Zoopet
Corbicula fluminea
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Corbicula fluminea
Asiatisk/guld-mussla


Vetenskapligt namn:
Corbicula fluminea
Familj:
Corbiculidae
Handelsnamn:
Asiatisk/guld-mussla
Utbredning:
Sydöstra Asien
Foto: Kjell Fohrman

Allätare (alger och microorganismer som den suger in). Arten är relativt svår att utfodra i akvariet (dock absolut inte omöjligt) eftersom den kräver smått specialfoder, samt att den hålls i ett akvarium med mycket växter. Om den inte får i sig tillräckligt med foder dör den efter ca. 2-6 månader. Annars är normal livslängd 4-5 år.
Arten är en hermafrodit och den släpper under sommaren ut ca. 8-20 tusen larver i vattnet.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med växter, samt relativt finkornigt bottenmaterial eller ännu hellre ett slamlager på botten. Den föredrar nämligen att delvis kunna gräva ned sig i botten. Arten bör hållas i en liten grupp.
Musslor i allmänhet anses vara mycket bra akvariedjur eftersom de filtrerar vattnet och på så sätt hjälper till att hålla akvariet rent. I praktiken är det dock svårt att ge de flesta så bra förhållanden i akvarium att de kan göra någon större nytta, men några av de mindre musselarterna (som denna) kan fungera bra.

Arten är invasiv i delar av Amerika, Europa och Australien. Sannolikt har de spridits dit via ballast-vatten i båtar.
Denna art blandas ofta ihop med en art som har ett liknande namn - C.fluminatis. Det som främst skiljer de bägge arterna åt är att C.fluminea har 7-14 ränder/räfflor per cm på skalet, medan C.fluminatis har 13-28 räfflor per cm.



Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret














Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund