Ciklidstämman 2004

Ciklidstämman 2004

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Ciklidstämman 2004 hölls helgen 27-28/3 i Stockholm och arrangörer var Stockholms Ciklidklubb och Naturhistoriska Riksmuseet i samarbete med Nordiska Ciklidsällskapet.
Arrangemanget ägde rum i Naturhistoriska Riksmuseets lokaler som är mycket fina. Hela arrangemanget blev en stor succé och alla trivdes med att lyssna på föredragen och prata ciklider med andra nordiska ciklidfans.

Föredragshållarna
Helgens föredragshållare var Ken McKaye som höll ett föredrag om malawiciklider (bevarandet av ett biologisk underverk) och ett om ciklider från Nicaraguas kratersjöar; Sonia Guinane och Dave Tourle pratade om odling av madagaskarciklider; Sven Kullander om 20 år med sydamerikanska ciklider och Carl Westholm om en akvarists dykresa till Tanganyikasjön.
Överlag var det både bra och mycket intressanta föredrag som kompletterade varandra på ett bra sätt, för att inte tala om alla foton på vackra fiskar som visades.

Festlig lördagskväll
Lördagen avslutades med en fest på en indisk restaurang där glädjen stod högt i tak och naan-bröd (och en massa annan mat) och kobraöl slukades i en rasande takt så att vi alla blev mätta och belåtna. Dessutom premierades en del av de som bidragit med artiklar till Ciklidbladet och guldabborren delades ut till en lycklig Mikael Westerlund från Finland.
Det tävlades också i fiskfrågor och charader - summa summarum en mycket lyckad kväll.

Årsmöte
Söndagen inleddes på många håll med tunga ögonlock för dels så startade NCS årsmöte redan klockan 08.30, dels infördes sommartid så i själva verket var klockan 07.30 och dels hade natten nog blivit sen för många.
Mikael Westerlund svingade dock årsmötesklubban på ett sådant sätt att alla höll sig vakna och mötet kunde genomföras i rask takt. NCS-ekonomi rapporterades vara god och antalet medlemmar ökar hela tiden så allt var enbart positivt. Det beslutades också om att Ciklidbladet skall framöver innehålla minimum 48 A4-sidor (tidigare 40). Avgick ur styrelsen gjorde Kjell Fohrman (tidigare ordförande) samt Jens Granquist (tidigare sekreterare). Ny som ordförande blev David Johansson, nya i styrelsen blev Joakim Draktoft (sekreterare) och Mikael Mayer (ledamot).

Stort beröm till mötesarrangörerna
Det allra bästa med Ciklidstämman är inte som man kanske kan tro föredragen eller att man kan vinna fina vinster i något av de många lotterierna utan att man får träffa så många trevliga människor med samma intresse som en själv. Under en helg lär man sig mycket av såväl föredragshållarna och andra ciklidister som man träffar och denna inspiration lever man sedan länge på.
Att sedan också stämman genomfördes på ett så utomordentligt bra sätt gör naturligtvis det hela ännu bättre - ett stort tack till Stockholms Ciklidklubb och Naturhistoriska Riksmuseet för ett strålande arrangemang.

Mer i Ciklidbladet
Ovanstående referat har avsiktligt gjorts väldigt kortfattat och istället har vi med ett rätt stort antal foton från stämman (se nedan).
Ett betydligt längre reportage (10 sidor och med mer än 40 foton) kommer i nr 2/2004 av Ciklidbladet där vi bl.a. också får reda på varför det blev två stora hål i väggen på restaurangen, varför det blev en vinglig stockholmsresa, hur ciklidhobbyn kommer att se ut om 30 år, hur en mänsklig jordätare ser ut och mycket, vem som vann "flowerhorn", hur det såg ut när Carl Westholm spelade "afrikansk bordtennis" med Ad Konings och mycket mycket annat.


Ola Svensson från Stockholms Ciklidklubb hälsar välkommen

Sven Kullanders föredrag hade rubriken "20 år med sydamerikanska ciklider

Fika i pausen lät sig väl smaka

Ken McKayes första föredrag hade rubriken "Bevarandet av ett biologiskt underverk: Malawisjön


 

Digert lottbord och många vinnare

Sonia och Dave höll ett föredrag om odling av madagaskarciklider

 

På kvällen hade vi fest på en indisk restaurang

 

Tidigt på söndagsmorgonen var det dags för årsmöte

 

Ken McKayes söndagsföredrag hade rubriken "Ciklider från Nicaraguas kratersjöar

Carl Westholm avslutade helgen med sitt föredrag om en akvarists dykresa till Tanganyikasjön




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar