Zoopet
Phyllobates bicolor
Amfibier

Phyllobates bicolor
Svartbent/grönbent/tvåfärgad pilgiftsgroda


Vetenskapligt namn:
Phyllobates bicolor
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Svartbent/grönbent/tvåfärgad pilgiftsgroda
Utbredning:
Colombia
Foto: Kjell Fohrman

Carnivor (insektsätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 6-30 ägg som befruktas av hanen och han håller dem sedan fuktiga. När äggen kläckts flyttar han dem till en vattensamling där den fortsatta utvecklingen sker.
De är svagt revirhävdande och kan hållas parvis (eller i en liten grupp) eller i en större grupp (då krävs mer utrymme). Aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för 2-4 grodor skall minst vara ca. 60x40x30 cm och behöver inte innehålla en akvariedel. Om sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man ha ett syntetiskt material som tar upp fukt och detta kan sedan täckas med t.ex. javamossa eller torv. Den klättrar betydligt mindre än Dendrobates-arterna. De smutsar ner en hel del så det bör vara lätt att storstäda och detta måste göras regelbundet (minst var 14:e dag). Luftfuktigheten skall vara hög (70-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 18-26 grader (absolut inte varmare än 26) och kan variera något under dygnet (svalare nattetid).
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större. Färgen varierar från orange till gul och de är oftast svart/grön/blå-aktiga på benen.
Arten är B-listad och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg