Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Att ha ett akvarium innebär också ett ansvar vad gäller att sköta sina husdjur - fiskarna. Akvariefisken är ett lättskött husdjur som inte kräver så mycket. Det räcker med ungefär en timma i veckan och det är ju inte så mycket, men ändå är det många som inte lägger ner ens en timma. Det går nämligen ofta att hoppa över det regelbundna vattenbytet utan att det får några direkta SYNLIGA konsekvenser. Gör man det för ofta, byggs ganska snart kväve och fosfor-halten (se Akvarievatten) upp i akvariet och snart går hela akvariet överstyr med döda fiskar och algproblem som resultat.
Det är därför absolut nödvändigt med en regelbunden skötsel av akvariet för att fiskarna i längden skall trivas och att akvariet även fortsättningsvis skall vara vackert att titta på.
För att ett akvarium skall fungera bra är det oerhört viktigt att man byter vatten regelbundet, inget filter kan ersätta detta. Låg buffringsförmåga (se akvarievatten) i kombination med för små och oregelbundna vattenbyten och för mycket mat kan man nog påstå är orsaken till 95% av alla akvarieproblem.
Ibland hör man exempel på sådana som lyckats hålla fisk vid god vigör under en lång tid i ett akvarium utan att överhuvudtaget byta vatten (bortsett från det som dunstar). Ett exempel på detta är när ett odlingsakvarium, som under några månader stått i ett ganska svalt förvaringsutrymme plockades fram. I detta hade inte gruset plockats ur och därför fanns det också lite vatten kvar. I ett hörn var grusnivån lägre och det fanns ett utrymme på ca. 10x3x2 cm med vatten. Här levde ett mycket aktivt malawiyngel på ca 3 cm som hoppade rejält när det fångades upp ur det stinkande vattnet (som säkerligen hade ett pH på högst 5). Ynglet bars iväg till ett vanligt akvarium med perfekta vattenvärden och släpptes ner. Det dog omedelbart! Anledningen var självklart att den sakta vant sig vid de urusla förhållandena och att omställningen till ett bra vatten gick för snabbt, dvs skillnaden i pH-värde blev för stor.
Ett yngel från denna hade överlevt, men dog vid bra förhållande
Läs artbeskrivningenOm man vill spetsa till det hela kan man ju då påstå att det inte är något problem att ha dåliga vattenvärden, förutsatt att man låter det försämras långsamt. Detta stämmer dock enbart i teorin eftersom problemet med ett sådant akvarium är att det oftast är oerhört svårt att lägga i nya fiskar (som är vana vid andra vattenvärden). När man till slut blir tvungen att göra ett vattenbyte i akvariet, klarar inte fiskarna den chock det blir för dem. pH-värdet i akvariet ligger kanske på 6 medan kranvattnet är på 8. Det går inte heller att medicinera i ett sådant akvarium.
Har man ett öppet akvarium, är avdunstningen rejält hög och det innebär att man kanske bara behöver fylla på vatten hela tiden istället för att byta.
Vattenbyten är dock alltid nödvändigt eftersom det vatten som avdunstar är rent vatten och alltså inte innehåller fiskarnas avfallsprodukter. Kväve och fosfor blir med andra ord kvar i akvariet och kommer där att göra att vattnets pH-värde sjunker, att det blir nitrit samt fungera som gödning för algerna.
Vattenbyten är därför alltid nödvändigt.
Bra är också om man kan ha ett litet karantänsakvarium vid sidan av huvudakvariet där sjuka och utmobbade fiskar kan kureras.
Mata försiktigt en eller två gånger per dag (se Foder). Gör det till en vana att titta på fiskarnas reaktion under några minuter i samband med att du matar dem. Andas de normalt (se Sjukdomar)? Är de lika hungriga som vanligt, äter alla fiskar etc? När en fisk inte äter är det ofta första tecknet på att något är fel. Kontrollera också temperaturen och att all utrustning fungerar.
Då rengör man rutorna med algskrapan (algmagneten), plockar bort växtdelar som dött och ansar växterna lite, rengör filtret vid behov (byt eventuellt ut filtermaterialet om dess funktion har minskat - tätare mellan rengöringarna). Normalt sett så skall man dock inte alls behöva rengöra filtermaterialet om man har ett effektivt bilogiskt filter i akvariet (se Zoopetavdelningen "Filter").
Det viktigaste är dock att göra ett delvattenbyte med tempererat kranvatten. Lämpligt är att man byter mellan 5 och 30% av vattnet varje/varannan vecka. Hur mycket man skall byta beror på hur mycket fisk man har i akvariet och hur stora dessa är, hur stort akvariet är, om det är syrekrävande fiskar, hur bra biologiskt filter man har, hur bra buffringsförmåga ens vatten har (Se Akvarievatten), hur mycket växter man har etc.
Det är alltså många faktorer som påverkar hur mycket vatten man skall byta. Det viktiga är dock att man utför vattenbytena regelbundet (varje eller varannan vecka) och att man anpassar mängen efter de förutsättningar som nämns ovan. I ett akvarium med mycket fisk och inga växter kanske man behöver byta 35% varje vecka, i ett akvarium med mycket växter och få fiskar kanske det räcker med 5% var 14:e dag.
Tänk på att koppla ur el som doppvärmare och pumpar innan rengöringen startar. Testa också vattnet regelbundet (se Akvarievattnet).
Eventuella täckglas och rampen rengörs. Kalkfläckar på täckglas kan man ta bort med hushållsättika eller kalkborttagningsmedel till kaffebryggare. Skölj noggrant av täckglaset innan det läggs tillbaka.
Till skillnad från andra husdjur brukar inte fiskar utgöra något problem när man åker på semester. Fiskarna klarar sig mycket väl utan mat under två veckor. Är man borta en längre tid kan man använda en foderautomat (där du provat ut exakt dosering före semestern) eller så låter man den granne som vattnar blommorna också ge fiskarna lite mat. Detta med betoning på lite för det är mycket vanligt att grannen tycker synd om fiskarna och i all välmening matar för mycket med ett katastrofalt resultat. Lägg upp portioner eller instruera mycket noggrant.
Det finns också s.k. semesterfoder, en del av dessa är bra. Några av de billigaste (vita block) är dock tämligen värdelösa.
Precis innan man åker på semester bör man också göra ett vattenbyte. Tänk också på att ett instängt rum kan bli mycket varmt på sommaren. Då blir också akvarievattnet mycket varmt, vilket fiskarna inte gillar. Dra därför för gardiner och/eller persienner för att minska risken och be kanske din granne vädra istället för att mata.