Zoopet
Polymesoda sp. 'blå'
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Polymesoda sp. 'blå'
Blå hjärtmussla


Vetenskapligt namn:
Polymesoda sp. 'blå'
Familj:
Corbiculidae
Handelsnamn:
Blå hjärtmussla
Utbredning:
Sydöstra Asien.
Foto: Kjell Fohrman

Allätare (plankton som den suger in). Arten är relativt svår att utfodra i akvariet, eftersom den kräver mycket smått specialfoder.
Denna mussla har 2 symmetriska lätt strimmiga skal som har en ljusblå färg. Ju hårdare vattnet är, desto blåare är musselskalen. Musslans skal är oftast slutna, men ibland kan en vitaktig ”fot” komma ut som den gräver med. Döda musslor är helt öppna och skall omedelbart avlägsnas eftersom vattnet kan förorenas när musslan ruttnar.
Arten är relativt svår (men absolut inte omöjlig) att hålla i akvarium eftersom det är svårt för den att få i sig tillräckligt med mat. Utan mat dör den efter ca. 2-6 månader.
Arten är en hermafrodit och det är myckt svårt att få den till att reproducera sig i akvariet och sedan är avkomman mycket svår att mata upp till vuxen storlek.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med växter, samt finkornigt bottenmaterial eller ännu hellre ett slamlager på botten. Den föredrar nämligen att delvis kunna gräva ned sig i botten. Vattnet bör också vara relativt starkt cirkulerande.

Musslor i allmänhet anses vara mycket bra akvariedjur eftersom de filtrerar vattnet och på så sätt hjälper till att hålla akvariet/dammen ren. I praktiken är det dock svårt att ge de flesta så bra förhållanden i akvarium att de kan göra någon större nytta.
Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo