Akvariets Dag i Malmö 2008

Akvariets Dag i Malmö 2008

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: De flesta foton är avfotade under föredragen och är föredraghshållarnas foton.
Totalt finns det 187 foton från detta evenemang och dessa kan ses på denna sida i Zoopets stora fotoarkiv  (gäller enbart goldmedlemmar). Goldmedlemmar kan också klicka upp fotona  i denna artikel till betydligt större format.
Vill du diskutera denna artikel och/eller evenmenaget som sådant så kan du göra det i denna forumtråd.

Akvariets Dag är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) i samarbete med en akvarieförening - denna gång var det Malmö Akvarieförening (MAF) som arrangerade.
Platsen för evenmanget var Rönneholmsgården som ligger i Rönneholmsparken i Malmö och tidpunkten var lördag-söndag 18-19 okotober. 

Ja egentligen startade det redan på fredagen eftersom MAF då hade anordnat en rundtur bland Köpenhamns Akvarieaffärer och detta hade en del nappat på. Också på lördagsförmiddagen arrangerades en rundtur bland Malmös akvarieaffärer. Själv deltog jag inte på dessa aktiviteter, men jag hörde från de som hade varit med att det var mycket lyckat.
För min del startade Akvariets Dag med föredragen.

     
Niclas (nille på Zoopet) som är ordförande i Malmö Akvarieförening hälsade åhörarna hjärtligt välkomna och lämnade sedan över ordet till helgens förste föredragshållare - Kristian Adolfsson vars föredrag hade titeln - "Längs Rio Negro".

      
Kristian besökte 2004 denna del av sydamerika tillsammans med ett gäng med andra svenskar.

ag-DSC_0004.JPGag-DSC_0007.JPGag-DSC_0005.JPG

ag-DSC_0009.JPGag-DSC_0012.JPGag-DSC_0018.JPG

ag-DSC_0010.JPGag-DSC_0017.JPGag-DSC_0016.JPG
 

     
Kristians föredrag var mycket intressant och roande och vi fick ta del av såväl roliga som tråkiga episoder som inträffade under resan. Nu hade jag visserligen hört och sett delar av hans föredrag på malmötet i Göteborg för några månader sedan, men delvis var föredraget omarbetat och det som jag hade hört/sett tidigare var så pass intressant att det definitivt var värt att ta del av igen.
Kort sagt en bra start på helgen.

      
Näste föredragshållare var Joel Björnsson (i vit T-shirt framme vid scenen) som pratade om - "Stora rovfiskar i akvarium".  

af-DSC_0023.JPGaf-DSC_0028.JPGaf-DSC_0038.JPG

af-DSC_0030.JPGaf-DSC_0035.JPGaf-DSC_0036.JPG

     

     

af-DSC_0032.JPGaf-DSC_0033.JPGaf-DSC_0034.JPG
Joels föredrag var rätt mycket annorlunda mot vad man brukar få höra eftersom de flesta väljer att gå igenom en mängd arter. Joel gjorde tvärtom - han koncentrerade sig på några få (ca. 10 st) rejält stora (utom en som inte blir mer än ca. 20 cm) rovfiskarter. Han beskrev arten noggrant och talade om hur man kan hålla dom i akvarium. Eftersom de arter han beskrev dessutom är både ovanliga och spännande så gjorde det hans föredrag extra intressant.
   
Därefter var det dags för en välbehövlig fika innan den årliga Nordiska frågetävlingen i akvaristik startade.

      
Norge lämnade walkover medan däremot Sverige (längst till vänster), Finland (i mitten) och Danmark (längst till höger) kämpade på bra med de luriga frågorna.
Sverige hamnade relativt snart lite i bakvattnet, medan det flöt på desto bättre för finnarna och danskarna. 

       
Till slut var det dock finnarna som drog det längsta strået och förärades en stor pokal.

       
Lördagens 3:e föredragshållare var Jesper Flygare vars föredrag hade titeln - "Vietnam i microformat".

ae-DSC_0047.JPGae-DSC_0051.JPGae-DSC_0053.JPG

ae-DSC_0056.JPGae-DSC_0055.JPGae-DSC_0058.JPG

        

ae-DSC_0059.JPGae-DSC_0062.JPGae-DSC_0061.JPG
Jesper är en mycket underhållande föredragshållare och det var kul att följa med honom på hans resa till Vietnam där vi fick titta på foton på flera fiskarter som vi aldrig hade sett innan. Jag hade gärna lyssnat en stund till på hans reseberättelse men nu kom den sista delen av hans föredrag att handla om akvarterrarier och vilka djur man kunde hålla i ett sådana. Fina foton, men detta är ju inte direkt min grej och jag började också få lite träsmak i baken. Anledningen till det berodde dock inte så mycket på Jepsera föredrag utan snarare att stolarna kanske inte direkt var de mest bekväma man kan uppbringa, om man säger så.
Oavsett vilket - också detta föredrag var mycket bra  och det vore kul att få lyssna på ett längre föredrag från Jespers Vietnamresa - men då förhoppningsvis på en bekvämare stol.

         

         
I pausen mellan föredragen kan man ju alltid roa sig med att köra lastbil på någons rygg. Här är det Annika som tar sig en åktur på Lillfrasse.

         
Lördagens sista föredragshållare var Claus Christensen vars föredrag hade titeln - "Från floden Kwai till Amazonas". Också detta var ett reseföredrag eller man kan kanske t.o.m. säga att det var 3 reseföredrag eftersom han först tog oss med till Amazonas, sedan till Madagascar och sist till Asien (med floden Kwai) så titeln borde kanske istället ha varit - Från Amazonas till floden Kwai.

ad-DSC_0074.JPGad-DSC_0077.JPGad-DSC_0075.JPG

         

         

       ad-DSC_0083.JPG ad-DSC_0079.JPG ad-DSC_0088.JPG

ad-DSC_0090.JPGad-DSC_0098.JPGad-DSC_0092.JPG

       
                         Ovanstående foton är alla från Amazonas.

       
 

   ad-DSC_0103.JPGad-DSC_0100.JPGad-DSC_0099.JPG
          ..och dessa från Madagascar och nedan några från Thailand

ad-DSC_0108.JPGad-DSC_0107.JPGad-DSC_0106.JPG

       
Claus föredrag innehöll en stor mängd med foton från ändlöst vackra biotoper och det var många gånger som det gick ett sus genom publiken och vi drömde säkert alla om att - DIT måste man bara komma.
Claus är också en mycket bra och kunnig berättare, även om det nog är som så att en del i publiken har det lite svårt med danskan. Ett "problem" var också att det gick väl fort både med berättandet och med visningen av fotona - man hann liksom inte med att smälta in ett foto, innan det var dags för nästa. Kanske berodde stressen lite på att programmet hade förskjutits en del under eftermiddagen så att Claus var tvungen att skynda på för att "ta igen" lite tid.
Oavsett vilket - föredraget var mycket bra och det var mycket prat efteråt om de biotopfoton han visade (speciellt de från Amazonas).

Efter Claus föredrag blev det en vända till hotellet för en snabbdusch innan det var dags att bege sig tillbaka till Rönneholmsgården för att avnjuta en supé.

       
Maten smakade mycket bra och jag och alla andra trivdes mycket bra. Man fick tid att mingla runt lite och tjöta med lite Zoopetare och andra, samtidigt som man också tog tillfället i akt och inmundigade lite pilsner och/eller vin.
En hellyckad kväll med god mat och dryck i trevligt sällskap. Det delades för övrigt ut lite priser också i odlingstävlingen.
Vi hängde oss kvar till framåt tolvtiden innan vi begav oss till hotellet där det också skvallrades en del innan det var dags att knyta sig - för min del vid 2-tiden.        

Det var tämligen segt att masa sig upp på sönsdagsmorgonen och få i sig frukost. Söndagens första aktivitet startade nämligen redan 08.30 och jag ramlade in på den några minuter försenad, men i alla fall inte så sent att jag missade utdelningen av Akvariets Oscar.

       
Denna gång delades det egentligen ut 2 st Oscar. Detta eftersom Akvariets Dag blev inställt förra året och den som då skulle ha fått priset var Mogens Juhl (till vänster) - detta visste vi dock sedan tidigare så det var ju inte så spännande.
Då var det mer spännande vem som skulle tilldelas årets Oscar, men det var inte direkt någon  högoddsare att den gick till Ronny Lundkvist (till höger).
Motiveringen lyder som följer:
Årets vinnare är en tungviktare inom akvariehobbyn, främst den del som handlar om ungfödare. Han är malmöbo och akvarist sedan 11-årsåldern. Den tidigaste artikel vi har hittat av honom publicerades i Akvariet för 20 år sedan och läsaren av den inser strax att den är skriven av en person som vet vad han talar om. Detta intryck har sedan dess bara förstärkts. Det kan nämnas att hans senaste artikel är publicerades helt nyligen, i nummer 3 2008 av Poecilia-Bladet. I mellantiden har Ronny definitivt inte legat på latsidan: läsare av både Akvariet och senare SARF-Aktuellt samt Poecilia-Bladet stöter ofta på Ronnys alster.
Det förtjänar att omnämnas att flera artiklar har översatts och publicerats i Tyskland och USA. 
Ronny reser mycket. Ungfödarintresset leder honom förstås ofta till de amerikanska kontinenterna, både den norra och den södra. Men han har även varit i Sydostasien och studerat killis, Betta och smörbultar. Ett kännetecken på hans artiklar är de noggranna beskrivningarna av biotoper inklusive mätningar av vattenparametrar, något som givetvis är viktigt att känna till för akvaristen. Eget bildmaterial saknas inte heller.
Från resorna har fiskar fått följa med hem för fortsatta studier i akvarium i hemmet. 
Ronny är givetvis också känd som en uppskattad föredragshållare och vid utställningar deltar han gärna för att visa upp någon av sina favoriter. 
Vi kan alltså lyckönska en mångsidig och välförtjänt Oscarsvinnare! Måtte han länge tillföra oss ny kunskap inom sina specialområden!
Oscarskommittén, Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund
Akvariets Dag, Malmö, 2008
Sune Holm och Ingemar Ander

De bägge Oscarsvinnarna mottog mycket varma applåder och det är ingen tvekan om att de bägge två är mycket populära i föreningssammanhang.

Söndagens förste föredragshållare var den nyblivne Oscarianen Ronny Lundkvist och hans ämne för dagen var - "Två små ungfödare från Tobago".

ac-DSC_0123.JPGac-DSC_0124.JPGac-DSC_0126.JPG

      

ac-DSC_0129.JPGac-DSC_0132.JPGac-DSC_0129.JPG

      

ac-DSC_0134.JPGac-DSC_0133.JPGac-DSC_0136.JPG

       
Ronnys föredrag var mycket intressant och vi fick lära oss mycket inte bara om faunan utan också om människorna på Tobago. En hel del info gavs också om hur man skulle hålla dessa små fiskar i akvarium. Kolla t.ex. in vattenvärdena ovan från 2 olika biotoper i Tobago resp. Venezuela. I bägge dessa biotoper återfinns Micropoecilia picta och det är verkligen enorm skillnad på de olika vattnen - jämför t.ex. hårdheten.
En mycket bra start på söndagen. 

       
Efter Ronny var det dags för Albin Ekenberg (endymion på Zoopet) att prata om sina fiskfavoriter - nämligen "Victoriaciklider.

ab-DSC_0139.JPGab-DSC_0143.JPGab-DSC_0145.JPG

ab-DSC_0150.JPGab-DSC_0151.JPGab-DSC_0153.JPG

ab-DSC_0155.JPGab-DSC_0158.JPGab-DSC_0161.JPG
Albins första del av föredraget var en allmän del som gick igenom Victoriasjön från en mängd olika aspekter (som t.ex. problemet med nilabborren). Det tog också upp hur man skall hålla Victoriaciklider i akvariet.
Jag trodde nog att jag var relativt insatt i "Victoriaproblematiken" men Albins föredrag innehöll mängder av info som jag inte hade en susning om och man fick också massor av bra skötseltips. I korta drag var detta exceptionellt bra och det var ju tur att man hade kameran med sig så man kunde fota av en del av infon som gavs.

ab-DSC_0163.JPGab-DSC_0170.JPGab-DSC_0167.JPG

     

ab-DSC_0173.JPGab-DSC_0187.JPGab-DSC_0194.JPG

     

     
Föredragets andra del bestod av en genomgång av ca. 45 olika arter som Albin hade hållit/håller. Vi fick reda på statusen för dessa (om de är utrotningshotade), hur de skall hållas i akvarium och hur man kan odla dom. Kort sagt en mycket grundlig genomgång som garanterat är guld värt om man är intresserad av att hålla och odla victoriaciklider. Jag tror nog att en hel del av åskådarna framöver kommer att skaffa sig dessa vackra fiskar.

      
Helgens siste fördragshållare var Mogens Juhl och även om nu återigen risken för träsmak i baken började kännas överhängade så blev ändå Mogens föredrag så intressant att man
lyckades förtränga dom tankarna.

aa_DSC_02061.JPGaa_DSC_02031.JPGaa_DSC_02051.JPG
   
      

      
Först tog han oss med på en kort tripp till USA, men eftersom det ju redan varit rätt många reseföredrag under helgen så var det kanske inte ytterligare en reseberättelse som vi drömde om. Men denna resa var snabbt avklarad och istället tog han oss med på ett desto intressantare besök i hans egen trädgård.

       

aa_DSC_02191.JPGaa_DSC_02291.JPGaa_DSC_02241.JPG

aa_DSC_02181.JPGaa_DSC_02211.JPGaa_DSC_02271.JPG

      

      
Vi fick titta på hur han hade det i sin trädgård och hur man skall sköta sina dammar och framförallt vilka fiskar man kan ha i dom. Det gavs exempel på killis, levandefödare, labyrinter, tetror som man kan ha i sin utomhusdamm - dock skall väl sägas att de flesta av dom måste tas in på vintern.
För mig gav detta föredrag massor av inspiration på vad man kan hitta på hemma - samtidigt så slog det mig att minnet tyvärr är alldeles för kort och att man därför snabbt glömmer av det mesta av vad som sägs. Tänk vad bra om föredragshållarna själva (eller med hjälp av mötesarrangören) hade sammanfattat sina föredrag i punktform - kopierat upp dom och delat ut  till intresserade. Detta behövs kanske inte för reseföredragen, men för "kunskapsföredragen" vore det väldigt värdefullt om man kunde få med sig utskriven info i kortform.

I alla fall var också detta föredrag väldigt givande och sammanfattnings skulle man kunna säga om föredragen att det var 7 väldigt bra föredragshållare som vi fick lyssna på under helgen. Jag kan verkligen rekommendera akvarieföreningar runt om i landet att bjuda in dom till era resp. föreningsmöten.
Kanske var det väl mycket av det goda med hela 7 föredrag och det hade nog varit bättre om det bara varit 5 föredrag, men inget av föredragen var speciellt "tungt" och alla var mycket bra så funkade ändå helt OK. 

            
Sista programpunkt för helgen en auktion på en massa akvarieväxter från Tropica och där  ropade jag in lite Monoselenium tenerum


     
Ingemar Ander (ordförande i SARF) avslutade sedan Akvarieta Dag 2008 genom att tacka besökare, föredragshållare och arrrangören Malmö Akvarieförening) för ett utomordentligt väl genomfört arrangemang.

Min sammanfattning:
Först lite negativt som bara är petitesser
  stenhårda stolar med en distinkt träsmak
  tänk att inte folk kan stänga av ljudet på sina mobiler
  folk som inte kan sluttra snattra i korridoren utanför
  dörren till möteslokalen hade inte blivit smörjd de senaste 100 åren
  var höll all hus - bara lite drygt 60 åhörare 

I övrigt var dock allt positivt
  fantastiska föredragshållare
  bra föredrag
  god mat på supén
  inga missar i arrangemanget utan allt flöt på
  många trevliga människor att umgås med

Ett stort tack till arrangören Malmö Akvarieförening för ett mycket väl genomfört arrangemang och vi ses nästa höst på Akvariets Dag på någon annan plats i Sverige.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar