Zoopet
Clithon corona
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Clithon corona
Horn-/hjorthorns-snäcka


Vetenskapligt namn:
Clithon corona
Familj:
Neritidae
Handelsnamn:
Horn-/hjorthorns-snäcka
Utbredning:
Tropiska delarna av Asien.
Foto: Mikael Håkansson

Herbivor (främst alger). Arten är i akvariet en bra algätare (främst på stenar och rötter), men algerna i akvariet räcker oftast inte till så den skall ges grönt tillskottsfoder (t.ex. algtabletter). Den äter även vanlig fiskmat.
För fortplantning krävs både en hane och en hona. Ett flertal ägg placeras tillsammans i en kokong och de kan också producera flera kokonger. Kokongen fästs sedan på ett hårt underlag som glaset, en sten eller rot där de sitter hårt fast (de kan vara svåra att avlägsna om de fästs på glaset). En förutsättning för att äggen skall utvecklas till vuxna snäckor är att de är placerade i bräck/salt-vatten. Även om de hålls i bräckvatten är dock arten mycket svårodlad.
Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och även i saltvatten. En lugn och fredlig art som kan hållas i ett sällskapsakvarium ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Den är mest aktiv på natten.

Denna art varierar en hel del vad gäller färger på skalet och det finns sådana som är enfärgat svarta eller bruna, medan andra är ljust bruna till gulaktiga med flera rader med breda mörkfärgade band runt hela skalet. Det som skiljer Clithon-släktet från Neritina-släktet är att de förstnämnda har horn/taggar på skalet.
Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet