför det blev så. Kanske för att det ”bara” var en Ciklidstämma och inte en Akvariehelg. Kanske för att det var rätt dyrt (fördelen med att ha allt samlat på ett så bra ställe, gör ju också att det kostar lite mer). Jag vet absolut inte orsaken till det låga deltagarantalet, men framtida Ciklidstämme/Akvariehelgs-arrangörer bör kanske fundera över detta för vi vill verkligen ha kvar dessa ytterst trevliga arrangemang även i framtiden.

Så allt som allt – en mycket trevlig och givande Ciklidstämma med högklassiga föredrag och jag ser redan fram emot nästa års Ciklidstämma i Linköping då dessutom NCS firar 50-års jubileum och jag ”firar” då dessutom min 40 Ciklidstämma i rad. Ett stort tack till arrangörerna för ett fantastiskt arrangemang.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar