Zoopet
Lymnaea stagnalis
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Lymnaea stagnalis
Stor dammsnäcka, spetshornsnäcka, spetsslamsnäcka


Vetenskapligt namn:
Lymnaea stagnalis
Familj:
Lymnaeidae
Handelsnamn:
Stor dammsnäcka, spetshornsnäcka, spetsslamsnäcka
Utbredning:
Europa och Nordamerika.
Foto: Kjell Fohrman

Omnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta (inkl. alger) och de behöver inte matas med speciellt foder. Om de inte får tillräckligt med grönt eller blir för många äter de ofta av växterna.
Arten är en hermafrodit och den är mycket produktiv. Äggen (30-300 st) placeras i en transparant ”påse” på en ruta, växt, rot eller liknande där de sedan kläcks efter ca. 1-3 veckor. Detta kan under en period upprepas så ofta som varannan dag.
enna fredliga art fungerar som en städpatrull i akvariet eftersom den t.ex. äter foder- och växtrester, men ibland kan det bli alldeles för många av arten och orsaken till det är att akvariet sköts dåligt (övermatning, felaktig (för fiskarna) mat, vattenbyten sköts dåligt, dålig filtrering etc.) och det bästa sättet att komma tillrätta med detta är att börja sköta akvariet bättre. Om man vill minska antalet kan man manuellt sortera bort dem eller att ha snäckätande fiskar (t.ex. vissa botior och kulfiskar) eller snäckätande snäckor (Clea helena) i akvariet.
Man kan hålla arten i ett sällskapsakvarium även om den kan gå hårt växterna.
Skalets färg varierar från gulbrunt till mörkt brunt.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet