Djurmagazinet
Zoopet - Phyllobates terribilis
Amfibier

Phyllobates terribilis


Vetenskapligt namn:
Phyllobates terribilis
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Gyllene kokoigiftgroda, gul pilgiftsgroda
Utbredning:
Colombia

Foto: Kjell FohrmanCarnivor (insektsätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag. Leken sker på land där honan lägger ca. 10-30 ägg som befruktas av hanen och han håller dem sedan fuktiga. När äggen kläckts (efter ca. 2 veckor) flyttar han dem till en liten "vattensamling" där den fortsatta utvecklingen sker.
De är svagt revirhävdande och kan hållas parvis men bättre i en grupp (då krävs större utrymme). Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium skall minst vara ca. 60x50 cm och ca. 30 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att inte vattnet är djupt och att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i (de simmar dåligt och drunknar lätt). På botten kan man ha ett syntetiskt material som tar upp fukt och detta kan sedan täckas med t.ex. javamossa eller torv. Den klättrar betydligt mindre än Dendrobates-arterna. De smutsar ner en del så det bör vara lätt att storstäda. Luftfuktigheten skall vara hög (80-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 19-24 grader dagtid (absolut inte varmare än 25-26) men kan gå ner 16 grader nattetid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större.
Denna art anses vara den giftigaste av alla pilgiftsgrodor.

Det finns olika morfer av arten och deras färger är antingen gula, orange eller mintgrön. I sin naturliga miljö anses arten vara hotad.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik