Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Lepidiolamprologus hecqui

Hecqs tanganyikaciklid, Hecqs lamprologus


Vetenskapligt namn:
Lepidiolamprologus hecqui
Tidigare vetenskapligt namn:
Neolamprologus hecqui
Lamprologus meeli
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Hecqs tanganyikaciklid, Hecqs lamprologus
Ursprung:
Tanganyikasjön: I sjöns södra halva
Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur och små (snäcklevande) ciklider). Äter i akvarium vad som erbjuds men den bör ges fryst foder.
Arten återfinns oftast i eller nära tomma snäckskal i sandbiotoper på 5-20 meters djup.
Hecqs lamprologus är en parbildande (ibland harembildande) grottruvare. Leken sker inuti honans snäckskal och enbart honan är liten nog för att komma in i snäckskalet. Antalet yngel brukar variera mellan 15 och 30.
Den hålls bäst parvis eller i ett harem (1 hane + 2-4 honor). Det är mycket svårt att se skillnad på könen och därför är det bäst att skaffa en mindre grupp med ungdjur som får växa upp ihop och para ut sig på ett naturligt sätt. De överblivna måste man sedan ofta flytta på om inte akvariet är mycket stort.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med gömställen (små grottor) som kan byggas med hjälp av stenar. Bottenmaterialet skall vara finkornigt. Ett stort antal snäckskal (betydligt fler än antalet fiskar) skall finnas i akvariet. Den kan gå ihop med andra större tanganyikaciklider (väldigt små fiskar betraktas som byten).
Både hanen och honan har ungefär samma färgmönster och den enda yttre klara könsskillnaden är att hanen blir betydligt större (8 resp. 5 cm).
Det finns flera populationer, men färgmässigt skiljer de sig inte så mycket åt.



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Övriga arter i släktet