Några punkter att tänka på vid inredning av ett växtakvarium

Några punkter att tänka på vid inredning av ett växtakvarium

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Lite allmänna regler om hur man skall lyckas med växter presenterade i punktform.

1/ Belysningen

Växter behöver mycket ljus även om det varierar mycket mellan olika växter. Belysningstiden skall aldrig vara längre än 14 timmar (10-12 oftast lagom). Längre tid "göder" bara algerna. För ytterligare information se "Belysning".

Diskus trivs bra i växtakvarier även om man hittar väldigt få växter i deras naturliga miljö.

 

2/ Vattnet

De flesta växter trivs bäst i ett normalhårt vatten (KH 5-12°) och ett neutralt vatten (pH 6,5-7,2), men de flesta växter är mycket anpassningsbara.

3/ Bottenfilter

Bottenfilter hör inte hemma i ett växtakvarium eftersom det förflyttar näringsämnen från sanden (där de flesta växter tar upp sin näring) ut i akvariet där det istället kommer att göda algerna.

4/ Luftpump

Inte heller en luftpump hör hemma i ett växtakvarium eftersom det driver ut koldioxid ur akvariet och det behöver växterna.

5/ Mjukt vatten

Om vattnet är mycket mjukt (KH på 3 eller under), ger det ett mycket instabilt akvarium (speciellt i växtakvarium) där pH kommer att variera mycket mellan natt och dag. Se ytterligare information om detta i avdelningen "Akvarievatten".

6/ Bottenlagret

Ett kalkfritt (om inte vattnet är mycket mjukt) 6-10 cm tjockt gruslager med en kornstorlek på ca 2 mm är lagom (kornstorleken är dock av helt underordnad betydelse). Det finns idag även soil ifall du vill bygga ett extremare växtakvarium.

Genomgång av olika sorters substrat.

 

7/ Bottenvärme

Växter kan frysa om fötterna, fast med dagens cirkulerande pumpar och uppvärmda lägenheter är inte problemet så stort. 

Videon är en komplett genomgång om gödning. Har du ett akvarium med mindre krav på växtlighet så kanske det är lite överkurs.

 

8/ Näringsämnen steg 1

I starten fattas flera nödvändiga näringsämnen för växterna i akvariet. Det finns dock utmärkta preparat att köpa i handeln, som blandas upp i gruset eller som punktgödning. Använd dock gödningsämnen med måtta, annars göds bara algerna.

9/ Transportbyttor

Många akvarieväxter odlas i små plastbyttor fyllda med stenull. Detta är mycket bra och minskar risken för skador under transporten. Glöm dock inte att försiktigt avlägsna krukan och så mycket som möjligt (om lite blir kvar gör inget) av stenullen vid plantering.

10/ Plantera 1

Plantera rikligt med växter i ett nyinrättat akvarium. Gärna en del alghämmande växter (använd sökmotorn för växter).

11/ Plantering 2

Klipp bort skadade blad och stjälkdelar. Sprid ut rötterna vid planteringen och om de är för långa (mer än 3 cm) klipp av dem. Plantera försiktigt så att inte rötterna skadas.

12/ Plantering 3

Vid plantering av stjälkväxter som t.ex. Echinodorus och Cryptocoryne, klipp innan plantering bort alla gamla blad och behåll bara de 4-5 yngsta (de minsta). Dessa har lättast att anpassa sig till en ny miljö och gör att tillväxten kommer igång snabbare.

Här är en genomgång av Tropicas näringspreparat och vilket du kan tänkas behöva.

 

13/ Näringsämnen steg 2

Även fortsättningsvis kommer det att fattas vissa näringsämnen som järn och olika spårämnen. "Fullgödningspreparat" (betydligt bättre än de preparat som bara innehåller järn) för akvarieväxter finns i handeln, använd dock gödningsämnen med måtta, annars göds bara algerna.

 

14/ Krukväxter

En del krukväxter som inte kan överleva under vattnet säljs i akvarieaffärerna t.ex. Spathiphyllum wallisii, undvik dessa. Se annan artikel på denna avdelning.

15/ Regelbundna vattenbyten

Även växterna trivs bäst med regelbundna vattenbyten.

Video om hur man installerar CO2 till sitt akvarium.

 

16/ CO2

Växtnäringstillförsel med hjälp av en CO2 anläggning gör att växterna växer betydligt bättre och förökar sig snabbare, eftersom CO2 (koldioxid) är en nödvändig byggsten i växternas energiproduktion. Dessutom stabiliserar CO2 pH-värdet på en för växterna gynnsam nivå. Man måste dock komma ihåg att om akvarievattnets buffringsförmågan är låg (vid KH på 3 och under) sjunker pH mycket snabbt i akvariet om CO2 tillsätts och det kan bli för snabbt och för mycket för fiskarna. Därför bör man vid lågt KH alltid höja KH t.ex. med hjälp av kalk (se avdelning "Akvarievatten") till 4-5 vid användning av CO2.

17/ Starkare i mitten

Vid planteringen skall man ha i åtanke att belysningen alltid är starkare ju närmare akvariets mittpunkt man kommer. Detta innebär att man skall plantera de växter som kräver mest ljus så nära akvariets mittpunkt som möjligt och självklart då också tänka på att enbart plantera sådana växter som kräver lite ljus nära akvariets gavlar.

18/ Lite av varje

Idag finns det ett oerhört bra utbud på olika akvarieväxter och det finns något för alla smaker. Samma regel gäller som för fiskar: köp färre sorter och fler av varje. Plantera varje växtgrupp för sig.

Javaormbunken (Microsorum pteropus) växer mycket snabbt fast på en rot. Filmen visar hur man kan montera den själv.

Det finns också växter som redan när de köps är fastvuxna vid en trädrot eller en lavasten, mycket dekorativt och praktiskt. Du kan också göra samma sak genom att sätta fast en lämplig växt (t.ex. Anubias, Microsorum och Vesicularia) vid en trärot eller lavasten med hjälp av en fisklina eller ett gummiband. På en kort tid växer växtens rötter fast vid roten eller stenen och fisklinan eller gummibandet kan avlägsnas.

Aquascaping

Om du blir riktigt bra på att ta hand om dina växter kan du börja med Aquascaping. Det anordnas ofta tävlingar om snyggaste akvarium. Det ställs stora krav på din kunskap och din utrustning. Titta gärna på denna masterclass i Aquascaping av en världsmästare. Många bra tips i den.

Inget för nybörjaren. Men hämta gärna inspiration från en världsmästare i inredning.

 

 

 






Fler artiklar i ämnet

Sätt upp ditt CO2-system