Ciklidstämma 2017 i Linköping

Ciklidstämma 2017 i Linköping

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Text: Christian Alfredsson

Årets Ciklidstämman hölls i Linköping och det var Linköpings akvarieförening tillsammans med Nordiska Ciklidsällskapet som var värdar. Det var ungefär 75 personer som kom på stämman. Kul att få träffa så många kända akvariester i verkliga livet.

NCS går bra

David och Wilhelm hälsade oss välkomna och för mig som redaktör var det väldigt roligt att höra hur bra det går för NCS. Ni är många fler som får detta nummer än motsvarande förra året.

Aquascapers of Sweden

Tommy Vestlie och Christian Brams ställde upp med ett akvarium och designade det under lördagen. Det var en aktivitet som pågick under lördagen. Det blev supersnyggt och de visar hur grymma de är som Aquascapers. Jag hade önskat att de fick berätta lite mer om Aquascaping än bara sätta upp det då jag tror att just detta är en av de stora trenderna. Vi vill ju ha snygga akvarier med snygga ciklider!

Who is DCG

Harald Rosentritt berättade om den tyska ciklidföreningen DCG – Deutsche Cichliden - Gesellshaft. De har ungefär 1 800 medlemmar. De har också en bra medlemstidning. Den kommer ut tolv gånger per år, men är något tunnare än Ciklidbladet. Vi som var på stämman fick gratistidningar som delades ut och det var mycket uppskattat.

How the lake and its fishes evolved in Lake Malawi

Ad Konings berättade om hur utvecklingen skett i Malawisjön. Det finns mer än 850 arter i sjön idag. Genom analys av bottensediment på den syrefria bottnen har man kunnat se hur vattennivån varierat mellan åren. Intressant är att sjön sjunkit med 400 meter eller mer femton gånger de senaste 1,3 miljoner åren. Det är ju en enorm skillnad och detta är en del av förklaringen till artrikedomen. Den har även varit över 125 meter över nuvarande nivå vid ett flertal tillfällen. Ni kan själva tänka er hur vattendrag och floder har kopplats ihop.

Ad gav en omfattande genomgång om huruvida Astatotilapia calliptera kan ses som malawiciklidernas förfader. Genom DNA-analys hade man kommit fram till att Rhamphochromis eller Diplotaxodon har äldre DNA, så detta kan inte vara fallet. Ad hade teorin att Astatotilipia sp. ”Ruaha” är förfadern. Det är en flodlevande ciklid, men då sjön haft skiftande nivåer kan det vara troligt. Genom DNA stöds denna teori.

En intressant sak han sa var att alla Metriaclima zebra-arter har utvecklats på den plats där de hittas idag, det borde betyda att de kommer från en lågvattenperiod för 80 000 år sedan. De flesta arter som finns idag fanns inte vid denna tidpunkt.

Ni som vill leta efter nya arter att ha i akvariet ska kolla in ett dussin kratersjöar norr om Malawisjön. Man har analyserat fiskar i de små sjöarna såsom Lake Massoko, Lake Kingiri och Lake Ilamba och funnit att de kan ha samma förfader.

Lotter

Lotter hör till varje Ciklidstämma. Det är oerhört roligt att våra sponsorer vill bidra med vinster. Tommy Bäckström tog hem första pris i det första lotteriet, och det skulle visa sig bli en vana. Han var även den lyckliga vinnaren av Aquascapen. Han har lovat lägga upp en video på Facebook, ifall ni vill se hur den blev hemma hos honom.

New Apistogramma species that have been discovered 2010 - 2016

Mark Breeze gör själv bedömningen att det finns många arter som fortfarande inte kommit in till hobbyn. En lång rad med nya Apisogramma presenterades, och bilder visades. Så mycket snyggt där ute!

2010

A. cf. personata

2011

A. cinilabra, kallas också A. sp ”Schwartzbrust”

A. sp. Alto Florida

A. cf. salpinction

A. sp. ”Matses”

A. playayacu

A. cf. resticulosa

A. sp. RioVaupes

A. sp. ”Shaly/Roca Fuerte”

2012

A. megaptera

A. piaroa

A. flabellicauda  (Mark vill ha denna arten men har inte fått tag i den. Han har odlat 150 sorter.)

A. lineata

A. minima

A. caudomaculata

A. pedunculata

A. nororientalis

A. intermedia

A. allpahuayo

A. cf. payaminonis Pantoja

2013

A. paulmuelleri

A. aguarico

A. helkeri

A. ortegai

2014

A. sp., Kelleri

A. kullanderi

A. viejita (Kullander 1979) - hittad igen.

2015

A. feconat

2016

A. eleutheria

A. flavipendunculata

A. sp. ”Middle Curua”

A. sororcula

Han berättade att när man tar bort skog, blir vattnet varmare och då blir det mer hanar i kullarna, ibland så illa att arten blir hotad. Idag går många Apistorgramma direkt till Japan då de betalar mer än europeer. De kommer på sikt till Europa om de odlas. Det har kommit in cirka 55 nya arter som enbart har fått D-nummer (som lite liknar L-numren på malar).

Han visade och berättade att han tagit med några ovanliga arter för försäljning. Några blev lyckliga ägare till dessa.

A field trip to Gabon from 2016

Anton Lamboj berättade om sin tredje resa till Gabon. Det finns inga professionella fångstföretag i Gabon. Gabon är ett av de trevligare länderna i Afrika att åka till. Han hade varit där 16 år tidigare, sedan dess hade väg byggts och resan till målet gick mycket snabbare. Gabon är ett väldigt bra och trevligt land att resa och bo i när det gäller Afrika, det är väl uppbyggt. Det är stora skillnader från gång till gång när man fångar fiskar i Afrika. Det kan skilja sig även inom samma säsong. Södra Gabon har varit savann, men nu för tiden med den globala uppvärmningen breder regnskogen ut sig.

Anton visade många vackra biotoper, från större floder till mindre vattendrag. Många fiskar var riktigt snygga.

Spännande att flera arter var påverkade av temperatur som påverkade antal honor och hanar i kullen. Samma som hos Apistogramma.

Middagsbankett med det traditionella dyringlotteriet

Middagsbanketten var en traditionell trerätters med riktigt god mat. Akvariets Oskar och Guldabborren delades ut under högtidliga former. Akvariets Oskar gick till Ola Åhlander. Guldabborren gick till Erik Åhlander. Dyringlotteriet där man betalar lika mycket som numret på lotten lockade många. Det var väldigt fina priser.

Till hedersmedlemmar i NCS valdes Wilhelm Lubkowitz och Magnus Eriksson. Båda har bidragit mycket till NCS framgångar. Som anekdot kan jag berätta att jag satt bredvid Harald Rosentritt och Anton Lamboj på middagen och de var extremt imponerade över appen. Båda ville ha länk och helst inbyggd översättning.

Anton Lamboj överraskade nog alla när han kom med en resväska han fått av Ad Konings. Denna auktionerade han ut till förmån för Stuart Grants minnesfond för malawiciklidernas bevarande. Annika Yledahl blev den lyckliga ägaren till väskan för 1 700 SEK.

NCS årsmöte

Mikael Westerlund blev vald till ordförande under det välbesökta årsmötet. Helt otroligt roligt att se vilken vändning föreningen fått. Ekonomin kommer att gå runt i år och styrelsen planerar en massa roliga aktiviteter.

Ciklidstämma i Göteborg

GCA, Göteborgs ciklid- och akvariesällskap visade upp lokalen för nästa års Ciklidstämma. Allt var redan bokat och vi fick redan nu reda på tid och priser. Det utlovades en kanonstämma med många överraskande inslag som inte varit med innan. Ser redan fram emot detta men också Nordiska Diskussällskapets utställning i april nästa år.

Keeping Pelvicachromis and all the scientific works around I have done.

Anton Lamboj var återigen på scenen med sitt livliga kroppspråk. Små skönheter från Västafrika skulle jag säga. Anton visade fiskar från släkten såsom Congochromis, Parananochromis, Limbochromis, Pelvicachromis, Nannochromis, Teleogramma, Enigmatochromis.

Det är mycket som har påverkat miljön, han berättade om att flera floder försvunnit på grund av saker såsom vägbyggen och brytning efter guld. Noterade också att det är väldigt viktigt att läsa in sig på vilka vattenvärden dessa fiskar ska ha. De kan få fler av ett kön i kullarna beroende på värde, och de har även betydligt lättare att bli sjuka om man till exempel har fel temperatur.

Ett nytt släkte är Wallaceochromis, en stor synlig skillnad mot Pelvicachromis är att de har tvärband. Anton visade väldigt många arter här.

Efter detta följde en genomgång av Pelvicachromis.

Anton berättade, att det gäller att passa på om det kommer ciklider från Muyuka, Nanje eller Kumba. Det är en distributör som har släppt ut ciklider i naturen kring sin by och de har nu blivit många blandningar. Så håll koll så ni vet att dessa är hybrider.

Anton berättar att han matar dessa arter varannan eller var tredje dag. I det vilda får de i sig näringsfattig mat och han säger att de mår mycket bättre i akvarium sedan han ändrat sina vanor.

Det finns väldigt många små och vackra akvariefiskar som skulle passa i din Aquascape. Många arter är ovanliga i handeln och Anton gjorde ett bra jobb med att gå igenom väldigt många arter och dessutom visa grymma bilder.

Nytt om Apistogramma

Mark Breeze pratade om vilka förhållanden Apistogramma behöver. Han visade många av de olika biotoper där man kan hitta Apistogramma. Många Apistogramma betraktas som carnivora (äter andra djur), men när man har gjort analyser har det visat sig att det finns en hel del vegetabiliskt innehåll såsom alger i magen. Så kanske bör man se dem som omnivora. Fiskarna letar och plockar hela tiden i bottensubstratet. Mark har alltid mycket löv på bottnen i sina odlingsakvarier och låter algerna vara kvar. Gammarus locusta och Asellus aquaticus är något av det han matar med. Även Daphnia och Artemia matas det med. Bosmina och toffeldjur är de minsta fodersorterna som ges. Mikromask och bananflugor funkar också. Grindalmask för unga Apistogramma. Vitmask, Enchytraeus albidus odlas vid lägre temperatur och de blir lite större. Vinägerål är en nematod som går att odla, det som är bra med dessa är att de gärna simmar i öppet vatten.

Marks absoluta favoritfoder är Mexican Gammarus, Hyalella azteca. De blir högst åtta millimeter och han håller dem i små akvarier. Han lägger filtermaterial i botten. Ge dem spirulina. Det är absolut den lättaste levande maten som han kultiverar.

Han hade även med sig ett flertal startkulturer som han sålde.

5th Expedition of JBL to Brasil 2009 – Rio Negro and northern Part of Pantanal

Harald Rosentritt är redaktör för Tysklands motsvarighet till Ciklidbladet. JBL har en expedition varje år för företagare. Han hade tur och fick en plats på grund av två återbud. Resan startade i Manaus. När han var där hade regnsäsongen tagit slut och det var betydligt högre vattenstånd än vanligt.

Föredraget innehöll många filmklipp vilket visade tydligt hur en resa kan fungera. Alla mätresultat från resan finns på JBL’s hemsida.

The latest Tanzania trip

Ad Konings föredrag handlade i huvudsak om Lamprologiner. En spännande teori är att Altolamprologus fasciatus troligen är produkten av en hybridisering mellan två olika arter. En hane av en annan Altolamprologus-art har i misstag lekt med en hona av en ciklidart såsom Lamprologus’ callipterus, som har funnits inne i snäckan.. De fyra arterna genererar ofta hybrider i sjön då de leker på samma områden i sjön. ’L.’ callipterus stjäl snäckor och kan av misstag få med sig honor av fel art. Inom denna art utvecklas även parasithanar som inte blir stora, de är av samma storlek som honan. När de befruktar rom, blir det bara små hanar av ynglen.

Prinsessor har huvudmönster som gör att de känner igen varandra, vilket jag inte visste tidigare. Som vanligt visade han extremt bra bilder. Följande släkten var med på bilderna och flertalet arter inom respektive släkt:

  • ’Lamprologus’
  • Lepidiolamprologus
  • Altolamprologus
  • Variabilichromis
  • Julidochromis
  • Chalinochromis
  • Telmatochromis
  • Neolamprologus
  •  

En grundlig genomgång helt enkelt.

Avslutning

Det var en kanonhelg och Linköpings akvarieförening hade gjort ett kanonjobb. Ni som inte har varit på en Ciklidstämma är välkomna till Göteborg 2018.

 

Mer information finns på www.ciklid.org och www.akvariehelg.se - Vi ses i Göteborg nästa år!




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar