Zoopet
Asolene spixi
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Asolene spixi
Zebra/spixis äppelsnäcka


Vetenskapligt namn:
Asolene spixi
Familj:
Ampullariidae
Handelsnamn:
Zebra/spixis äppelsnäcka
Utbredning:
Från sydöstra Brasilien till norra Argentina.
Foto: Kjell Fohrman

Växt- och allätare (främst detrit, men kan ta en del alger). I akvarium skall de ges mycket grönfoder annars är risken mycket stor att de äter upp växterna (speciellt mjuka växter). Äter också överbliven fiskmat. Om de ges för proteinrik kost växer de snabbt, men skalen blir för tunna.
Denna fredliga och främst nattaktiva art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit utan det behövs både en hane och en hona för reproduktion. Efter att de har parat sig fästs äggen (10-50 st) i en ”druvklase” (som är inbäddad i en gelatinliknande hölje) under vattenytan, på en växt eller på en glasruta. Efter 2-4 veckor (beroende av vattentemperaturen) kläcks äggen och de små snäckorna ramlar då ner på botten. Både fiskar och snäckor kan äta av artens ägg.
Arten gräver ner sig i bottnen så bottenmaterialet skall vara finkornigt. Arten kan hållas i ett vanligt sällskapsakvarium och kan där hållas ihop med de flesta fiskar, räkor och snäckor (dock inte snäckätare). Man bör hålla högst en snäcka av arten per 10 L akvarievatten. Har man för många är risken stor att de äter av växterna.
Arten är omöjlig att könsbestämma så håll en liten grupp av den för att öka chansen för att ha både en hane och en hona.
Om man håller arten lite svalare(16-20 grader) under 1-2 vintermånader förlängs artens livslängd med 1-2 år.

Foto 3 visar ett lekande par som fäster äggen på akvarieglaset.
Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
CARES