Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Vilken belysning man väljer beror till stor del om man vill ha växter i akvariet eller inte. Växter kräver rejält med ljus (även om det varierar mycket mellan olika växter), fiskarna har inte så stora krav vad gäller ljuset (en del föredrar t.o.m. dämpat ljus).
Det finns många olika slags mer eller mindre lämpliga belysningar att välja på. Nedan går vi igenom en del av dessa.
Idag så är det enbart LED som gäller. Det finns många fördelar med LED:
I sin naturliga miljö är växterna bara belysta en del av dygnet. De behöver också en viloperiod och kan inte ta upp näring ur vattnet under denna tid.
Algerna, som ju också är en växt, har inte denna begränsning utan de kan ta upp näring dygnet runt. Såväl alger som akvarieplantor konkurrerar ju också till stor del om samma näring.
En belysningstid på 10-12 timmar är i regel lagom, längre tid innebär bara att man "göder" algerna, som därför får ett försprång före plantorna och kommer så småningom att helt konkurrera ut dem. Akvariets belysning skall ALDRIG vara tänd mer än 14 timmar, men gärna något kortare.
En svag belysning kan INTE kompenseras genom längre belysningstid, det gör bara det onda ännu värre.
Täckglas, speciellt om de är smutsiga, tar också bort mycket ljus. Det är därför viktigt att hålla dessa rena.
När man står inför valet att köpa belysning låter man ofta snålheten bedra visheten och väljer det billigaste alternativet, detta kan dock mycket väl visa sig vara det dyraste.
Man mäter belysningens styrka i lumen och vad man därför egentligen borde jämföra är antalet lumen ställt i relation till priset och effektförbrukningen.
Om man vill bygga sin egen armatur tänk då på att el ihop med vatten är en livsfarlig kombination så överlåt alltid arbetet till en utbildad elektriker. En jordfelsbrytare kan rekommenderas.