Akvariehelg med ciklidstämma 2012

Akvariehelg med ciklidstämma 2012

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Karin Fredholm, Christian Alfredsson och Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare. Observera att föredragshållarnas foton är avfotade från filmduken – i själva verket höll de självklart en mycket högre kvalité än vad dessa avfotade bilder håller.

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 153 foton från detta evenemang som definitivt kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton i denna artikel kan klickas upp till större format (gäller enbart goldmedlemmar).

Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

Den 30/3-1/4 2012 var det återigen dags för ciklidstämman – för mig var det den 35:e ciklidstämman i rad och denna gång var det Göteborgs Ciklidgrupp som tillsammans med Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) stod som arrangörer. Denna gång ägde stämman rum i Sävedalens Folkets Hus i Partille utanför Göteborg.

                   Sävedalens Folkets Hus

                   Affisch
I år hette dock inte ”Ciklidstämman” längre Ciklidstämma utan istället Akvariehelg och anledningen till detta var helt enkelt att även om många av föredragen handlade om ciklider så var programmet sådant att även flera andra akvaristiska teman behandlades för att alla akvaristiska intressen skulle få sin del. Totalt var det hela 13 föredrag (samt en undervattensfilm) som hölls av de 9 föredragshållarna.

 

Fredagen den 30/3
76 personer hade anmält sig till fredagskvällens samkväm och vi hade mycket trevligt under kvällen och det pratades mycket akvariefisk och andra väsentligheter. På menyn stod pizzabuffé och pizza är ju alltid uppskattat. Vi sålde också ett lotteri där vi fick många glada vinnare.

                   Fredag
Dessutom arrangerades ”Nordiska mästerskapet i Akvariekunskap”. Det var en tävling där samtliga deltog i (utom några få fegisar som var rädda för att blotta sin okunnighet) och som gick ut på att ett antal personer ställde sig framför scenen och de höll en håv i vardera handen – den ena håven var grön den andra vit. Det dök upp ett påstående på filmduken som antingen var korrekt eller fel. De hade då 3 sekunder på sig att få en av håvarna ovanför huvudet – den gröna håven om påståendet var rätt, den vita om det var fel. Det gällde med andra ord att vara en mycket duktig akvarist, att tänka och reagera snabbt, snabbt att ha en del tur (så att frågarna var inom ens eget intresseområde). Frågorna var dock rätt svåra så antalet tävlande decimerades snabbt.

                    Fredag
Den som till sist var ensam kvar och kunde titulera sig ”Nordisk mästare i akvariekunskap” var normannen Willy Weber. Ett stort grattis till honom. Han syns längst till höger på scenen. Bredvid honom med vinnar T-shirten står frågeledaren – dvs undertecknad.

 

Lördagen den 31/3
Lördagen var den stora mötesdagen och den inleddes med föredrag klockan 10.00 och avslutades sedan först framåt midnatt.

Möteslokalen som vi var i var utan tvekan prisvärd och trevlig men egentligen alldeles för liten för alla som kom. Vi hade visserligen satt en max.gräns på 130 personer och den uppnådde vi hela 2 månader innan Akvariehelgen. Men 130 personer var även det i mesta laget så det var verkligen proppfullt och det fanns inte en ledig stol.

                    Lördag - GCG IMG_11411
Akvariehelgen arrangerades som sagt av Göteborgs Ciklidgrupp i samarbete med Nordiska Ciklidsällskapet. Här är det undertecknad som för arrangörernas räkning hälsar alla välkomna till Akvariehelgen

                   Lördag - Konings
Lördagens första föredragshållare var Ad Konings från Texas, USA. Ad är ju världens främste expert på Malawi- och Tanganyikaciklider och hans föredrag hade titeln ”Nyheter från malawisjön”

                    Lördag - Konings

                    Lördag - Konings
En del av åhörarna hade nog förväntat sig att här skulle dyka upp en massa nya arter, men tyvärr är det ju som så att det idag inte längre hittas några nya malawiarter (istället utrotas arter pga för stor matfiskfångst). Istället har det under en tid varit en rejäl röra inom namnsättningen och många arter (främst inom Melanochromis-släktet) har fått nya namn och det var främst detta som Ad gick igenom. Så hans föredrag vände sig nog främst till de som har Malawiciklider som sitt specialområde – dock så är han duktig på sin sak och ”kryddade” sitt föredrag med någon videosnutt så att hans föredrag även gick hem bland de som inte har malawiciklider.

                    Lördag - lotteri IMG_1146
En oerhört viktig inkomstkälla är lotterierna och utan dessa skulle denna typ av arrangemang inte kunna arrangeras. Här syns prisbordet för ett av lotterierna – samtliga vinster var för övrigt skänkta av företag inom branschen.

Därefter var det dags för en ny form av föredrag, nämligen konkurrerande ”miniföredrag”, samtidigt men så klart i olika lokaler hölls nämligen 3 föredrag. Lördagens miniföredrag var Mikael Håkansson med ”Fiskar och räkor från Indonesien”, Lasse Forsberg om ”Start av Nanosaltvattensakvarier” samt Viktor Sundberg om ”Kamerateknik och bildkomposition – bli en bättre fiskfotograf”. Man var som sagt tvungen att välja ett av föredragen och detta val gjorde man redan när man anmälde sig.

IMG_11551.JPG A_DSC_0847.jpg A_DSC_0857.jpg

Mikael Håkansson

IMG_11621.JPG A_DSC_0837.jpg A_DSC_0831.jpg

Viktor Sundberg

Några foton på Lasse Forsbergs föredrag hade jag tyvärr inte möjlighet att ta och nackdelen med denna typ av föredrag är ju att man måste välja bort några av föredragen – men det är ju egentligen ett lyxproblem eftersom föredragen behandlar helt olika ämnen vilket gör att alla kan välja sitt favoritämne. Utan tvekan var det också som så att testet med 3 konkurrerande miniföredrag föll mycket väl ut och överlag var åhörarna mycket positiva till detta.

Därefter var det lunchdags. Inte helt lätta att arrangera en lunch för 130 personer i en smockfull lokal där det inte fanns ett enda bord utplacerat. Men det hela fungerade än då förvånansvärt bra och maten var denna gång beställd från ett närbeläget cateringföretag och den föll nog alla i smaken.

                   Lördag - lunch
Därefter var det lunchdags. Inte helt lätta att arrangera en lunch för 130 personer i en smockfull lokal där det inte fanns ett enda bord utplacerat. Men det hela fungerade än då förvånansvärt bra och maten var denna gång beställd från ett närbeläget cateringföretag och den föll nog alla i smaken.

                   Lördag - Werner
Efter en välbehövlig lunch var det dags för den erkänt duktige tysken Uwe Werner att hålla föredrag om ”Hur man håller och odlar sötvattensräkor och andra skaldjur”.

                    Lördag - Werner
                    Lördag - Werner

                    Lördag - Werner IMG_1177
Jag tror nog att en del här hade förväntat sig att få se en massa foton på de olika avelsformerna av ”Crystal red”, bee och körsbär etc. eftersom det är dessa som är populärast, men glädjande nog (tyckte jag i alla fall) höll han sig nästan enbart till naturformerna och vi fick se foton på, och fick info om, många vackra räkarter som man nästan aldrig ser i handeln.

                     Lördag - Rejdemyhr

                     Lördag - Rejdemyhr
Därefter var det dags för David Rejdemyhr, som representerar Nordiska Ciklidsällskapet, att hålla ett kortare föredrag om denna organisation. NCS har ju en lång historia och om denna berättade David på ett intressant sätt. Glädjande nog tecknade sig också dryga 20 av deltagarna (de flesta av deltagarna var säkert redan medlemmar) för ett medlemskap i NCS, så utan tvekan var föredraget också ”säljande”.

Efter David var det kaffedags och mer lotteriförsäljning.

                   Lördag - Håkansson 2
En NCS-tradition sedan flera år tillbaka är att det under helgen skall hållas ett akvaristiskt föredrag med miljöanknytning. Egentligen så hade de allra flesta föredrag som hölls under helgen miljöanknytning eftersom de delvis också tog upp de problem som finns världen runt där fiskbiotoper ”jämnas med marken” och många fiskarter (och även andra förstås) utrotas på löpande band. Föredraget – Kan vildfångad fisk vara bra för miljön?- var dock ett renodlat miljöföredrag där föredragshållaren Mikael Håkansson (svensk akvariefiskglobetrotter som jobbar på Imazo) berättade om vad som är på gång att hända i vår natur och att faktiskt vildfångad fisk i våra akvarier på många sätt kan vara positivt för miljön.

                    Lördag - Håkansson 2

                    Lördag - Håkansson 2
Hans föredrag var väldigt intressant och gav säkert alla åhörare en del att tänka på.

                   Lördag - Malmström
Lördagens sista föredragshållare var Joel Malmström. Joel är mannen bakom Back to Nature-bakgrunderna – dvs de bakgrunder som för första gången introducerades under Interzoo-mässan i Tyskland 1994. Detta var faktiskt första gången som någon hade lyckats locka Joel till att hålla ett föredrag.

                    Lördag - Malmström

                    Lördag - Malmström

                    Lördag - Malmström

                    Lördag - Malmström
Dagen hade varit lång och det hade varit många föredrag att lyssna på så egentligen hade Joel en rätt otacksam uppgift att underhålla trötta åhörare, men det klarade han med bravur och hans föredrag var inte bara intressant utan också mycket roligt att lyssna på. Vi får hoppas att det inte var både första och sista gången han höll föredrag, utan vi ser fram emot fler föredrag från hans sida.

                   Lördag - Malmström
Mellan dagens aktiviteter med föredrag och kvällens middagsbankett var det knappt 2 timmar och den tiden kunde man tillbringa på olika sätt. En del kopplade av på hotellet som de bodde på, andra besökte någon akvarieaffär i närheten, ett gäng hade anmält sig för en visning av mina hemmaakvarier och det var av förklarliga skäl denna aktivitet som jag ägnade mig åt. På fotot ovan kan man se den ”BTN-trärot” som sitter i mitt 3.000 liters akvarium (som knappt syns nu pga växtligheten) och som Joel hade med (ja fotot alltså inte träroten) i sitt föredrag.

                    NCS Årsmöte
En annan aktivitet var också NCS årsmöte som samlade pinsamt få deltagare (ca. 20 st) och då består dessutom NCS styrelse av 9 personer. Det är ju åtminstone glädjande att det togs ett första beslut om att årsmötena i fortsättningen skall hållas på webben, samt att NCS ekonomi är god så att förhoppningsvis Ciklidbladet (NCS fantastiska medlemsblad) kan fortsätta komma ut i många år till.

                   Lördag - GCG - IMG_1168
Vad man kanske inte tänker på är allt arbete som ligger bakom ett evenemang som detta – innan Akvariehelgen hade det under ett års tid hållits 15-20 planeringsmöten. Någon månad i förväg delade vi (ca. 15 personer) in oss i olika arbetsgrupper som – matgruppen, möbleringsgruppen, teknikgruppen, entrégruppen, lotterigruppen etc. som var och en ansvarade för olika saker under helgen. Redan ca. 2-3 timmar innan programmet startade de 3 dagarna så dök de som skulle arbeta upp och de blev också kvar 2-3 timmar efteråt alla 3 dagarna. Dessutom jobbades det intensivt i pauserna. På fotot ovan så ser man åtminstone 3 st med en T-shirt märkt med – Jag jobbar här – och en som bara talade om hur de andra skulle jobba. Gissa vem!!!

                    Lördag - middag
På lördag kväll var det middagsbankett och vi serverades en utsökt buffé från samma cateringfirma som hade serverat lunchen tidigare på dagen. Riktigt god mat var det.

                   Lördag - middag
Dock så tar det tid för alla 119 st deltagarna på banketten att få i sig mat – men detta till trots var minerna ändå uppåt på alla. Jag var dock bara tvungen att ta detta foto eftersom det visar de 3 personer som stod allra sist i matkön – ett extra plus till dessa (några av dem är för övrigt mycket aktiva här på Zoopet) för deras tålmodighet.

A_DSC_0972.jpg A_DSC_0969.jpg A_DSC_0975.jpg

Under kvällen var det också flera andra aktiviteter som att några som var mycket aktiva med artiklar till Ciklidbladet premierades (bl.a. Anton Lamboj (från vänster) och Ad Konings) och dessutom premierades den avgående redaktören för Ciklidbladet Ola Svensson med Guldabborren.

                   Lördag - fototävling
Under helgen hade vi också haft en fototävling där alla deltagare kunde rösta på sina favoriter bland 16 tävlande akvaristiska foton. Dessa foton var upphängda som tavlor på väggen. Ovan visas det vinnande fotot som hade tagits av Göran Åstebro.

                    Lördag - middag
En gammal tradition är också att det säljs ett dyringlotteri – dvs på varje lott står det en siffra och om man drar nummer 1 så har man tur och behöver bara betala 1 krona för lotten, medan om det står 97 så betalar man 97 kronor. I detta lotteri såldes det 3 lottringar så det inbringade alltså totalt 15.000 kronor – men om man kollar på alla skänkta varor som fanns på prisbordet så hade de utan tvekan ett värde som klart översteg 15.000 kronor. Själv hade jag dock otur och mina 10 lotter (som kostade mig 540 kronor) innehöll inte en enda vinst men många andra blev istället desto gladare.

                    Lördag - middag IMG_1189
Men framförallt gav denna kväll och även den föregående rikligt med tillfällen att umgås och på fotot ovan är det 2 ”bittra konkurrenter” Christer Fredriksson(Akvarielagret Stockholm) och Kent Gemanius (Nols Ciklidhobby) som är kärvänliga mot varandra.

Kort sagt en mycket trevlig kväll i goda vänners sällskap och då har jag ändå inte nämnt det bästa av allt – nämligen visningen av Ivan Mikoljis fantastiska undervattensfilm om sötvattensbiotoper i Venezuela. Denna visade vi i hög upplösning och under årens lopp har jag själv sett en hel del undervattensvideos, men denna gick utöver det mesta jag sett tidigare. Egentligen var vi lite nervösa för att visa denna film på lördagskvällen eftersom det ju av naturliga skäl brukar vara lite stimmigt då. Det var dock nästan andäktigt tyst under den timslånga visningen – och tystnaden bröts bara av ljudet i videon samt av några stönande när någon ny vacker undervattensbiotop visades på duken. Förstklassig ”fiskpornografi”.

Så lördagskvällen blev mycket lyckad och alla var mer än nöjda när de framåt natten drog sig tillbaka till sina resp. boenden.

 

Söndagen den 1/4

                    Småakvarier
Jag har inte nämnt det tidigare, men under hela helgen så stod det 6 st 54-liters Juwel-akvarier uppställda på scenen och de var alla inredda med BTN Slimline-bakgrunder.

A_DSC_1000.jpg A_DSC_0979.jpg A_DSC_0983.jpg

5 av akvarierna var inredda med fiskar (varav en del nyheter) och ett innehöll räkor. Detta med akvarierna samt fototävlingen var ett mycket trevligt initiativ som uppskattades av besökarna eftersom det då gavs möjlighet till lite tidsfördriv i pauserna. 3 st av akvarierna lottades för övrigt ut i söndagens lotteri.

                    Söndag - Lamboj
Söndagens förste föredragshållare var österrikaren Anton Lamboj som är den främste experten på ciklider från Västafrika och det var om dessa fiskar som hans föredrag handlade.

                    Söndag - Lamboj

                    Söndag - Lamboj

                    Söndag - Lamboj                   

                    Söndag - Lamboj
Anton visade inte bara en massa fina foton utan han gav oss också i en rasande takt en massa matnyttig information om de fiskar och miljöer som han berättade om. Farten som han höll gjorde också att alla vaknade upp och inte riskerade att slumra till även om kanske natten varit väl lång för en del.

Därefter var det dags för söndagens 3 konkurrerande miniföredrag och denna gång var ”konkurrenterna” Ad Konings som höll föredrag om Tanganyikaciklider från Bemba-området i Kongo, Uwe Werner om Bisarra malar från Sydamerika, samt Ola Svensson som rapporterade från forskningsfronten: Artbildning i Afrikas stora sjöar.

A_DSC_1052.jpg A_DSC_1074.jpg A_DSC_1091.jpg

Ad Konings

A_DSC_1057.jpg A_DSC_1063.jpg A_DSC_1068.jpg
Uwe Werner

I likhet med för miniföredragen på lördagen fick man välja ett av dem så därför missade jag av naturliga skäl 2 st, men även denna dag vet jag att alla 3 föredragen blev mycket uppskattade.

                   Söndag - Mikolji
Sedan var det dags för förmiddagsfika innan helgens siste föredragshållare tog scenen i besittning. Det var vår mest långväga föredragshållare – nämligen Ivan Mikolji från Venezuela. Ivan hade aldrig tidigare varit i Europa, han hade aldrig tidigare hållit något föredrag för akvarister och så skulle han avsluta en lång helg då alla var trötta efter att ha lyssnat på en massa föredrag och dessutom skulle hans föredrag ta 90 minuter (inget annat föredrag var längre än 60 minuter). Det var med andra ord upplagt för fiasko men det blev en formidabel succé.

                     Söndag - Mikolji

                     Söndag - Mikolji

                     Söndag - Mikolji

                     Söndag - Mikolji

                     Söndag - Mikolji

                     Söndag - Mikolji
Hans föredrag var väldigt roligt där han med inlevelse varvade foton på vackra över och undervattensbiotoper i Venezulea med videosnuttar från vad ”Fish guys” i Venezeula pysslade med. Det var en upplevelse att ta del av Ivan berättelse och jag tror att ingen egentligen hade blivit ledsen om hans föredrag hade varat i ytterligare en timme. Så blev det nu ändå inte utan Ivan avslutade en formidabel helg med flaggan i topp.

                    Söndag - alla föredragshållare IMG_12021
Efter Ivan drogs vinnarna i söndagens lotteri (det lotteri där bl.a. 3 av 54 liters akvarierna var vinster) och dessförinnan avtackades helgens 9 föredragshållare som tillsammans hade underhållit oss med 13 olika föredrag.

En kort sammanfattning:
En mycket lyckad helg – jag skulle nog vilja påstå att det var den bästa akvariemöte som jag någonsin deltagit på och då har jag ändå deltagit på samtliga ciklidstämmor de senaste 35 åren, på många Akvariets Dag och även på många möten utomlands.

Visst – Ciklidstämman med utställningen på Fjärilshuset i Stockholm 2009 var säkert minst lika bra, men det var främst pga att det var mer än ett möte (utan också en utställning etc.)– men av rena akvariemöten håller jag nog detta som det bästa.

                    GCG
Visst det fanns säkert saker som fanns att förbättra även här – främst ställde det ju till med problem att vi egentligen var för många i en för liten lokal. Det var kö överallt – men vi är ju vana vid köer i Sverige och finner oss i det. På fotot ovan ses en något ovanlig kö – nämligen Lasse Forsberg samt Mia Landström som står i kö för att klia näsan.

Två nya saker testades.
1/ Sponsorer:
För första gången någonsin hade vi sponsorer som stöttade Akvariehelgen ekonomiskt (ni ser dem angivna på affischen överst på sidan). Det var faktiskt ganska lätt att få ihop 8 sponsorer (vilket var det vi ville ha) och det är ingen tvekan om att branschen stödjer evenemang som detta.
2/ Konkurrerande miniföredrag:
Innan Akvariehelgen vet jag att flera var lite skeptiska till detta, men efteråt har jag enbart fått positiv respons. Och miniföredragen ger ju också ett möte som detta en utmärkt chans att bredda urvalet (och därmed locka fler) och även att ha med några smala ämnesområden som kanske inte så många är intresserade av och som därför annars aldrig skulle få chansen.

Ett stort tack till:
En Akvariehelg som denna kostar väldigt mycket och den vore omöjlig att genomföra utan villiga sponsorer som sponsrade med pengar, skänkte vinster till lotteri och fototävling, sponsrade med akvarier etc. i miniakvarieutställningen etc. En lista över våra givmilda sponsorer hittar ni på denna sida

Ett stort tack också till de 9 duktiga, intressanta och kunniga föredragshållarna som alla verkligen bjöd på sig själva. Och det märktes även hur de själva trivdes under helgen.

Ett stort tack också till besökarna som genom sin positiva stämning gjorde helgen så lyckad.

                   Söndag - GCG
Även ett stort tack till de i Göteborgs Ciklidgrupp som under helgen, och ett år dessförinnan, lagt ner ett hästarbete för att göra helgen så lyckad. Mycket av det som gjorts är också sådant som inte syns men som ändå är en förutsättning för en lyckad helg (på fotot ovan städas lokalen efter Akvariehelgens avslutning).

Efteråt:

                   Söndag - efteråt
Även efter att helgen hade avslutats gjorde vi vårt bästa för att underhålla de av våra långväga föredragshållare som inte åkte hem direkt. Lasse Forsberg tog med sig några av dem in på Universeum där de guidades bakom kulisserna. Därefter kom de ut till mig där vi satt och slöade en stund framför mitt akvarium (det misslyckade fotot togs av Ad Konings (hans knän syns) med min kamera) innan vi åt ”svensk middag”: förrätt olika inlagda sillar, huvudrätt älggryta och efterrätt Frödinge ostkaka. Såväl Universeum-besöket som den svenska middagen blev mycket uppskattat.

Att föredragshållarna verkligen uppskattade besöket och det framförde de såväl personligen som i mail och/eller på facebook efteråt.

Uwe Werner:
I think all was very well organized and the atmosphere was great. Congratulations!

Ad Konings:
Thank you again for the great weekend! 

Ivan Mikolji:
The Scandinavia Cichlid Organization meeting was SUPER COOL! The people SUPER NICE! Gothenburg SUPER BEAUTIFUL and SUPER COLD! I had a SUPER TIME! Thank you all for everything! 

Och med det tackar jag för mig och så här såg min namnskylt ut (en sådan fick alla deltagare) och på baksidan stod det angivet vad man hade bokat sig för.

                    GCG




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar