Interzoo 2016

Interzoo 2016

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto (om ej annat är angivet): Kjell Fohrman

Gold-medlemmar kan klicka upp fotona i artikeln till fullformat.
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 153 st) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar).
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om Interzoo 2016, gör det i denna forumtråd.

Återigen (den 8-11/5) var det dags för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nűrnberg, Tyskland. Som vanligt var mässan större än någon gång tidigare. I de 13 mässhallarna (12 st 2014, 11 st 2012) på totalt drygt 115.000 kvadratmeter (110.000/2014, 100.000/2012) samsades 1.818 utställare (1.720/2014, 1.539/2012, 1.502/2010, 1.346/2008, 1.275/2006, 1.101/ 2004) från 61 länder som försökte attrahera de drygt 39.000 besökare från mer än 90 länder (färre än för 2 år sedan då det var 120 länder). Av utställarna kom ca. 18 % från Tyskland (en rejäl minskning från 31% 2014) medan 82% kom från andra länder. Det största enskilda utställarlandet var Kina med 352 utställare, från Tyskland var det 342 utställare. 

 

Inleder med samma uträkning som jag gjort i tidigare Interzooartiklar för att få ytterligare ett begrepp om hur stor utställningen egentligen är. Om man promenerar genom alla hallar och lägger 1 minut på att passera varje monter tar det nära 30,3 timmar (om man inte tar någon paus). Inte desto mindre så klarade jag faktiskt av att gå igenom alla gångar i de 13 hallarna under de första 2 dagarna (så jag ”spenderade klart mindre än 1 minut per monter). Jag stannade då inte, utan om jag såg något intressant i någon monter så ringade jag in montern på ”mässkartan” och sedan besökte jag de montrar jag ringat in. Som jag har påpekat i tidigare Interzooartiklar så är dessvärre alla hallar mixade – dvs montrar, med hund, katt, akvarier, terrarier etc. etc. är placerade huller om buller så för att få se t.ex. alla akvariemontrar måste man promenera runt i alla gångar i alla hallar. Enligt mässans egen statistik fanns det akvaristiska prylar i 12% av montrarna och det var i 20% 2014 så det handlar om en rejäl minskning. Det var ju också ”enbart” akvariemontrarna som jag var intresserad av.

Det är en fackmässa så man skall på något sätt kunna visa att man har anknytning till branschen för att få komma in. Förr om åren har de inte varit så noga med att kolla detta, men nu verkar de ta det på större allvar. Detta samt att datasystemet krånglade gjorde att det på mässans första dag (då det var särklassigt mest besökare) var mer eller mindre kaos vid entréerna (det fanns 2 entréer). Det sägs att en del fick vänta i 2-2,5 timme för att komma in.

Jag åkte ner till Interzoo ihop med Lasse Forsberg (till höger) som här har sammanstrålat med David Sällström som jobbar på Sjöfartsmuséet i Göteborg.

Jag har en pressackreditering vilket ger en hel del fördelar som gratis entré och främst att man har tillgång till en presslounge med bekväma stolar etc..

Jag deltog också på presskonferensen med diverse höjdare där jag bl.a. kunde ta del av intressant statistik som att mässan för varje år blir större, samt att både antalet utställare och besökare blir mer internationella medan det tyska deltagandet minskar. Hållandet av husdjur i det stora hela ökar också världen runt varje år. Men det som ökar är främst hund och katt, medan akvarier, terrarier, fåglar och smådjur minskar. Speciellt verkar akvariehobbyn ha gått tillbaka och marknaden på akvarietillbehör har globalt sett minskat med ca. 6,6% de senaste 2 åren. Man kan då också anta att minskningen i Europa har varit än större eftersom marknaden knappast har minskat (snarare tvärtom) i Asien (Kina och Indien etc.), Afrika, Mellersta Östern och Sydamerika. Som jag skrev inledningsvis så var det ju också denna gång betydligt färre akvaristiska montrar än för 2 år sedan.

Så framöver får vi nog vänja oss vid att det finns fler montrar med hundskor än med akvarier.

Vad gäller inredning fanns det många montrar med inredning som var hämtad från naturen. Här t.ex. från de bägge tyska företagen Aquadeco Andreas Meyer (från vänster) och Stahlschmidt Dekoholz som visade upp stenar och rötter. Några företag med bakgrunder fanns också som det indonesiska Aneka Tirta Surya.

Jag och Lasse bodde på samma hotell som ”Back to Nature”-folket och BTN hade också en väldigt snygg monter. Det känns glädjande att detta svenska företag fortlever och kan producera nya vackra bakgrunder av hög kvalitet.

BTN har också inlett ett samarbete med den välkände aquascapern Oliver Knott som här ses posera framför en affisch på honom själv (notera ”felet” på affischen ;)) i BTN-montern tillsammans med en annan god vän till mig Aya Masuhara.

En av de nya färgerna (som kallas för ”River”) som idag finns på BTN-bakgrunderna. Slimline säljs idag också 80 cm höga så att de passar i rejält stora akvarier.

Från vänster ovan. Oliver Knotts ryggtatuering !!!!, en jättestor BTN-snäcka, och den mest sålda svenska bilmodellen placerad på en svensk BTN-bakgrund.

Även denna gång hade aquascapers från all världens hörn samlats för en informell träff i det italienska växtföretaget Anubias monter.

Här minglade ett 50-tal scapers och hade trevligt ihop samtidigt som vi lät oss väl smaka av de tilltugg och goda drycker som Anubias bjöd på. Ett mycket bra initiativ.

På det högra fotot (taget av Kathrin Glaw) är det jag och Christian Brams som njuter av det goda italienska vinet.

På en gigantisk mässa som denna är det svårt att upptäcka nyheter. I alla montrar så säger de så klart att just deras produkt är revolutionerande och bättre än alla andras. Och så kanske det är ibland, men det är omöjligt för mig som besökare att avgöra. Många företag presenterade i alla fall nya pumpar och på fotona ovan kan från vänster ses Blue Eco från Holland och Periha och Rio från Kina.

Det nya med många av pumparna var dels att många av dom var 24 volts pumpar (bra idé för vatten), samt att de kunde programmeras på en massa olika sätt med hjälp av dator eller iPad. En intressant utveckling som jag tror är bra för akvaristiken.

Samma gäller för LED-belysning som för pumpar – dvs att alla sa att just deras var den bästa. Som tidigare år så sålde nu nästan alla företag LED-belysningar men rent estetiskt så verkade i alla fall kvalitén vara ett snäpp bättre än tidigare år. Flera företag visade också upp LED-belysningar som skulle placeras nere i akvariet vilket verkar vara praktiskt eftersom vattnet dels då kyler armaturen, samtidigt som armaturen värmer vattnet något och belysningen då också kommer närmare botten av akvariet och då inte behöver vara så stark. Ett av många företag med LED-belysningar var Ecoace från Tyskland (till vänster).

Mycket intressant var att det gigantiska belysningsföretaget Philips (i mitten) nu också (tillsammans med CoralCare) ger sig in i marknaden för LED-belysningar till akvarier. Jag glömde fota deras armatur, men den såg minst sagt annorlunda ut eftersom det handlade om en armatur som inte var slimmad som för de flesta andra LED-belysningar utan den var en tämligen bastant armatur. Fördelen med detta sa de bl.a. var att livslängden då blev klart längre, att man inte behövde kylfläktar (som ofta är kortlivade och för oväsen), att det går att rikta och sprida belysningen på ett effektivare sätt. Deras belysning gick också att styra så att man kunde ge optimalt ljusutbyte för de koraller som man har i sitt akvarie. Ja än så länge fanns deras belysning bara för saltvattensakvarier, men den ”andades” kvalitet och utan tvekan är detta företags insteg i branschen mycket intressant.

Det danska företaget AkvaStabil/Eldorado (till höger) presenterade också de en intressant belysning (skulle komma ut på marknaden till hösten) som speciellt var framtagen för sötvattensakvarier med växter. Detta är ju lite extra intressant eftersom nästan alla LED-belysningar av hög kvalitet på marknaden idag är inriktade på saltvattensakvarier. Deras belysning har en hög andel av rött och blått ljus som främjar växternas fotosyntes. Detta samtidigt som gult och orange hålls tillbaka vilket motverkar upplevelsen av ”gult vatten” i akvariet. Deras belysning har också ett mycket högt ljusutbyte på ca. 120 lumen/watt.

Jag tyckte att det på mässan var lite tunt med utbudet av nya akvariemodeller på mässan – men mässan var stor och en del andra jag träffade sa att de sett en del snygga akvariemodeller så jag kanske missade dessa. Riktigt snyggt tyckte jag i alla fall att den akvariemodell som det kanadensiska företaget Brio (till vänster) visade upp. Det var en möbel där akvariet var integrerat med växter på utsidan. Och vattnet cirkulerade mellan de olika avdelningarna och växterna på utsidan fick sin gödning av akvarievattnet, samtidigt som ”krukväxterna” rengjorde vattnet innan det pumpades tillbaka till akvariet. Snyggt och mycket praktiskt och en sådan möbel skulle jag mycket väl kunna tänka mig att ha hemma.

Superfish från Holland presenterade också en del snygga modeller på nanoakvarier, medan HP Aquariums från Frankrike visade upp snygga affärsställningar.

De bägge holländska företagen De Jong och Ruinemans hade kanske mässans intressantaste monter med en stor mängd med snygga akvarier och vackra fiskar. De hade både snygga salt- som sötvattensakvarier.

Saltvattensarten i mitten ovan (jag tror den heter Genicanthus personatus) var också extremt ovanlig och det sas att de 2 odlade exemplar av den arten som de hade på mässan såldes för mer än 30.000 EUR per styck!!!!!!!!

Snygga sötvattensfiskar fanns det också om än i en något lägre prisklass.

En eloge för en snygg monter skall även det tyska företaget Red Sea ha som ställde ut flera snygga saltakvarier…..

…. där det också fanns gott om snygga fiskar och koraller.

Även det tyska företaget Fluval hade flera snygga akvarier med snyggt innehåll i sin monter.

Det danska företaget Tropica Aquarium Plants brukar alltid visa upp en massa nya akvarieväxter på mässan, men så inte denna gång. Några snygga akvarier hade de i alla fall och deras monter var mycket välbesökt.

Tropicas främsta nyhet denna gång var istället deras patenterade packningssystem. Många växter kommer ju idag i små plastbyttor som har ett gel på botten. Vid transport så åker lätt detta gel runt och växterna blir nerkladdade och i värsta fall delvis transportskadade. Istället har de nu lite ”vatten” i koppen samtidigt som det är många små hål i locket vilket gör att växterna kan ”andas” och därmed håller sig åtskilligt längre. Det unika med hålen är att syret kan ta sig in, men vattnet kan inte ta sig ut. Inte ens om man vänder koppen upp och ner så åkte vattnet ut. En innovation som verkar mycket intressant.

Det fanns som sagt färre akvaristiska montrar på mässan, men inte nog med det utan i dessa fanns det dessutom färre akvarier än tidigare, och dessa akvarier var ofta inte så snyggt inredda (varför inte anlita någon av alla dessa duktiga aquascapers som fanns på plats) och i akvarierna fanns det sällan fisk. Jag förstår utställarnas problem, akvarier kostar pengar (främst genom att de måste ha personal på plats tidigare för uppstarten) samt att levande djur är förknippat med en massa myndighetsproblem (bl.a. går veterinärer runt och besiktigar akvarierna innan mässan). Det senare leder till att det är svårt att inreda akvarierna snyggt, samtidigt som deras regler inte leder till att fiskarna i akvarierna får det ett dyft bättre, ibland t.o.m. sämre.

Nåväl det fanns i alla fall en del riktigt snygga akvarier med fisk i och några av dessa har jag tagit upp ovan men det fanns fler som ni kan se nedan.

Dessa 3 akvarier ställdes ut av (från vänster) – Newa Tecno Industria (Italien), Colorstone (Tyskland), OASE (Tyskland).

Dessa 3 från Back to Nature (Sverige), Tropica Aquarium Plants (Danmark), Juwel Aquarium (Tyskland).

Dessa 3 från Juwel Aquarium (Tyskland), OASE (Tyskland), Aquael (Polen).

På mässan fanns också en avdelning (med ett antal bord) där de utställande företagen kan placera ut nyheter. Jag kollade in borden och där fanns många nyheter, men väldigt få akvaristiska – bara Teco (Italien) som visade upp en ny vattenkylare (kan ju vara lämpligt i dessa dagar) samt Sicce (Italien) som visade upp en ny lågvoltspump som kan fjärrstyras.

En intressant monter hade det australienska företaget Cairns Marine som är exportörer av saltvattensfisk och de satsar verkligen på att alla led i kedjan från fångst till ”konsument” skall genomföras på ett så miljövänligt sätt som möjligt. I sitt sortiment hade de mer än 500 olika fiskarter samt en massa olika koraller. I deras monter kunde man också få en broschyr där hela hanterandet beskrevs på ett ingående sätt. Bland deras kunder fanns redan flera stora offentliga akvarier och fiskgrossister.

I ZZF-montern (den tyska branschorganisationen) fanns det dels ett snyggt öppet akvarium designat av Oliver Knott. Oliver var på plats men också en annan aquascapingikon – nämligen Holger Windelöw från Danmark. Holger var den som en gång i tiden grundade växtföretaget Tropica i Danmark och därmed i hög grad höjde kvalitén på akvarieväxterna i handeln. I ett led i deras marknadsföring (som så klart har en grund i ett genuint växtintresse) har de också genom årens lopp på mässor runt om i världen visat upp sina växter i mycket snygga akvarier. Lite kul med 2 sådana ikoner på ett foto.

Den engelska branschorganisationen OATA har tagit fram en mycket bra och intressant broschyr med titeln ”Wild caught ornamental fish – The trade, the benefits, the facts”. Denna broschyr är en mycket bra och efterlängtad broschyr som på ett tydligt sätt klargör vilken positiv inverkan vildfångad fisk har för såväl hobbyister, ursprungsbefolkning, fiskarna och inte minst för miljön. Jag har länge väntat på att en sådan informativ skrift skulle ges ut, men nu finns den och den borde snarast omarbetas så att den kan ges ut på olika språk. I Sverige borde detta vara av högsta intresse för såväl branschorganisationer som akvarieorganisationer – i alla fall om de är intresserade av att akvariehobbyn skall finnas kvar.

Jag hade tidigare läst denna broschyr på nätet (finns här för hemladdning), men fick nu ett riktigt exemplar (som i alla fall för mig ger betydligt mer än att läsa på nätet) på mässan av Keith Davenport som är den inom OATA som arbetat mest med framtagandet.

Smått och gott:

Autoaqua från Kina presenterade en smart och säker och någorlunda billig lösning för nivåhållare i akvariet.

Colorstone från Tyskland hade en lite annorlunda design i sin monter.

JBL från Tyskland hade en stor damm i sin monter och talade också om att de till hösten skulle introducera ett lim som gör att man kunde limma fast växterna på stenar och rötter.

Matlss Mat Akvaryum Filtrasyon Sistemleri från Turkiet som visade upp en XXXXXL-skummare (tror jag det är).

En olycka händer så lätt i en monter – här har foderpelare välts omkull och innehållet har runnit ut på golvet.

Och vill man inte ha något levande i akvariet så kan det ju ändå bli snyggt (eller?) visade företaget Simulational Aquarium från Kina upp sin monter.

Sammanfattning:

Den allra första Interzoomässan i Nurnberg hölls 1988 och på den deltog jag och jag har sedan dess varit på samtliga Interzoo. Ofta bara som besökare, men från 1994 och ett antal år framöver även som utställare. Jag har därför kunna följa Interzoos utveckling från en relativt liten mässa (från början bara 3-4 hallar) till en gigantisk mässa. Från början hade också akvaristiken en klart större andel än idag.

Idag hittar man som sagt färre fiskar på mässan än förr. Mässan har också utvecklats från att vara en i huvudsak nationell mässa till att i huvudsak vara en internationell och det är idag allt färre tyska affärer som besöker mässan. Ja även utställarna kommer i allt mindre grad från Tyskland och de är inte längre det landet (förr var de helt dominerande) som har flest utställare och flera stora tyska giganter i branschen som Eheim och Tetra ställer inte längre ens ut på Interzoo. De hade tidigare jättemontrar.

Är det bra eller dåligt – ja den frågan är inte helt lätt att svara på, men det är i alla fall en utveckling som arrangörerna ZZF inte verkar ha något emot. Dels genom att alla typer av montrar är blandade så man måste lägga flera dagar på mässan (vilket småaffärer inte har tid med) för att få en någorlunda överblick och dels genom att de nästa gång (2018) planerar att lägga mässan på tisdag-fredag (dvs enbart på vardagar) dvs då affärerna har svårt att komma.

För mig är denna utveckling tråkig och ger mig allt mindre ur akvaristisk synvinkel och det trevligaste för mig är egentligen istället att man träffar så många gamla affärsbekanta och vänner (som på fotot ovan där jag kan ses ihop med Annika Yledahl (som tog fotot)). Det blir mycket kaffedrickande (en och annan öl slinker nog också ned) och mycket snack med många trevliga bekanta från världens alla länder. Men, men – man skall kanske inte säga aldrig, men ändå är jag tämligen övertygad om att detta var mitt sista Interzoo.

Nåväl, detta var lite gnäll från min sida, men jag var ju inte där för att sälja eller köpa utan mest för att uppleva. Jag pratade med många ”akvarieutställare” och de var alla mycket nöjda med resultatet och de hade fått många nya kontakter i olika länder och det är ju det viktigaste med en mässa som denna. För varje mässa blir det ju också allt fler utställare och antalet hallar växer så nog har Interzoo som mässa en framtid.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar